keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Nyhtörusakko


Olen talven aikana pariin otteeseen valmistanut rusakkoa. Rusakko on maukasta, vähärasvaista riistalihaa, ja yhdestä rusakosta riittää useammalle aterialle. Uunissa olen hauduttanut niitä niin pitkään, että lihat ovat irronneet luista. Näin liha on ollut tosi pehmeää ja mureaa. Nyhtörusakko sopii lautaselle sellaisenaan perunan, pastan tai riisin kera. Siitä saa myös hyvät tortillat, ja pizzankin päälle nyhtörusakko sopii.

Nyhtörusakko

1 rusakko
2 - 3 rkl ruokaöljyä
n. 1,5 - 2 rkl suolaa
1 rkl mustapippuria myllystä
1 rkl rosmariinia
2 - 3 valkosipulin kynttä
5 dl lihalientä
2 - 3 laakerinlehteä
muutama katajanmarja

Paloittele rusakko viiteen kuuteen osaan, ellei se jo ole paloiteltu. Tee morttelissa ruokaöljystä, suolasta, mustapippurista, rosmariinista ja valkosipulista notkea tahna, ja hiero tahnaa kauttaaltaan rusakon paloihin. Anna maustua jääkaapissa yön yli tai vähintään pari tuntia. Ota lihat huoneenlämpöön n. tunti ennen kypsentämistä. Ennen uuniin laittoa, kaada vuokaan/pataan lihaliemi ja lisää laakerinlehdet ja katajanmarjat. Peitä kannella ja foliolla ja hauduta uunissa 150 asteessa n. 5 tuntia, kunnes lihat lähtee helposti luista. Irrottele lihat haarukalla. Lisää nyhtölihojen joukkoon halutessasi vielä vähän haudutuslientä.


3 kommenttia:

  1. Eipä tullut mieleenkään, että rusakkoakin voisi syödä. Jänistä tuli syksyllä syötyä Puolassa ja oli kyllä hyvää. Täytyy ehdottomasti kokeilla, jos joskus saan lihaa käsiini. Tuossa kotipihalla niitä kyllä pyörii välillä riesaksi asti, muttei parane omin luvin ruveta metsästyspuuhiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekä rusakko että metsäjänis kelpaavat hyvin syötäväksi. Meilläkin aika vilske käy öisin, kun rusakot tuolla pihalla vilistävät. Aina pitää talveksi niiltä kaikkea suojata. Mutta ei meilläkään oman pihan rusakkoja ole syöty, kun ei metsästetä itse. Ja mieluummin otankin sen rusakon valmiiksi nyljettynä ja riiputettuna. Itselle jää vain paloittelu ja valmistus.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-