tiistai 21. elokuuta 2012

Lime-lohivartaat limekastikkeella,grillatut makeat timjami-sipulit & yrttimarinoidut kirsikkatomaatit ja suippopaprikat



Kesäisin meillä grillataan paljon. Useimmiten grillissä valmistuu kalaa ja kasviksia. Joskus lohta grillataan näinkin yksinkertaisina vartaina, seuranaan raikasta kastiketta. Sipuleitakin on mukava grillata. Pienet varhaissipulit sopivat grillaukseen parhaiten. Sipuleille sopii pieni makeus sekä yrteistä parhaiten timjami. Kirsikkatomaateista ja suippopaprikoista saa maukkaan ja värikkään lisäkkeen grilliruoille. Kirsikkatomaatit ja suippopaprikat eivät tarvitse kovin pitkää grillausaikaa. Ne voi grillata ensimmäiseksi ennen pääruokaa, jos kaikki ei mahdu yhtäaikaa grilliin. Ei haittaa, vaikka vihannekset jäähtyvätkin ennen tarjoilua.


Lime-lohivartaat limekastikkeella

Lime-lohivartaat:
lohikuutioita
limettejä
suolaa
valkopippuria

Pujottele varrastikkuihin lohikuutioita sekä limetin lohkoja. Grillaa vartaat kauttaaltaan, kunnes kala on kypsää ja pinta saanut väriä. Mausta valmiit vartaat suolalla sekä valkopippurilla.

Limekastike:
4 dl turkkilaista jogurttia
2 tl sitruunaoliiviöljyä
1 limetin raastettu kuori ja mehu
1 tl hienonnettua sitruunamelissaa
suolaa
pippuria

Sekoita limen mehu ja raastettu kuori muiden ainesten kanssa. Mausta tarvittaessa suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Anna kastikkeen maustua vähintään tunti ennen tarjoilua.


Makeat timjami-sipulit grillissä

pieniä varhaissipuleita
ruoka- tai oliiviöljyä
vaaleaa siirappia
tuoretta timjamia
Herbamare -yrttisuolaa

Katkaise sipuleista varret, poista kannat ja mahdollinen sitkeä kuori. Halkaise sipulit astiaan. Kaada päälle hieman öljyä sekä vaaleaa siirappia. Riivi päälle tuoretta timjamia ja mausta yrttisuolalla. Anna sipuleiden marinoitua pari tuntia ennen grillaamista. Grillaa sipulinpuolikkaat molemmin puolin, kunnes pinta saa väriä ja sipuli kypsyy.

Grillatut yrttimarinoidut kirsikkatomaatit ja suippopaprikat

1 rs valkoisia suippopaprikoita
1 rs kirsikkatomaatteja
tuoretta rosmariinia
valkosipulia
sitruunasormisuolaa
mustapippuria
muscovadosokeria
ruoka- tai oliiviöljyä
silolehtipersiljaa

Halkaise paprikat kahtia ja poista sisältä siemenet. Halkaise kirsikkatomaatit. Revi kasvisten päälle tuoretta rosmariinia ja ripottele maun mukaan hienonnettua valkosipulia. Mausta sitruunasormisuolalla sekä mustapippurilla, ripauta joukkoon myös hieman muscovadosokeria. Kaada päälle öljyä ja anna marinoitua viileässä pari tuntia ennen grillausta. Grillaa paprikanpuolikkaat molemmin puolin, kunnes pinnat saa väriä ja paprikat kypsyy. Grillaa kirsikkatomaatinpuolikkaat ainoastaan leikkuupinta ylöspäin. Varsinkint tomaatit on kätevämpi grillata reiällisissä foliogrillialustoilla. Nostele grillatut paprikat ja tomaatit tarjoiluastiaan. Silppua päälle reilusti silolehtipersiljaa. Lisää tarvittaessa sitruunasormisuolaa.

2 kommenttia:

  1. Kai tällaisia lohivartaita voi tehdä uunissakin?:) Koska olen muutenkin kesäfiiliksissä, niin ajattelin tätä reseptiä kokeilla. Ulkona ei vain satu olemaan grillaukseen sopiva sää..;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän nuo uunissakin kypsy, vaikka grilli antaakin aina kaikkeen oman arominsa ja koostumuksensa. Ehkä jonkin aikaa voisi vartaiden antaa olla grillivastuksen alla, niin kala saisi tuota pintaa ja väriä paremmin.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-