sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Omenakakku


Viikolla tuli kuluneeksi 21 vuotta siitä, kun olimme miehen kanssa ensitreffeillä. Samana päivänä juhlittiin myös 17. hääpäivää. Koska jo lähes puolet elämästämme ollaan oltu yhdessä, leivoin pienen kakun juhlistamaan vuosipäivää. Koska omenoita edelleen omissa puissa riittää, tein kakkuun omenatäytteen. Omenatäyte raikastaa makeaa voikreemikuorrutetta. Sekä omenatäytteessä että voikreemissä maistui myös kaneli. Kanelinen omenakakku onkin kuin tehty syksyisiin juhliin. Jos et pidä voikreemistä, voi kakun tietenkin kuorruttaa myös kermavaahdolla. Eikä marenkikuorrutuskaan hassumpi olisi. Pitkään arvoinkin voikreemin ja marengin välillä, mutta päädyin voikreemin, koska sillä en aiemmin kauheasti ole kakkuja päällystänyt.


Omenakakku

3 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
vehnäjauhoja

Kostutukseen:
n. 1 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
5 dl kuorittuja omenakuutioita
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 tl kanelijauhetta
1 rkl perunajauhoja + 1 rkl kylmää vettä
2 dl vispikermaa
tomusokeria maun mukaan

Voikreemi:
200 g pehmeää voita
4 dl Sugar and Crumbs Cinnamon Swirl -makutomusokeria
1 rkl kylmää maitoa

Koristeeksi:
omenoita
kanelitankoja
syötäviä kultahelmiä


Leivo kakkupohja. Riko lasiin kananmunat. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin saman verran sokeria kuin kananmunia on toisessa. Mittaa kolmanteen lasiin sama määrä vehnäjauhoja ja sekoita joukkoon leivinjauhe. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pieneen ja korkeaan irtopohjavuokaan  ja kypsennä pohjaa 175 asteessa n. 35 - 40 min, kunnes taikina ei enää tartu tikkuun kokeiltaessa. Jäähdytä pohja ja kumoa se pois vuoastaan. Valmista täyte. Mittaa kattilaan omenakuutiot, sokeri vesi ja kanelijauhe. Keitä omenaseosta muutaman minuutin ajan, kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja suurusta sillä omenaseos. Anna omenaseoksen pulpahtaa ja nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos hyvin. Leikkaa pohja kolmeen osaan ja kostuta levyt vaniljamaidolla. Laita irtopohjavuoka ilman pohjaa kakkuvadille. Laita ensimmäinen kakkulevy vuoan pohjalle. Levitä päälle puolet omenatäytteestä. Vaahdota vispikerma, makeuta se tomusokerilla ja levitä puolet vaahdosta vuokaan omenatäytteen päälle. Laita päälle kakkulevy ja levitä päälle loput omenatäytteestä ja kermavaahdosta. Laita päälle viimeinen kakkulevy. Peitä vuoka tuorekelmulla ja anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Valmista voikreemi. Vaahdota pehmeää voita usean minuutin ajan, kunnes se vaalenee ja on ilmavaa. Vatkaa joukkoon kanelitomusokeri pienissä erissä. Lisää lopuksi maito. Poista kakusta vuoka ja levitä osa voikreemistä kakun pinnalle. Laita kakku jääkaappiin hetkeksi. Kun voikreemi on kovettunut, levitä loppukreemi kakun pinnalle. Näin kalkupohjasta ei tule murusia kreemipintaan näkyviin. Lopuksi koristele kakku.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-