keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Sydämellinen porkkanaleipä


Ruokaremontin myötä leipominen jäi vähälle, mutta nyt korona-aika on taas saanut viikoittain leipomaan. Yksi meidän perheen suuri suosikki on nykyään Bonne-soseesta leivottu leipä, jonka ohje löytyy Bonnen sivuilta punajuurisoseesta leivottuna. Olen leiponut tätä leipää niin punajuuri- kuin porkkanasoseestakin, sekä myös käyttänyt pakastimesta syksyllä itse tehtyä kurpitsasosetta. Olipa leipä leivottu mistä soseesta hyvänsä, se tekee kauppansa huimaa vauhtia. Taikina pyöritellään sämpylöiksi ja sämpylät asetellaan sydänvuokaan, missä ne paistuvat leiväksi. Paistetusta leivästä sämpylät on taas helppo taittaa syöjille. Soseen ansiosta tästä tulee ihanan mehevää ja pehmeää!


Sydämellinen porkkanaleipä

5 dl Bonne porkkanasosetta
1 tl suolaa
2 tl kuivattua rakuunaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1/2 dl rypsiöljyä

Lämmitä porkkanasose kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola ja rakuuna. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhojen joukkoon. Lisää vehnäjauhot soseeseen vähän kerrallaan ensin sekoittaen, sitten vaivaten. Lisää lopuksi rypsiöljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Ripottele pinnalle ripaus vehnäjauhoja ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja pyöritä tangoksi. Jaa tasakokoisiksi paloiksi ja pyöritä sämpylöiksi. Laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille sydämen muotoinen reunavuoka tai käytä voideltua sydämen muotoista kakkuvuokaa. Laita sämpylät vieretysten vuokaan ja kohota vielä liinan alla noin 15 minuuttia. Paista 200-asteessa uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia.
Vinkki! Voit halutessasi ripotella pinnalle erilaisia siemeniä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-