lauantai 11. toukokuuta 2019

Pienet keksikakut

Jeeper -samppanja saatu Lignell & Piispaselta.


Ainakin vielä toistaiseksi joudun itse leipomaan äitienpäiväkakut, jos kakkua silloin haluan. Meillä kun on tapana, että se tekee, joka parhaiten johonkin hommaan kykenee. Vaikka nyt dieetti onkin taas päällä, ajattelimme kuitenkin äitienpäivänä ottaa vähän rennommin, ja sallia päivään myös vähän Lignell & Piispaselta saatua roseeta Jeeper -samppanjaa sekä kakkua. Koska keksikakut ovat niin ihania ja herkullisia, tein äitienpäiväksi pieniä annoskokoisia keksikakkuja. Jokaiselle siis oma keksikakkusensa juhlistamaan päivää. Eipähän tule ainakaan syötyä liikaa, kun ei ole kokonaista täytekakkua tehtynä.


Keksipohjat leivoin etukäteen jo hyvissä ajoin viikolla. Ohjeen nappasin itseltään pikkuleipämestarilta eli Herkkuhovin blogista. Näissä kekseissä on hyvä, mantelinen maku. Keksitaikinaa tein vain puolet ohjeesta, mutta laitan tänne täyden ohjeen. Ohjeen voi halutessaan puolittaa tai tehdä reilumman määrän keksejä. Voihan niitä vaikka pakastaa myöhemmin käytettäväksi. Täytteeksi laitoin kermavaahtoon sekoitettua mascarponea ja koristeeksi tuoreita marjoja. Puutarhasta kävin nappaamassa myrkyttömiä kukkia sekä mintun lehtiä. Keksikakkuja voisikin joskus johonkin juhlaan leipoa tällaisina pieninä versioina, koska moni arastelee keksikakun leikkaamista. Vaikka yllättävän hyvin isostakin keksikakusta saa palasen leikattua. Mutta tosi kivoja ja suloisia ovat myös nämä pienet keksikakut.


Pienet keksikakut

Keksitaikina (n. 3 pellillistä):
2 dl pehmeää voita
2 dl tomusokeria
1 iso kananmuna
2 tl mantelilikööriä (tai manteliaromia)
2 tl vanilja-aromia
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on vaaleaa ja ilmavaa. Lisää kananmuna ja makuaromit. Jatka vaahdottamista pari minuuttia. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään sekaisin. Lisää ne siivilän läpi desi kerrallaan. Jatka vatkaamista pienellä teholla, kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. Laita taikina muovikelmun päälle ja taputtele litteäksi paketiksi. Anna olla jääkaapissa jähmettymässä 2 - 4 tuntia tai seuraavaan päivään. Kauli jääkaappikylmä taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla pikkuleipiä. Paista uunin keskitasolla 175-asteessa n. 5 - 8 min.


Mascarponevaahto:
2 dl vispikermaa
50 g mascarponea
2 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, vaniljakreemijauhe ja tomusokeri. Vatkaa sekaisin. Laita kerma pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.

Koristeeksi voi käyttää esim.:
tuoreita marjoja
myrkyttömiä (syötäviä) kukkia
macaron-leivoksia
nonparelleja ja muita koristeita
marenkeja

Leivo keksit ohjeen mukaan ja anna keksien jäähtyä täysin. Aseta keksi tarjoilualustalle tai kakkualustalle. Pursota mascarponevaahtoa keksin päälle. Nosta toinen keksi varovasti täytteen päälle. Pursota päällimmäisen keksin päälle mascarponevaahto ja lisää päälle koristeet.


2 kommenttia:

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-