keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Savuporo-leipäjuustopiirakka

 Yhteistyössä Rosa Viini & Ruoka kanssa.

Olen lapsesta asti sienestänyt eikä sienihulluus ole missään vaiheessa laantunut. Teini-iässäkin minut löysi varmemmin sienimetsältä kuin kyliltä. Onneksi sieni-intoni on tarttunut koko perheeseen, ja aina kun vain ylimääräistä aikaa on, lähdemme sieneen. 5-vuotiaammekin on jo oppinut tunnistamaan useamman sienen, ja onkin hienoa saada jakaa sienitietoutta eteen päin seuraavalle sukupolvelle. Minulla on myös ollut onni asua aina niin, että suoraan kotipihastakin pääsee metsään. Ei tarvitse kuin laittaa saappaat jalkaan, napata kori käteen ja muutaman askeleen jälkeen on jo metsässä. Sienestys ja metsissä samoilu on rentouttavaa ja samalla saa hyvää liikuntaa sekä ilmaisia luonnon tarjoamia herkkuja varastoon.

Sieniretkestä saa entistä hienomman, jos ottaa myös eväät mukaan. Tässä yhtenä vapaapäivänä leivoin savuporo-leipäjuustopiirakan. Valmiiseen lehtitaikinapohjaan piirakka on todella nopea ja helppo leipoa, mutta se on silti todella herkullinen ja täynnä makua. Savuporo-leipäjuustopiirakka sopii hyvin juhliinkin tai sunnuntaibrunssille. Joulunalusajan illanistujaisiinkin se on mainio tarjottava. Meillä savuporo-leipäjuustopiirakka lähti siis mukaan sieniretkelle ja palan painikkeeksi otettiin myös pullo punaviiniä vapaapäivän kunniaksi. Korit täyttyivät suppilovahveroista, ja välillä nautittiin eväistä. Ja taas jaksoi metsästää lisää sieniä.

Casa Santos Lima Fortíssimo punaviini tulee Portugalista. Fortissimo tarkoittaa portugaliksi erittäin vahvaa. Viinin nimi juontaakin juurensa peuroista, jotka ovat tuttu näky viinitarhojen läheisyydessä. Peurat ovat tuttu näky myös meidän lähimetsässämme. Tänä syksynä olemme laavullemmekin kantaneet puutarhasta ylimääräiset omenat ja viiden peuran lauma on syönyt kaiken pois. Casa Santos Lima Fortíssimo oli siis hyvä viinivalinta mukaan lähimetsään suuntautuneelle sieniretkelle, koska oltiin peurojen mailla. Täyteläinen ja keskitanniininen viini sopi yhteen savuporo-leipäjuustopiirakan runsaiden makujen kanssa. Viini on parhaimmillaan riistaruokien kanssa, mutta sopii myös possulle, mausteisille ja lihaisille makkaroille sekä pata- ja grilliruoille. Viinin maussa on marjaisuutta, paahteisuutta ja mausteisuutta. Tammitynnyreissä kypsytyksen ansiosta siinä on myös pippurisuutta, hentoa suklaata ja kahvia. Casa Santos Lima Fortíssimo soveltuu yleisviiniksikin ja maksaa 9,98 €.

Savuporo-leipäjuustopiirakka

1 pkt iso lehtitaikinalevy
200 g creme fraichea
2 tl piparjuuritahnaa
150 g savupororouhetta
100 g leipäjuustoa
1/2 dl puolukoita

Voiteluun:
kananmuna

Lisäksi:
rucolaa 

Sulata lehtitaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse sulanut levy isommaksi ja ohuemmaksi. Voitele levystä reunat kananmunalla n. 1 sentin leveydeltä. Pistele pohja haarukalla ja esikypsennä pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa 10 min. Ota esikypsennetty pohja uunista. Sekoita piparjuuritahna creme fraichen joukkoon ja levitä creme fraiche piirakkapohjalle. Ripottele päälle savupororouhe. Paloittele leipäjuusto ja lisää palat piirakan päälle. Ripottele pintaan puolukoita ja paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 - 30 min., kunnes pinta saa väriä ja pohja on kypsynyt. Anna hetki jäähtyä ja ripottele pinnalle rucolaa.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-