keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Lampaan sisäfileet, punaviinikastike & duchesse-perunat


Pääsiäinen on siitä mukava juhla, kun tulee pitkä viikonloppu ja useampana päivänä juhla-ateria. Jouluna syödään aina sitä samaa jouluruokaa monena päivänä, mutta pääsiäisenä tykkään tehdä joka päivälle oman ateriansa. Tänä pääsiäisenä pitkäperjantain aterialla söimme lampaan sisäfileetä punaviinikastikeen kera, duchesse-perunoita, uunissa paahdettua vihreää parsaa, valkosipulia sekä kirstikkatomaattiterttuja. Lauantaina ateria valmistui laavunuotiolla ja ruokana oli mm. loimulohta, vihreää parsaa, minipaprikoita, kirsikkatomaattiterttuja sekä jälkiruoaksi tikkupullaa. Sunnuntaina söimme ne perinteiset pääsiäisen karitsan paahtopaistit herkkutattirisoton kanssa ja maanantaina oli vielä peuravorschmackia, suolapedillä paahdettuja perunoita sekä hasselbackan porkkanoita.


Lampaan sisäfilee oli meille uusi tuttavuus, mutta ei jää todellakaan ainoaksi kerraksi. Lampaan sisäfilee oli iloinen yllätys. Pienet fileet valmistuvat todella nopeasti ja maultaan ne ovat hyvin mietoja. Ei olisi välttämättä tiennyt syövänsä lammasta, kun on tottunut, että lampaan lihassa on kuitenkin aika voimakas maku. Lampaan sisäfileille riitti hyvin mausteeksi punaviinisuola- ja pippuri, kun lisukkeena oli vielä punaviinikastikettakin.  Lampaan sisäfileet kypsyvät nopeasti pannullakin, mutta tällä kertaa loppukypsensin ne uunissa.

Lampaan sisäfilee & punaviinikastike

Lampaan sisäfileet:
1 kg lampaan sisäfileitä
punaviinisuolaa
punaviinipippuria

Punaviinikastike:
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl kuivattua rosmariinia
1 1/2 dl punaviiniä
2 1/2 dl lihalientä
1 - 2 rkl kastikesuurustetta
punaviinisuolaa
punaviinipippuria

Duchesse-perunat:
1 kg jauhoisia perunoita
50 g voita
3 keltuaista
jauhettua muskottipähkinää
suolaa

Ota lampaan sisäfileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen valmistusta. Poista fileistä mahdolliset ylimääräiset kalvot. Ruskista fileet nopeasti pannulla. Nosta fileet uunivuokaan ja mausta punaviinisuolalla ja punaviinipippurilla. Kypsennä fileet uunissa 200 asteessa, kunnes fileiden sisälämpö on 55 - 60 astetta. Aikaa tähän menee vajaa 10 min. Kääri fileet folion sisälle ja anna levätä hetki.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuullota sipulit kattilassa tilkassa öljyä pehmeiksi. Lisää joukkoon rosmariini. Lisää punaviini ja keitä n. 5 min. Lisää lihaliemi ja keitä n. 15 min. Siivilöi kastike ja kiehauta se uudestaan. Suurusta kastike kastikesuurusteella ja mausta punaviinisuolalla ja -pippurilla. Leikkaa lampaan sisäfileet paloiksi ja tarjoile punaviinikastikkeen kera.

Keitä kuoritut perunat kypsiksi vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää joukkoon voi. Kun sose on hieman jäähtynyt, sekoita joukkoon keltuaiset. Mausta sose muskottipähkinällä ja suolalla. Pursota sose ruusukkeiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 225 asteessa, kunnes duchesse-perunoiden pinta saa väriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-