tiistai 21. elokuuta 2012

Kolmen juuston tomaattipizza & metsäsieni-perunapizza


Pizzanälkään leivoin sunnuntaina neljä pyöreää pizzaa kahdella eri täytteellä. Kaksi pizzaa päällystin oman kasvihuoneen tomaateilla ja jääkaapista löytyneillä juustoilla, kahteen teki mieli sienitäytettä. Metsäsienet ovat pizzassa paljon parempia kuin herkkusienet. Viime vuotisia sieniä on varastossa vielä reilusti, mutta kukapa niitä nyt käyttäisi, kun tuoreitakin on taas saatavilla. Niinpä kipaisin tontin laidalta alkavaan metsään hakemaan pizza-ainekset, ja ihmeesti pikkuruinen metsäpalsta taas antoi tarvitsemani. Löysin juuri sopivasti kanttarelleja, herkkutatteja sekä suppilovahveroita. Kyllä vain, ensimmäiset suppilovahverot olivat jo ilmestyneet, ja olivat jo ihan poimittavissa mitoissa. Sitten vielä kasvimaasta pizzoihin sipulia, tuoreita yrttejä sekä pari perunaa. Raaka peruna ohuina siivuina on pizzassa hyvää. Halusin myös kokeilla tällä kertaa erilaista pizzapohjaa kuin mitä normaalisti teen, ja tykästyin tähän pohjaan. Pohjasta tuli ihanan ohut ja kuohkean rapsakka. Pohjataikinaan käytin aurinkokuivatuista tomaateista sekä marinoiduista valkosipulin kynsistä jäänyttä öljyä. Öljyjä ei kannata heittää hukkaan purkkien tyhjennettyä, vaan kannattaa hyödyntää mausteiset öljyt leivonnassa. Molemmista pizzoista tuli tosi maukkaat. Syödessä ei tarvinnut laittaa mitään lisämausteita. 


Pizzapohja
(4 pyöreää)


30 g tuorehiivaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
7 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, suola ja oliiviöljy vähitellen. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Nosta taikina hetkeksi kulhosta ja kaada kulhoon hieman oliiviöljyä. Laita taikinapallo takaisin kulhoon ja pyöräytä sitä niin, että sen pinta öljyyntyy kauttaaltaan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla. Jaa taikina neljään osaan, ja kaulitse ohuiksi, pyöreiksi pizzapohjiksi. Laita pohjat liinasten alle kohoamaan  15 minuutiksi ennen pizzojen päällystämistä. Paista päällystettyjä pizzoja 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Tomaattikastike

n. 1 dl ketsuppia
1 prk tomaattipyrettä

Sekoita ketsuppi ja pyre keskenään ja jaa neljälle pyöreälle pizzapohjalle. Levitä kastike ohuelti pohjille. 


Kolmen juuston tomaattipizza

tomaatteja
kirsikkatomaatteja
Emmental-juustoraastetta
Aura-juustoa
Mozzarella-juustoraastetta
tuoretta basilikaa
tuoretta oreganoa

Ripottele pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle Emmental-juustoraastetta. Päällystä pizza tomaatin siivuilla sekä puolitetuilla kirsikkatomaateilla. Murenna päälle Aura-juustoa. Ripottele pinnalle Mozzarella-juustoraastetta ja kypsennä pizza. Ripottele valmiin pizzan päälle basilikan ja oreganon lehtiä.


Metsäsieni-perunapizza
(kahdelle pyöreälle pizzalle)

nokare voita
1 sipuli
4 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä (esim. kanttarelleja, herkkutatteja ja suppilovahveroita)
suolaa
2 pienehköä perunaa
2 valkosipulin kynttä
suolakurkun siivuja
pizzajuustoraastetta
tuoretta rosmariinia
mustapippuria

Sulata pannulla voi. Kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Lisää joukkoon paloitellut sienet, joista on jo paistettu pois ylimääräinen neste. Paista sieni-sipuliseosta hetken aikaa ja mausta suolalla. Ripottele pizzapohjille tomaattikastikkeen päälle juustoraastetta. Jaa sieni-sipuliseos pohjille. Leikkaa hyvin pestyt perunat ohuiksi siivuiksi ja lado siivut pohjille. Lado pohjille muutama suolakurkun siivu ja ripottele pinnalle ohuiksi leikattuja valkosipulin lastuja. Ripottele pizzojen päälle hienoksi leikattua rosmariinia sekä rouhi päälle mustapippuria. Ripottele vielä hieman juustoraastetta pintaan ja kypsennä pizzat.
 

6 kommenttia:

  1. Annoin sinulle tunnustuksen =)... ei ole pakko laittaa eteenpäin!!

    VastaaPoista
  2. Ai löysit jo suppilovahveroita! :) Täytyypä lähteä tänään taas kierrokselle metsään! Viime kerralla ei vielä näkynyt mitään, nyt on tosin satanutkin pari kertaa sen jälkeen. Kantarelleja oli, mutta nekin jätin kasvamaan, kun vadelmia olimme pääasiassa sillä reissulla poimimassa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaisin on suppilovahverot nousseet tänä syksynä. Kovin paljon ei vielä kerättäväksi riittänyt, mutta pieniä alkuja oli sitäkin enemmän. Jos vain vettä ja lämmintä riittää, niin eiköhän suppiloitakin saa kohta jo poimia korikaupalla.:) Onneksi turvallisille paikoille uskaltaa aina jättää pienet sienet kasvamaan.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-