torstai 4. lokakuuta 2012

Hasselbackan perunat & hirven jääpaisti


Hasselbackan perunat on mainio lisuke niin liha- kuin kalaruoillekin. Perunoissa on rapea, maukas pinta, ja ne sopivat tarjottavaksi juhlavammallekin aterialle. Hirven jääpaistin valmistamiseen kuluu aikaa, mutta hiljaa hyvä tulee. Näin valmistamalla paistista tulee mehevää ja mureaa. Jääpaistia olen tällä reseptillä tehnyt jo vuosikausia. Resepti on muistaakseni kulkeutunut meille jonkun hirvipaistin kylkiäisenä, koska se on tuolla arkistoissa vanhanajan tapaan ruutupaperille käsin kirjoitettuna. Hyvä ja toimiva resepti.

Hasselbackan perunat

perunoita
voita
suolaa
paprikajauhetta
korppujauhoja

Kuori perunat ja leikkaa niihin viillot melkein pohjaan asti. Varo leikkaamasta perunoita kahtia, käytä apuna vaikka lusikkaa tai kauhaa, jolloin veitsi ei pääse painumaan ihan läpi. Asettele perunat uunivuokaan viipaloitu puoli ylöspäin, ja voitele perunat voisulalla. Ripottele perunoiden pinnalle suolaa, paprikajauhetta sekä korppujauhoja. Kypsennä perunoita uunissa 225 asteessa noin 40 - 50 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä ja kypsiä, ja pinta saanut hieman väriä.


Hirven jääpaisti

n. 2 kg pakastettua hirvenpaistia

Mausteliemi:
2 1/2 l vettä
1/2 dl karkeaa suolaa
1/2 rkl sokeria
2 rkl katajanmarjoja
2 rkl erilaisia pippureita
5 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua rosmariinia

Kuumenna uuni 90 asteeseen. Pakkaa juuri pakastimesta otettu jäinen paisti alumiinifolioon, ja laita paisti uunipannulle. Laita pannu lämpimään uuniin. Kun liha on tarpeeksi pehmennyt, työnnä lihamittari paikoilleen. Mittaa kattilaan mausteliemen ainekset, kiehauta, ja sitten jäähdytä. Ota paisti uunista lihamittarin näyttäessä 70 astetta. Poista folio ja upota paisti mausteliemeen. Anna paistin maustua liemessä vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli. Nosta paisti pois liemestä ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

2 kommenttia:

  1. Sähkön tuhlausta - sanon minä. Muutoin hyvä, herkullinen ohje.
    Itse ottaisin 2 kg:n paistin jääkaappiin sulamaan n. 1,5 vuorokautta ennen valmistusta ja pitäisin vielä pari/kolme tuntia huoneen lämmössä ennen kuin laitan uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta silloin paistista ei vain tule juuri jääpaistia.;) Kukin tyylillään. Jos sähkönkulutus hirvittää, niin voi tietenkin tehdä myös ihan normaalipaistin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-