tiistai 21. elokuuta 2012

Rommiluumut ja -kriikunat


Luumuja ja kriikunoita tulee taas hyvin omiksi tarpeiksi, vaikkei ihan huippuvuosi olekaan tulossa. Vielä menee kuitenkin hetki hedelmien kypsymiseen. Luumuja ja kriikunoita meillä syödään paljon sellaisenaan, tuoreena, mutta osa pitää kuitenkin aina säilöä rommin ja sokerin kanssa. Rommiluumut ovat talvella herkkua esimerkiksi jäätelön kanssa. Aineksia en sen kummemin ole mittaillut. Sokeria vain reilusti ja rommia sen verran, että hedelmät peittyy, ja hyvää tulee...


Rommiluumut ja -kriikunat

tuoreita luumuja ja kriikunoita
sokeria
vaaleaa rommia

Halkaise puhtaat luumut ja kriikunat kahtia ja poista kivet. Lado luumun ja kriikunan puolikkaat puhtaisiin lasipurkkeihin sokerin kanssa kerroksittain. Kaada päälle rommia niin, että ainekset peittyvät. Sulje purkit ja säilytä viileässä. Hedelmiä voi lisätä purkkeihin sitä mukaa, kun hedelmiä kypsyy ja purkkeihin tulee tilaa hedelmien mennessä maustuessaan kasaan. Purkkia kannattaa aluksi varovasti käännellä, jotta pohjalle valuva sokeri sekoittuu hedelmien joukkoon tasaisemmin. Kun purkit ovat täynnä, hedelmien annetaan maustua n. kuukausi. Valmiit hedelmät nautitaan esim. vaniljajäätelön kera. Ylimääräisen liemen voi siivilöidä talteen ja nauttia liköörin tapaan.

6 kommenttia:

 1. Mmm, mikä oiva idea joululahjakoriin :) Oletko käyttänyt kuinka laadukasta rommia näissä? Ja kauan säilyvät kun tekee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joululahjakoriin sopivat mainiosti.:) Rommeissa on paljon makueroja, ja jonkin verran tietenkin vaikuttavat lopputulokseen, vaikka sokeri ja luumut makua miedontaakin. Itse käytän luumuihin sellaisia rommeja, jotka sellaisenaankin maistuvat omaan suuhun parhaalta. Edullisista rommeistakin löytyy ihan sopivia näihin käytettäväksi. Luumupurkkeja meillä säilytetään maakellarissa, ja hyvin ovat seuraavaan kesään säilyneet ne vihoviimeiset purkit, mitä talven jäljiltä on syömättä.;)

   Poista
  2. Mielettömän hienon näköisiä! Sulaako tuo sokeri kuinka pian tuolta pohjalta pois?

   Poista
  3. Aluksi kannattaa aika taajaan purkkeja käännellä ylösalaisin, niin sokerin saa paremmin sekoittumaan ja sulamaan liemeen. Silloin sokerin sulamiseen ei mahdottomasti mene aikaa.:) Ruukkuihin voi tietysti myös vaikka keittää sokeriliemen, niin silloin saa ainekset heti sekaisin ja säästyy kääntelyiltä.;)

   Poista
 2. Maistuis varmaan mullekki!
  Miten osuvasti just tän ohjeen nyt löysin kun puut on taas väärällään luumuja eikä niitä kukaan jaksa niin paljoa paljaaltaan syödä...mut arvaa loppuiko multa sitte äsken rommi kesken?! Äh. Enkä saanut vasta kuin 8 purkkia täyteen ;)
  Kiitos siis tästä ideasta ja ohjeesta, oikein makoisaa syksyä (ja joulua) sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti maistuu!:) Meillä ainakin näitä tykätään syödä pitkin talvea. Useampi luumupuu meilläkin, eikä kenenkään vatsa kestä kaikkea tuoreeltaan syödä.;) Rommia näihin kuluu äkkiä aikalailla, mutta eihän se tässä kuitenkaan haaskuunkaan mene.:) Ole hyvä, ja kiitos samoin!:)

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-