torstai 23. elokuuta 2012

Gratinoidut haukipullat


Gratinoitujen haukipullien teko on aikaa vievää, mutta lopputulos on vaivan arvoista. Valkuaisvaahdon ansiosta haukipullat ovat kuohkeita ja pehmeän meheviä. Juustoisen pinaattikastikkeen kanssa gratinoituna pullat ovat todella herkullisia. Sääli niitä ihmisiä, jotka luulevat, ettei hauesta ole ruokapöytään missään muodossa...

Gratinoidut haukipullat

Haukipullat:
500 g haukifileetä
2 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
2 rkl ketsuppia
ripaus cayennepippuria
ripaus jauhettua valkopippuria
suolaa
4 munanvalkuaista
1 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
0,5 l kalalientä

Poista hauesta isommat ruodot ja laita se monitoimikoneeseen. Jauha hauki hienoksi massaksi. Lisää sitruunamehu ja mausteet ja anna maustua hetki. Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi ja lisää ne murekkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kerma-maito ohuena nauhana. Lämmitä kalaliemi melkein kiehuvaksi, ota haukimassasta nokare ja kypsennä se liemessä muutaman minuutin ajan ja maista. Mausta haukimassaa tarvittaessa lisää. Muotoile kahden lusikan avulla haukimassasta palloja ja tipauta kuumaan kalaliemeen. Hauduta ne kypsiksi kalaliemessä hitaasti ja varovaisesti, noin 3 minuuttia per puoli. Kannattaa kypsentää vain noin 6 pullaa kerrallaan, jottei kalaliemi jäähdy liikaa. Lisää tarvittaessa lientä, jos sitä kypsentämisen aikana haihtuu liikaa.

Kastike:
2 - 3 rkl voita
2 - 3 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
n. 1 dl pakastepinaattia
2 dl juustoraastetta
ripaus jauhettua valkopippuria
suolaa

Päälle: juustoraastetta

Sulata kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja anna kypsyä hetki sekoitellen, ei ruskistaen. Lisää vähitellen maito ja anna kastikkeen saostua koko ajan sekoittaen. Lisää sulatettu ja hienonnettu pinaatti ja sulata joukkoon juustoraaste. Mausta kastike valkopippurilla sekä suolalla.
Lado haukipullat uunivuokaan tai pieniin annosvuokiin. Kaada päälle kastike ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Gratinoi uunissa 225 asteessa, kunnes pinta saa väriä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta. Kalan fileoimisen jälkeen sen voi paistaa uunissa kypsäksi ja tehdä kalapullat sen jälkeen paistetuista fileistä. Näin ruodot saa tarkemmin pois, kun erottelee ne ennen jauhamista. Perus"taikinaan" laitan jauhetun fileen/fileiden lisäksi purkin (2 dl) ruokakermaa, kananmunan, puolikkaan sipulin, 1 tl suolaa, valkopippuria ja sitruunapippuria.

    Kun kala on jo kypsennetty, riittää pullien paistoajaksi 10-15 min uunissa uunipellillä paistettaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon tapaan kalapullat ja -pihvit valmistuvatkin nopeasti, mutta saadakseen näihin pulliin sen oikean, kuohkean ilmavan koostumuksen, on taikina tehtävä raa'asta kalasta ja kypsennettävä keittämällä.:) Joitain pullia ja pihvejä olen välillä nopeasti tehnyt kyllä kypsennetystäkin kalasta. Peruskalamurekepihveihin laitan aikalailla samat ainekset kuin luettelit, lisäksi vielä tilliä sekä sitruunamehua. Murekepihveihin jauhan fileet yleensä monitoimikoneen lihamyllyllä. Se erottelee hyvin fileisiin jääneet ruodot pois.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-