maanantai 24. kesäkuuta 2019

Viinirypäle-sinihomejuustopizza grillissä

Viini saatu tuotenäytteenä Viinimaalta.


Juhannuksen pitkänä viikonloppuna syötiin hyvin ja monenlaista. Juhannusaatto oli perinteisesti kalapäivä. Silloin savustettiin muikkuja sekä lohifile. Kalojen seurana oli tietenkin uusia perunoita, sipuli-voikastiketta ja salaattia. Seuraava päivä olikin grillauspäivä. Lautaselle päätyi grillattua entrecotea chimichurrin kanssa, grillattuja kasviksia sekä savustettuja uusia perunoita, joista kuulette myöhemmin lisää. Viimeisen juhannuspäivän aamuna tein pizzataikinan. Se sai kohota sillä välin, kun kävimme kävellen leikkipuistossa ja kaupassa. Kotiin palatessa saikin alkaa heti pizzan tekoon, ja hyvän lenkin päälle saimme välipalaksi herkullista grillipizzaa. Pizzaan kokeilin uutta yhdistelmää, viinirypäleitä ja sinihomejuustoa. Lisäksi karamellisoin pizzan täytteeksi punasipulia. Tätä pizzaa toivottiin saatavaksi toistekin, ja hyvä makean suolainen pizza se olikin.


Viinirypäle-sinihomejuustopizza grillissä
(2 pizzaa) 

Pohjataikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl Durum-vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
4 rkl ruokaöljyä

Karamellisoitu punasipuli:
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
1 rkl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa

Lisäksi:
150 g ranskankermaa
n. 100 g juustoraastetta
pari reilua kourallista tummia ja vihreitä viinirypäleitä
sinihomejuustoa (Aura)
tuoretta timjamia
 
Valmista taikina. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja suola. Vaivaa sekaan jauhot. Lisää loppuvaiheessa öljy. Kohota taikinaa n. 30 - 40 minuuttia. Karamellisoi punasipuli. Kuori ja suikaloi punasipuli. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää pannulle sokeri ja punaviinietikka. Paista vielä hetki, kunnes neste on haihtunut pannulta. Painele pohjataikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse leivinpaperin päälle pizzakivelle sopivat pizzapohjat. Levitä pohjien päälle ranskankermaa. Lisää päälle sitten juustoraastetta, ja lopuksi muut täytteet. Leikkaa pizzojen ympäriltä ylimääräinen leivinpaperi pois ja siirrä pizzat pellille. Laita pizzakivi grilliin ja grilli kuumenemaan. Kiven pitää kuumentua kunnolla. Kun grilli on valmis, siirrä pizza pelliltä pizzakivelle. Sulje grillin kansi ja grillaa täydellä teholla, kunnes pizzan pohja on kypsä ja päällekin tulee vähän väriä. Grillausaika riippuu paljon grillin tehoista. Parin minuutin päästä voit halutessasi poistaa leivinpaperin pizzan alta, jos haluat pizzan paistuvan suoraan kiven päällä. Muuten grillin kantta ei kauheasti kannata avata, ettei lämpö pääse karkaamaan.


GEM Rose on suosittu ranskalainen roseviini, joka nautitaan hyvin viilennettynä joko sellaisenaan tai alkupalojen ja salaatin kanssa. Sopii myös pienille suolaisille purtaville. Väri on lohenpunainen ja tuoksu hennon marjainen. Maku on keskihapokas, mansikkainen, sitruksinen, hennon vadelmainen ja kevyen mausteinen. Gem tarkoittaa suomeksi jalokiveä, ja viinin uniikki pullo muistuttaakin yläosastaan jalokiven kulmia. Pullossa on myös uudelleen suljettava lasikorkki. Pullo on kaunis kuin mikä, mikä osaltaan lisännee viinin suosiota. Kukapa meistä ei joskus olisi viinipulloa valinnut kaupan hyllyltä ihan vain kauniin ulkomuodon vuoksi? GEM Rose on hyvä kesäviini, ja se sopi suolaisen makean grillipizzan kanssa juotavaksi. Omaan makuun GEM Rose on enemmänkin ruoka- kuin seurusteluviini, mutta käy kyllä molempiin tarkoituksiin.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-