perjantai 15. helmikuuta 2013

Puolukka-rahkakermakakku


Ohjeen tähän kakkuun olen löytänyt HS:n ruokasivuilta. Kakkuun voi tehdä myöskin kinuskikuorrutteen, jolloin puolukkatäyte käytetään kokonaan kakun välissä. Itse en kuitenkaan halunnut ihan niin makeaa kakkua, joten tein kakun tällä helpommalla ja nopeammalla tavalla ja käytin täytettä myös kakun päällä. Kakun väliin käytin myös ohjeesta poiketen banaania pehmentämään puolukan kirpeyttä. Marsipaanista tein eri kokoisilla kukkapiparimuoteilla kukkia kakun koristeeksi. Kukkien keskustoiksi laitoin sokerihelmiä.


 Puolukka-rahkakermakakku

Kakkupohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoan voiteluun:
voita ja korppujauhoja 

Kostutus:
1 dl omenamehua
1 dl sitruunalimonadia

Täyte:
6 liivatetta
1 rkl vettä
200 g puolukkasosetta (tai 300 g kokonaisia)
1 1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
1 rkl vaniljasokeria
3 banaania
sitruunamehua

Reunoille:
1 - 1 1/2 prk Flora Vispiä
tomusokeria
vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi:
marsipaanikukkia


Varaa pohjan ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Voitele irtopohjavuoka ja ripottele päälle korppujauhoja. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi varoen muna-sokerivaahtoon. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista eikä tikkuun jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä. Leikkaa se kolmeen osaan. Vuoraa irtopohja kaksinkertaisella tuorekelmulla. Voit ensin pyyhkäistä vuoan reunoja öljytilkalla, näin kelmu pysyy paremmin paikoillaan. Liota liivatetta runsaassa kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Soseuta puolukat ja sokeri esimerkiksi sauvasekoittimella ja painele sose sen jälkeen siivilän läpi. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja laita se jääkaappiin odottamaan. Kuumenna 1 rkl vettä ja lisää liivatteet. Sekoita kunnes liivate on sulanut. Kaada 1/4 puolukkasoseesta liivatteiden sekaan ja kaada seos sitten takaisin jäljelle jääneeseen puolukkasoseeseen. Lisää sinne myös rahka ja vaniljasokeri. Lisää vaahdotetusta kermasta ensin kolmannes ja sitten loput varovasti nostellen. Laita alimmainen kakkupala vuoan pohjalle ja kostuta. Levitä päälle banaaniviipaleita ja pirskottele viipaleille hieman sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Kaada pohjan päälle 1/3 puolukkakermahyytelöstä, sitten kostutettu pohja, banaaniviipaleet, 1/3 hyytelöä, sitten taas kostutettu pohja, banaaniviipaleet ja loput hyytelöstä. Anna kakun vetäytyä ja hyytyä jääkaapissa. Poista hyytynyt kakku vuoasta. Vaahdota Flora Vispi vaahdoksi, makeuta maun mukaan tomusokerilla ja lisää loppuvaiheessa hieman vaniljakreemijauhetta. Pursota vaahto kakun reunoille. Koristele marsipaanikukilla.

17 kommenttia:

  1. Niin nätti kakku! Ja kuulostaakin herkulliselta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyvä, raikas kakku. Ei tule ällömakeaa, kun on puolukkaa ja rahkaa.:)

      Poista
  2. Minä olen kyllä niin onneton noiden marsipaanikukkien kanssa.:D En varmaan osaisi edes tällaisia hieman yksinkertaisempia tehdä, saatikka sitten jotain ruusuja tai pioneja!;) Täytyisi kyllä ruveta oikein treenaamaan, vaikka pienissä erissä.:) Joka tapauksessa, kaunis koristelu ja ihana kakku muutenkin! Hempeän suloinen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia kukkia osaisit aivan varmasti tehdä! Marsipaani vain kaulitaan, otetaan kukkapiparimuotilla, vedetään jollain tikulla tms. hieman terälehtiin viiruja ja laitetaan kuivumaan vaikka foliosta muotoiltuihin kuppeihin. Todella helppoa!;) Ja näissä kukissa on sekin hyvä puoli, ettei ole niin mahdottoman paksulti marsipaania, kuten terälehti kerrallaan tehtävissä kukissa.:) Kiitos.:)

      Poista
  3. Herkullisen näköinen ja täytteiden perusteella myös makuinen kakku, nimenomaan banaanilisällä meilläkin tällainen maistuisi. Ihan mukava, jotta täyetttä käytetään myös päälle...on kuitenkin erilainen mitä kokokermalla olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Oikein hyvä kakku on, ja banaani kivasti pehmentää ja antaa lisämakua. Kermaa tulee pursotettaessa jo ihan tarpeeksi reunoille, joten mitäpä sitä enää päälle laittamaan. Ja tuo rahka on kuitenkin kivan väristä.:)

      Poista
  4. Todella kaunis kakku! Tykkään! :) Itselläkin on ollut ajatuksissa käyttää puolukkaa täytekakkuihin. Varmasti hyvää myöskin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Puolukka sopii tosi hyvin kakkuihin. Saa makeutta hyvin taitettua.:)

      Poista
  5. Kaunis ja varmasti myös todella herkullinen!:)

    VastaaPoista
  6. Sulle olisi tunnustus tarjolla mun blogissa :)

    VastaaPoista
  7. Todella nätin kakun olet tehnyt.

    VastaaPoista
  8. Vastaukset
    1. Kiitos.:) Ei nyt ihan kuitenkaan.;) Pursotuksissakin olisi parantamisen varaa...:D

      Poista
  9. Kaunis kakku ja kuulostaa niin herkulliseltakin!
    Nyt on kyllä niin paljon viime viikolla tullut kakkuja syötyä että pitää tyytyä niitä vain katselemaan taas hetken.. ;)
    Pitäisikin joku kerta tehdä kakku tuohon tapaan että jättää täytteen ylimmäiseksi, tuo kivaa vaihtelua ja väriä ulkonäköön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Onneksi tämäkin kakku oli "arkistojen" kätköistä. Syöty jo aikaa sitten. Nyt ei linjat tahdo antaa periksi herkuille.;) Kivoja päällysteitä tulee täytteistäkin. Ei niitä aina kannata pelkästään kakun sisälle piilottaa.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-