keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Parsaperunat & vaahdotettu ruskistettu voi


Omat perunat kasvimaalla ovat vielä niin pieniä, että toistaiseksi olemme syöneet ostoperunoita. Vartin ajomatkan päässä on tilamyymälä, mistä välillä käymme perunoita ja vihanneksia ostamassa. Laadukkaita ja juuri nostettuja tuotteita on ilo ostaa ja käyttää. Ihan kuin omasta puutarhasta, takuulla tuoretta! Ja itsepalvelumenetelmällä tilamyymälä toimii hienosti ja ostokset on nopeasti tehty. Toimii tilamyymälässä palvelukin. Viimeksi kaipasimme parsaperunoita, muttei niitä myymälässä ollut. Hetken odottelun jälkeen saimme pussillisen ihan vain meitä varten juuri pellosta ylös kuokittuja perunoita.


Tilamyymälän ansiosta pääsimme maistamaan siis parsaperunoita eli  Asparges perunoita. Parsaperunat ovat ravintolakokkien arvostamia gourmetperunoita, joissa on hieno, hieman pähkinäinen maku. Parsaperunat ovat käyriä ja pitkänsoikeita. Lajike on kiinteämaltoinen. Rakenne keitetyssä parsaperunassa olikin hyvän kiinteä ja perunoiden maku oli tosi maukas. Näitä kasvatetaan ensi kesänä myös omassa maassa!


Nyt ensimmäisellä kerralla ihan vain keitin parsaperunat suolalla maustetussa vedessä. Lisukkeeksi näille gourmetperunoille riittää vaikka ihan vain voi. Kuulemma parsaperunat tarjoillaan Michelin-ravintoloissakin ihan vain voin kera. Halusin kuitenkin parsaperunoiden kanssa viedä voin vähän ylemmälle tasolle ja tein voista vaahdotettua ja ruskistettua voita. Näin myös voi sai pähkinäistä aromia osakseen. Parsaperunoiden ja vaahdotetun ruskistetun voin lisäksi paistoin pannulla kirjolohta. Ahvenfileet olisivat olleet annoksessa täydellisiä, mutta ei nyt tähän hätään ahvenia mistään saatu. Lisäksi hauduttelin pannulla tilamyymälästä ostettua varhaissipulia. Nopea ja yksinkertainen ateria, mutta täynnä makua!


Parsaperunat & vaahdotettu ruskistettu voi

Parsaperunat:
n. 1 kg parsaperunoita
vettä
karkeaa merisuolaa

Pese parsaperunat. Kiehauta kattilassa vesi. Lisää kattilaan hieman karkeaa merisuolaa ja perunat, kun vesi kiehuu. Keitä, kunnes perunat on napakan kypsiä. Kokeile kypsyyttä haarukalla tai tikulla. Kaada keitinvesi pois ja anna perunoista lopun veden nousta höyrynä pois.

Vaahdotettu ruskistettu voi:
200 g voita

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Ota puolet pehmenneestä voista kattilaan ja ruskista koko ajan sekoittaen. Älä päästä palamaan! Kun voi kuohahtaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä, kaada voi metallikulhoon. Anna ruskistetun voin jäähtyä. Sekoita voit sitten keskenään ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.


2 kommenttia:

  1. oi, mikä herkkuateria! Huomenna torille, mutta vasta nostettuja en taida saada. Valitettavan usein perunat lisäksi paistattelevat päivää auringossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli hyvää! Valo on paha perunoille. Muuttuvat äkkiä vihreiksi. Kaupassakin usein perunat saa liikaa valoa.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-