perjantai 4. tammikuuta 2013

Blinit mateen mädillä & smetanalla


Tänä talvena olemme kovin odotelleet, että verkkoihin jäisi mätiä sisältäviä mateita. Mateita on jokunen jo saatu, mutta mätiä ei, kun kaikki ovat olleet väärää sukupuolta. Mateen mäti kerätään meillä aina tarkasti talteen, ja jossain vaiheessa talvea, tai jopa useammankin kerran, herkutellaan blineillä mädin ja smetanan kera. Nyt voi vielä vain muistella edellisten talvien blinejä, mutta kyllä tänäkin talvena vielä blinejä tehdään, joko sitten mädillä tai ilman. Tämän blinitaikinan ohje on RuokaPirkasta.

Blinit mateen mädillä & smetanalla

Vaihe 1:
3 dl maitoa
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja

Vaihe 2:
2 dl kiehuvaa maitoa
1 dl kevytkermaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa

Paistamiseen:
voita

Tarjoiluun:
mateen mätiä
smetanaa
punasipulihakkelusta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja anna käydä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Kiehauta maito ja kaada taikinaan. Lisää joukkoon kerma ja suola. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto taikinan joukkoon varovasti nostellen. Paista valurautaisessa blini- tai ohuikaispannussa paksuhkoja blinejä. Tarjoile blinit lämpiminä mädin, smetanan ja sipulin kera.

Valurautaisella blinipannulla paistuu reilun kokoiset, muhkeat blinit. Pannujen hinta ei päätä huimannut, joten meilläkin on niitä kaksi. Kahdella pannulla blinien paistaminen käy paljon nopeammin, ja sopii pannut muuhunkin tarkoitukseen. Blinipannulla on kiva paistella esimerkiksi pancakeseja tai pieniä munakkaita.

2 kommenttia:

  1. Tuollaista olen syönyt lapsena;isä joskus innostui tekemään.Mutta en sen jälkeen.Maistuisi kyllä nytkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä blinejä on nyt paisteltu muutamana talvena 1-3 kertaa/talvi, aiemmin ei oltu blinejä päästy maistamaankaan. Hyviä ovat, ja mädin lisäksi monenlaiset muutkin lisukkeet sopivat blineille hyvin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-