Madekeitto
n. 1 kg made nyljettynä ja sisälmykset poistettuna
vettä
merisuolaa
5 - 6 kokonaista valkopippuria
reilu nokare voita
1 - 2 sipulia
1 - 2 porkkanaa
1/2 kg perunoita
1 - 2 dl kuohukermaa
jauhettua valkopippuria
suolaa
tilliä
Laita made kattilaan. Lisää vettä niin, että kala juuri ja juuri peittyy. Ripauta joukkoon myös vähän suolaa ja lisää kokonaiset valkopippurit. Keitä made kypsäksi. Ota keitinliemi talteen ja perkaa piikit ja ruodot pois kalasta. Sulata kattilassa reilu nokare voita ja kuullota kuorittu ja silputtu sipuli. Lisää kattilaan kuoritut ja lohkotut perunat sekä kuoritut ja viipaloidut porkkanat. Sekoita niitä hetken aikaa kattilassa. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja keitä juurekset kypsiksi. Lisää joukkoon kala. Lisää joukkoon kuohukerma ja anna keiton vielä kiehahtaa. Lisää joukkoon vielä reilusti tillisilppua ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa vielä suolaa ja valkopippurijauhetta.
Ai että, näyttää niin hyvältä!
VastaaPoistaKiitos.:) Peruskotiruokaa, mutta kotiruokahan se pidemmän päälle onkin kaikkein parasta. Hieman kauniimman näköistä keittoa tulisi, kun lisäisi kalan paloina juuresten kanssa kypsymään. Keittoa on kuitenkin huomattavasti mukavampi syödä näin tehtynä, kun ei tarvitse enää syödessä ruotoja varoa ja poistella.:)
PoistaKalakeittoa meillä harvemmin tehdään muulloin kuin madeaikaan. Jostain syystä meillä ei kumpikaan pidä lohikeitosta, vaikka lohta muuten syödäänkin paljon. Jotenkin vain se lohen rasva inhottaa meitä keittomuodossa. Mateesta tehty keitto on herkkua, ja onneksi mateita on taas verkkoihin jäänyt. Tämä oli jo toinen tämän talven madekeitoista.:) Keitot on hyvää ruokaa, ja varsinkin talviaikaan maistuvat. Usein keitot ovat myöskin aika kevyitä ruokia, joten joulun jälkeen ovat siinäkin mielessä hyviä.;)
VastaaPoista