Tänä talvena olemme kovin odotelleet, että verkkoihin jäisi mätiä sisältäviä mateita. Mateita on jokunen jo saatu, mutta mätiä ei, kun kaikki ovat olleet väärää sukupuolta. Mateen mäti kerätään meillä aina tarkasti talteen, ja jossain vaiheessa talvea, tai jopa useammankin kerran, herkutellaan blineillä mädin ja smetanan kera. Nyt voi vielä vain muistella edellisten talvien blinejä, mutta kyllä tänäkin talvena vielä blinejä tehdään, joko sitten mädillä tai ilman. Tämän blinitaikinan ohje on RuokaPirkasta.
Blinit mateen mädillä & smetanalla
Vaihe 1:
3 dl maitoa
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
Vaihe 2:
2 dl kiehuvaa maitoa
1 dl kevytkermaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
Paistamiseen:
voita
Tarjoiluun:
mateen mätiä
smetanaa
punasipulihakkelusta
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna
joukkoon hiiva. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä
taikina leivinliinalla ja anna käydä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia,
mielellään yön yli. Kiehauta maito ja kaada taikinaan. Lisää joukkoon
kerma ja suola. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.
Sekoita keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää vaahto taikinan joukkoon varovasti nostellen. Paista
valurautaisessa blini- tai ohuikaispannussa paksuhkoja blinejä. Tarjoile blinit lämpiminä mädin, smetanan ja sipulin kera.
Tuollaista olen syönyt lapsena;isä joskus innostui tekemään.Mutta en sen jälkeen.Maistuisi kyllä nytkin:)
VastaaPoistaMeillä blinejä on nyt paisteltu muutamana talvena 1-3 kertaa/talvi, aiemmin ei oltu blinejä päästy maistamaankaan. Hyviä ovat, ja mädin lisäksi monenlaiset muutkin lisukkeet sopivat blineille hyvin.:)
Poista