maanantai 27. elokuuta 2012

Tatti Tarte Tatin


Tarte Tatin on perinteisesti ranskalainen omenapiiras, mutta nykyään näkee paljon myös suolaisia versioita. Niinpä ajattelin, että jos tämän tyylisen piiraan voi tehdä esim. sipuleista tai tomaateista, niin miksei myöskin tateista. Ja tattihan vielä kaiken lisäksi sointuukin hyvin nimeen... Ihan hyvä sienipiiras näin syntyikin. Pohjataikinana voisi hyvin käyttää myös vaikka voitaikinaa tms. Täytteessä käytin herkku-, voi- sekä koivunpunikkitatteja. Suurimmaksi osaksi täyte oli kuitenkin herkkutattia, kun niitä eniten tekohetkellä löytyi.

Tatti Tarte Tatin

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl Olympos -yrttisekoitusta (MaustePörssi)
100 g voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 rkl voita
1 sipuli
n. 1 l perattuja ja siivutettuja tatteja
1 rkl Balsamicoa
1 rkl Muscovado-sokeria
pari oksaa tuoretta timjamia
suolaa
mustapippurirouhetta

Sekoita kuivat ainekset ja leikkaa voi pieniksi kuutioiksi kulhoon. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vielä tasaiseksi. Muotoile taikina palloksi, kääri kelmuun ja pidä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi. Sulata pannulla voi ja kuullota sipulisuikaleita hetken aikaa. Lisää tatit ja paista reilulla lämmöllä, kunnes neste tateista haihtuu. Lisää Balsamico sekä Muscovado-sokeri. Riivi joukkoon timjamin oksista lehdet. Mausta tattiseos suolalla sekä mustapippurirouheella. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Levitä sienitäyte pohjalle, mutta älä ihan reunaan saakka. Kaulitse taikinasta vuoan kokoinen ympyrä. Nosta taikina kaulinta apuna käyttäen vuokaan sienitäytteen päälle. Painele taikina hyvin täytteen päälle sekä reunoille. Pistele taikina haarukalla ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 min., eli kunnes taikina on saanut väriä. Avaa vuoasta reunus ja kumoa piiras varovasti lautaselle.

4 kommenttia:

  1. Olen tehnyt tarte tatin tomaateista. Voisin kuvitella, että sienistä tulee myös maukas tarte tatin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus täytyy kokeilla tomaattiversiotakin. Kirsikkatomaateista tulee varmasti hyvää.:) Sieniversio oli maukas.:)

      Poista
  2. Kyllä kuulostaa hyvälle. Kuulin että teilläpäin on vasta viikko sitten (?) alkaneet tattihälytykset. Meiltäpäin löytyy aika naftisti ja turhan matoisia ovat :/.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika heikosti tatteja täälläkin on, ja vähän kaikki sienet ovat tänä vuonna hirveän matoisia. Koivunpunikkitatteja on täällä syksyisin ollut aina runsaasti, mutta nyt niitäkään ei ole löytynyt kuin muutama hassu. Kanttarelleja ja suppilovahveroita on kerätty litrakaupalla. Niitä on kaikkein parhaiten. Samoin rouskuja löytyy. Lampaankääpiä ei ole ollut oikein ollenkaan, vaikka viime syksynä metsät oli niitä ihan valkoisenaan. Jokunen vaaleaorakas on tullut vastaan, mutta täysin madonsyömiä ovat olleet. Onneksi viime syksyistä sienisaalista on vieläkin jäljellä, vaikka kyllä tatit olisivat tänäkin vuonna kelvanneet. Muutama herkku- ja punikkitatti on saatu syödä.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-