Meillä on kasvanut ruukussa jo useamman vuoden viiniköynnös. Rypäleitä se ei ole koskaan jaksanut tehdä, mutta lehtiä sitäkin enemmän. Rypäleettömyys ei ollenkaan haittaa, kun köynnöksestä saa sentään ainekset viininlehtikääryleisiin. Kääryleiden teko on suht vaivatonta ja nopeaa, ja lopputulos raikkaan tsatsikin kera herkullinen. Tuoreista aineksista itse tehdyt kääryleet peittoavat valmiit säilötyt mennen tullen.
Dolmades
16 tuoretta viininlehteä
1 - 2 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
2 dl esikäsiteltyjä (nesteet paistettu
pois) ja pieneksi hienonnettuja sieniä (esim. kanttarelleja,
suppilovahveroita, tatteja, lampaankääpiä)
2 dl kypsäksi keitettyä puuroriisiä
1 tl kuivattuja persiljaa
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua tilliä
sitruunamehua
suolaa
mustapippurirouhetta
Lisäksi kypsennykseen:
1 dl vettä
vajaa 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota
sipulisilppu pannulla oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää sienet ja paista
hetken aikaa. Ota pannu liedeltä ja lisää keitetty puuroriisi sienten ja
sipulin joukkoon. Mausta seos persiljalla, mintulla, tillillä,
sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla. Keitä tuoreita
viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet
työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n.
ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle,
käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti
uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy
sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka
foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti.
Tsatsiki
1 kurkku
2 dl maustamatonta jogurttia (esim. Lindahlsin turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia)
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 tl vaaleaa balsamicoa
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta
1 rkl oliiviöljyä
Raasta kurkku hienolla terällä raasteeksi
ja valuta raasteesta siivilässä neste pois. Sekoita kurkkuraaste
jogurttiin. Purista tai raasta joukkoon valkosipuli. Lisää balsamico,
hunaja sekä oliiviöljy. Mausta suolalla sekä mustapippurilla. Anna
maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-