tiistai 14. toukokuuta 2019

Retiisi-chèvrepiiraat


Olen viime aikoina innostunut taas pitkän tauon jälkeen retiiseistä. Viime kesänä ihastuttiin pikkelöityihin retiiseihin, ja siitä se taas lähti. Retiisejä on nyt ostettu kaupasta säännöllisesti, vaikka aika paljon miedompia nuo kaupan retiisit ovat oman maan retiiseihin verrattuna. Kasvimaalla onkin retiisiä tulossa ja pienet lehdet ovat jo ilmestyneet pintaan. Onneksi retiisi on nopeakasvuinen, niin eipä aikaakaan, kun voidaan hetkeksi unohtaa kaupan retiisit, ja syödä oman maan satoa. Retiisi-innostustani on nyt lisännyt myös se, kun olen vihdoin ymmärtänyt, että kyllähän retiisiäkin voi kypsentää. Niinpä käytin retiisejä myös näihin pieniin suolaisiin piirakoihin, joita leivoin äitienpäiväksi.


Retiisin makupariksi piirakoihin kaupasta löytyi Crème Bonjour Chèvre -tuorejuusto. Piiraissa voi tietenkin käyttää myös jotain muuta maustettua tuorejuustoa, kokeilla voi vaikka yrttiä tai ruohosipulia. Piiraat tein kaupan valmiista lehtitaikinasta. Tämän tyyliset piirakat ovat todella helppoja ja nopeita, mutta silti hyviä. Tällaisia piirakoita leipoo nopeasti vaikka yllätysvieraille, kunhan kotiin on varattuna lehtitaikinalevyjä ja tuorejuustoa. Koska tosiaan nuo kaupan retiisit ovat hyvin miedon makuisia, viimeistelin valmiit piirakat parsakaalin ja retiisin mikroversoilla. Retiisin mikroversoissa on sitä voimakasta makua, joka kaupan retiiseistä puuttuu. Lisäksi laitoin päälle myös ketunleipien lehtiä sekä kukkia. Hienoa, kun ulkoakin löytyy taas kaikenlaista keittiössä hyödynnettävää. Tein piirakoista tällä kertaa pyöreitä, mutta vieläkin helpommalla pääsee, jos piirakoista tekee neliskanttisia.


Retiisi-chèvrepiiraat
(10 kpl)

5 lehtitaikinalevyä
n. 1/2 rs Crème Bonjour Chèvre -tuorejuustoa
1 ps (125 g) retiisejä

Voiteluun:
1 kananmuna
 
Koristeluun:
parsakaalin ja retiisin mikroversoja
 
Poista taikinalevyt paketista ja sulata levyt toisistaan erillään huoneenlämmössä n. 15 min. Leikkaa levyt kahtia niin, että saat jokaisesta levystä kaksi neliötä. Jos haluat piiraista pyöreitä, leikkaa neliöt vielä pyöreällä muotilla (esim. juomalasilla). Paina taikinalevyihin veitsellä tai pienemmällä muotilla viilto n. sentin päähän reunasta, jotta täyte pysyy paistamisen aikana keskellä ja reunat kohoavat. Jaa tuorejuusto (n. teelusikallinen) taikinalevyille ja levitä tuorejuusto keskelle levyä. Leikkaa retiisit siivuiksi ja laita jokaiselle piiraalle tuorejuuston päälle muutama siivu. Voitele piiraiden reunat kananmunalla ja paista uunissa 225 asteessa n. 15 - 20 min., kunnes taikina on kypsynyt ja piiraat saaneet väriä. Anna piiraiden jäähtyä ja viimeistele ne sitten mikroversoilla.
 


Äitienpäiväksi osui aika kylmä päivä. Aamulla käytiin onnittelemassa mummua eli mammaa, joka onkin yksi lapselle tärkeimmistä ihmisistä. Onhan mamma ollut lapsen elämässä tiiviisti läsnä heti syntymästä asti. Mamma jaksaa usein käydä lasta katsomassa, vaikkei ole edes autoa. Leikkii ja juttelee, ja on aina kiinnostunut lapsen asioista. Ja jos jostain syystä ei vähään aikaan nähdä, puhuvat sitten puhelimessa kuulumiset. Lapsi halusi tietenkin askarrella mammalle onnittelukortin, ja koska askarteluinnostus on päällä, valmistui mammalle myös kimppu värikkäitä kukkia. Oman nimensä lapsi on osannut kirjoittaa jo pitkään ilman mallia, ja hienosti sujui myös muun tekstin kirjoittaminen korttiin ihan itse mallista katsomalla. Aika hyvä suoritus 3-vuotiaalta! Loppupäivä vietettiinkin sitten rauhassa kotona. Lapsi halusi kovin eväsretkelle, mutta ulkona eväsretkeä ei voinut pitää niin kylmällä säällä. Saunan terassilta löytyi sitten sopiva, lämmin paikka. Siellä syötiin keksikakut sekä retiisi-chèvrepiiraita. Ja meille vanhemmille oli juhlan kunniaksi tietenkin samppanjaa. Myöhemmin päivän ateriaksi grillattiin hyvät pihvit sekä kasviksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-