maanantai 14. tammikuuta 2013

Viiriäisen munia katkarapuleivillä


Uusia ruoka-aineksia on kiva aina kokeilla. Viiriäisen munat ovat kokeiltavien listalla olleet pitkään. Rasioita on muutaman kerran kaupassa katseltu, mutta kauppaan ovat aina jääneet, koska jokseenkin  piheinä emme ole raaskineet ostaa niitä korkean hinnan vuoksi. Eilen kuitenkin kävi tuuri ja viiriäisen munia oli myynnissä puoleen hintaan, koska parasta ennen päiväys alkoi olla jo lähellä. Hinta tuntui jo sen verran paremmalta, että yksi rasia lähti mukaamme.

Keitin viiriäisen munia 3 minuuttia ja tarjoilin keitetyt munat herkullisten katkarapuleipien kanssa. Viiriäisen munan maku ei kauheasti kananmunasta eronnut, mutta olisi somia, pikkuruisia munia silti mukava käyttää useamminkin hieman juhlavammissa jutuissa, jos hinta vain olisi alhaisempi. Uppomunan keittäminenkin viiriäisen munasta houkuttelisi. Ehkä pitää hommata muutama viiriäinen tuottamaan munia omasta takaa...

Viiriäisen munia katkarapuleivillä

1 rs (10 kpl) viiriäisen munia
kirjolohen mätiä
tuoretta tilliä
paahtoleipää

Katkarapukastike:
1 1/2 dl Flora Vispiä
200 g sulatejuustoa
5 dl katkarapuja
1 pieni sipuli
1 pieni nippu tilliä
suolaa
jauhettua valkopippuria
pari tippaa chipotle Tabascoa

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen viiriäisen munat ja keitä 3 - 4 minuuttia. Kaada vesi kattilasta pois, ja jäähdytä munat kylmässä vedessä. Kuori munat varovasti ja leikkaa kahtia. Vaahdota Flora Vispi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Jätä muutama katkarapu koristelua varten. Paloittele loppuja katkarapuja hieman, ja lisää juustoseoksen joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Lisää sipuli ja tilli juustoseokseen. Mausta seos suolalla, valkopippurilla sekä Tabascolla. Leikkaa leivät halutessasi pyöreiksi, ja paahda leivät kevyesti. Levitä leivälle katkarapuseosta ja paina toinen leipä päälle. Levitä päälle vielä katkarapuseosta ja koristele viiriäisen munan puolikkailla, kirjolohen mädillä, katkaravuilla sekä tillin oksalla.

Viiriäisen munia myytiin 10 kappaleen rasioissa. Pikkuruisissa munissa on koristeelliset kuoret.
Viiriäisen munat ovat ravintosisällöltään kananmunia rikkaampia. Esimerkiksi rautaa ja B-vitamiinia on moninkertainen määrä.

8 kommenttia:

  1. Oi ja voi, viiriäisen munat ovat täälläkin vielä kokeilematta, vaikka monesti olen ollut aikeissa tutustua niihin. Tykkään kaikista söpön pienistä jutuista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viiriäisen munat, jos mitkä, ovat söpöjä ja pieniä.:) Saisipa vain halvemmalla aina.

      Poista
  2. Todella juhlavan ja herkullisen näköinen leipä.:) Upeasti olet asetellut koristeet. Viiriäisenmunia olen joskus katsellut kaupassa, mutta vielä en ole kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli oikein herkkuleipiä.:) Olisi meilläkin vielä viiriäisen munat kokeilematta, jos ei oltaisi huomattu alennettuun hintaan. Pienillä munilla on mahdottomasti hintaa.

      Poista
  3. Onpas upean näköinen leipä!
    Viiriäisen munia kerran kylässä ihastelin, mutta maistanut en ole koskaan. Söpöjä minimunia ovat kyllä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Maku ei paljoa kananmunasta eronnut. Pienen pientä vivahde-eroa, mutta suurin valtti viiriäisen munissa taitaakin olla tuo suloisen pieni koko, joka on omiaan ruokien koristeluun ja hieman juhlallisempiin juttuihin.:)

      Poista
  4. Hei ! Noissa viiriäisenmunissa, samoin kuten kananmunissa, makuun vaikuttaa todella paljon mitä niille syötetään ruoaksi ! Eli maku on oikeastaan sama jos syövät vain kananrehua, joka vielä yleensä sisältää kalajauhoa, ja ainakin minulle tekee kuvotuksen tunteen. Viiriäisille on omakin rehu, mutta usein syötetään kanarehua, myös kanojen luomuruoka sopii , mutta ällistykseskseni siinäkin kalajauhoa ! Jos taas panostaa ruokintaan tarjoamalla yrttejä, luomukauraa ja -ohraa, hedelmiä jne niin kyllä niille pienille munille tulee tuottajallekin hintaa kun lisäksi kuluu hurja määrä kuiviketta. Toki kauppa laittaa yleensä n. 3-4 kertaa hintaa sen mitä maksanut viiriäisten kasvattajalle. En minäkään raatsisi ostaa. Mutta meillä onkin nyt ihan omia viiriäisiä, ja kyllä niissä työtä on , itse asiassa enemmän kuin kanoissa, mutta ovatkin meillä etupäässä lemmikkejä, sitten vasta munien tuottajia. Kun saisi jostain asialliseen hintaan munakennoja niin alkaisin myydä suoraan, ja kauppoja tietysti paljon edullisemmin !
    Terveisin
    Kaisa Nyström

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta tuo, ruokinta vaikuttaa paljon makuun. Ja tuottajien on pakko jostain tinkiäkin, jos aikoo saada jotain katettakin. Liian kova hinta viiriäisen munilla on kaupoissa. Ei ole tullut tämän postauksen jälkeen ostettua. Omista viiriäisistä olen haaveillut jo jokusen vuoden. Tai kanatkin olisi kivoja. Saattaa kuitenkin jäädä vain haaveeksi, ellei sitten vanhoilla päivillä vielä innostuta.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-