torstai 14. helmikuuta 2019

Marinoidut karitsan paahtopaistit & herkkutattirisotto


Karitsan paahtopaistit kuuluvat meillä nykyään ehdottomasti pääsiäisen ruokiin. Karitsan paahtopaistit ovat niin herkullisia, että mielellään niitä syö muulloinkin, jos vain kaupasta sattuu löytymään kohtuulliseen hintaan. Loppiaisen alla lähikauppa ilmoittikin tarjouksessa olevista paahtopaisteista, joten sen enempiä loppiaisen ateriaa ei tarvinnut miettiä. Karitsan paahtopaistit laitoin marinadiin paistoa edeltävänä päivänä ja annoin marinoitua yön yli. Paahtopaistien seuraksi tein herkkutattirisoton. Pienten paahtopaistien ja risoton valmistus ei vaadi mahdottomasti kokkausaikaa. Tällainen herkullinen juhla-ateria on aika vaivaton valmistaa. Tämän aterian jälkeen saattoikin taas hyvillä mielin joulutauon jälkeen jatkaa dieettiä. Vaikka ei dieettiruoissakaan ole valittamista ollut, eikä ole tarvinnut nälässä paljon kärvistellä. Mutta siitä joskus toisella kertaa...

Marinoidut karitsan paahtopaistit & herkkutattirisotto

Marinoidut karitsan paahtopaistit:
4 karitsan paahtopaistia

Marinadi:
2 rkl oliiviöljyä
2 1/2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3 valkosipulin kynttä
1/2 rkl rosmariinia
1 tl timjamia
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Herkkutattirisotto:
n. 300 g pakastettuja herkkutattiviipaleita
50 g voita
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 - 2 valkosipulin kynttä
3 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1 l kana- tai kasvislientä
1 1/2 dl raastettua parmesaania
mustapippuria myllystä

Lisäksi:
parmesaanilastuja

Kuivaa paahtopaistien pinnat ja poista mahdolliset ylimääräiset kalvot. Sekoita oliiviöljy ja punaviinietikka keskenään. Lisää joukkoon kuoritut ja ohueksi siivutetut valkosipulin kynnet. Lisää suola, mustapippuri sekä yrtit. Laita paahtopaistit marinoitumaan liemeen muutamaksi tunniksi tai yön yli. Ota paahtopaistit huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Kuivaa ylimääräinen marinadi pois. Kuumenna pannulla ruokaöljy ja ruskista paahtopaistien pinnat. Siirrä paahtopaistit uunivuokaan ja työnnä paistomittari yhteen paisteista. Kypsennä paisteja uunissa 200 asteessa, kunnes lämpötila on 52 - 56 astetta. Ota paistit uunista, mausta vielä kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja kääri folion sisälle siksi aikaa, kun valmistat risoton. Paista tateista ylimääräinen neste pois kuivalla pannulla. Lisää pannulle nesteen haihduttua puolet voista ja ruskista sienet kevyesti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna laakeassa kattilassa ruokaöljy ja kuullota hienonnetut sipulit pehmeiksi. Lisää kattilaan riisi ja kuullota riisit läpikuultaviksi. Lisää kattilaan valkoviini ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt lähes kokonaan riisiin. Lisää kuumaa kana- tai kasvislientä kattilaan kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen kauhallinen on lähes haihtunut. Sekoita koko ajan. Tähän menee n. 20 min. Kun risotto on kypsää ja valuvaa, sekoita joukkoon tatit, loppuvoi sekä raastettu parmesaani. Mausta mustapippurilla. Jaa risotto lautasille ja leikkaa karitsan paahtopaistit poikkisyin ohuiksi siivuiksi ja asettele risoton päälle. Ripottele pinnalle parmesaanilastuja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-