Kesäisin meillä grillataan paljon. Useimmiten grillissä valmistuu kalaa ja kasviksia. Joskus lohta grillataan näinkin yksinkertaisina vartaina, seuranaan raikasta kastiketta. Sipuleitakin on mukava grillata. Pienet varhaissipulit sopivat grillaukseen parhaiten. Sipuleille sopii pieni makeus sekä yrteistä parhaiten timjami. Kirsikkatomaateista ja suippopaprikoista saa maukkaan ja värikkään lisäkkeen grilliruoille. Kirsikkatomaatit ja suippopaprikat eivät tarvitse kovin pitkää grillausaikaa. Ne voi grillata ensimmäiseksi ennen pääruokaa, jos kaikki ei mahdu yhtäaikaa grilliin. Ei haittaa, vaikka vihannekset jäähtyvätkin ennen tarjoilua.
Lime-lohivartaat limekastikkeella
Lime-lohivartaat:
lohikuutioita
limettejä
suolaa
valkopippuria
Pujottele varrastikkuihin lohikuutioita
sekä limetin lohkoja. Grillaa vartaat kauttaaltaan, kunnes kala on
kypsää ja pinta saanut väriä. Mausta valmiit vartaat suolalla sekä
valkopippurilla.
Limekastike:
4 dl turkkilaista jogurttia2 tl sitruunaoliiviöljyä
1 limetin raastettu kuori ja mehu
1 tl hienonnettua sitruunamelissaa
suolaa
pippuria
Sekoita limen mehu ja raastettu kuori muiden ainesten kanssa. Mausta tarvittaessa suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Anna kastikkeen maustua vähintään tunti ennen tarjoilua.
Makeat timjami-sipulit grillissä
pieniä varhaissipuleita
ruoka- tai oliiviöljyä
vaaleaa siirappia
tuoretta timjamia
Herbamare -yrttisuolaa
Katkaise sipuleista varret, poista kannat
ja mahdollinen sitkeä kuori. Halkaise sipulit astiaan. Kaada päälle
hieman öljyä sekä vaaleaa siirappia. Riivi päälle tuoretta timjamia ja
mausta yrttisuolalla. Anna sipuleiden marinoitua pari tuntia ennen
grillaamista. Grillaa sipulinpuolikkaat molemmin puolin, kunnes pinta
saa väriä ja sipuli kypsyy.
Grillatut yrttimarinoidut kirsikkatomaatit ja suippopaprikat
1 rs valkoisia suippopaprikoita
1 rs kirsikkatomaatteja
tuoretta rosmariinia
valkosipulia
sitruunasormisuolaa
mustapippuria
muscovadosokeria
ruoka- tai oliiviöljyä
silolehtipersiljaa
Halkaise paprikat kahtia ja poista sisältä
siemenet. Halkaise kirsikkatomaatit. Revi kasvisten päälle tuoretta
rosmariinia ja ripottele maun mukaan hienonnettua valkosipulia. Mausta
sitruunasormisuolalla sekä mustapippurilla, ripauta joukkoon myös hieman
muscovadosokeria. Kaada päälle öljyä ja anna marinoitua viileässä pari
tuntia ennen grillausta. Grillaa paprikanpuolikkaat molemmin puolin,
kunnes pinnat saa väriä ja paprikat kypsyy. Grillaa
kirsikkatomaatinpuolikkaat ainoastaan leikkuupinta ylöspäin. Varsinkint
tomaatit on kätevämpi grillata reiällisissä foliogrillialustoilla.
Nostele grillatut paprikat ja tomaatit tarjoiluastiaan. Silppua päälle
reilusti silolehtipersiljaa. Lisää tarvittaessa sitruunasormisuolaa.
Eiköhän nuo uunissakin kypsy, vaikka grilli antaakin aina kaikkeen oman arominsa ja koostumuksensa. Ehkä jonkin aikaa voisi vartaiden antaa olla grillivastuksen alla, niin kala saisi tuota pintaa ja väriä paremmin.
VastaaPoista