perjantai 29. lokakuuta 2021

Liekitetty leipäjuusto kinuskikastikkeessa

 Pople Cranberry & Salted Caramel -likööri saatu: Lignell & Piispanen.

Edellisviikonloppuna ehdimme vihdoin laavulle ajan kanssa. Nyt kun syksyn vesisateet ovat saaneet maaston kosteaksi, uskaltaa laavulla taas polttaa nuotiota. Ja nuotion sinne tietenkin sytytimme ja valmistimme ruokaa avotulella. Söimme muun muassa hot dogeja, bbq-papuja ja maissia. Jälkiruoassa halusin hyödyntää juuri Lignell & Piispaselta saamaani Pople Cranberry & Salted Caramel -likööriä. Olin sopivasti alkuviikolla käynyt suollakin karpaloita poimimassa, joten jälkiruokaa varten oli sekä likööriä että karpaloita, joiden makua halusin jälkiruoassa hyödyntää. Niinpä sain ajatuksen leipäjuustosta kinuskikastikkeessa karpaloiden kera. Ja koska jälkiruokaan tuli alkoholia ja se valmistettiin nuotiolla, sain päähäni vielä kokeilla liekittämistä ihan ensimmäistä kertaa. Taivasalla sitä onkin mukavampi harjoitella kuin sisällä keittiössä. Koska liköörin alkoholipitoisuus on pieni, lorautettiin pannulle myös konjakkia, jotta liekitys onnistuisi. Ja kyllä liekit pannulla löivät. Kuvaaja vain oli pikkaisen liian hidas eikä ihan ehtinyt parhaimpia liekkejä kuvaamaan.

Tämän jälkiruoan voi tietenkin tehdä yhtä hyvin myös sisätiloissa liedellä. Ja jos jostain syystä ei halua leipäjuustoa liekittää, jättää liekittämisvaiheen pois eikä lisää pannulle leipäjuuston joukkoon likööriä ja konjakkia. Sen sijaan kinuskikastikkeen voi valmistuksen loppuvaiheessa maustaa liköörillä. Varmasti tulee yhtä hyvää niinkin, vaikka onhan tuossa avotulella valmistamisessa ja liekittämisessä oma viehätyksensä ja näyttävyytensä.

Liekitetty leipäjuusto kinuskikastikeessa

pieni nokare voita
n. 400 - 500 g leipäjuustoa
4 cl Pople Cranberry & Salted Caramel -likööriä
4 cl konjakkia

Kinuskikastike:
1 1/2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa

Lisäksi:
karpaloita

Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan fariinisokeri ja kuohukerma. Kiehauta ja keitä n. 10 min. Jos et liekitä leipäjuustoa, lisää kinuskikastikkeeseen loppuvaiheessa n. 1/2 dl Pople Cranberry & Salted Caramel -likööriä. Paloittele leipäjuusto annospaloiksi tai halutessasi vaikka suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Paista leipäjuusto nopeasti pannulla voissa molemmin puolin, kunnes juusto alkaa pehmetä. Jos juustosta tulee pannulle paljon nestettä, poista ylimääräinen neste. Jos liekität, lisää sitten kuumalle pannulle leipäjuuston päälle likööri ja konjakki, ja sytytä. Anna liekkien palaa loppuun. Anna pannulle jääneen nesteen keittyä vielä vähän kasaan ja kaada sitten kinuskikastike pannulle, lisää pinnalle karpaloita ja tarjoile.

1 kommentti:

 1. Dünyanın her yerinden insanlarla Sohbet edebilir, onların geleneklerini, yaşam tarzlarını öğrenebilir, bu etkileşimler sonucunda kendi bakış açınızı genişletebilirsiniz.
  https://www.gevezeyeri.com/
  İstanbul Sohbet
  İzmir sohbet
  Ankara Sohbet
  Bursa sohbet
  <a href="https://www.gevezeyeri.com/diyarbakir-sohbet.html"title="diyarbakir

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-