keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Heimgart mikroversot - superruokaa itse kasvattaen

Yhteistyössä: HeimgartSain vähän aikaa sitten Heimgartilta tiedustelun, haluaisinko testata uudenlaista mini-sisäpuutarhaa, joka on tarkoitettu mikroversojen kasvattamiseen. Tottakai! Kaikenlainen kasvien kasvatus on pienestä pitäen ollut intohimoni. Sama innostus on tarttumassa nyt myös lapseen ja siemenet on ostettu kevättä varten. Koska uloskaan ei vielä ihan hetkeen päästä kylvöhommiin, on sillä välin hauska seurata kasvun ihmettä sisällä. Heimgartin kasvatusalustalla mikroversoja voi kasvattaa ympäri vuoden. Mikäs sen hienompaa kuin napsia itse kasvatettua superruokaa lautaselle läpi talven. Mikroversot ovat täynnä samoja ravintoaineita, joita ne sisältäisivät myös täysikasvuisiksi kasvaneina vihanneksina. Mikroversot ovat täynnä moninkertaisen määrän vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä verrattuna täysikasvuisiin vihanneksiin. Niiden ainesosat sisältävät myös hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa.


Heimgartin avulla mikroversojen kasvatus on helppoa! Ensin kasvatusastia täytetään vedellä reunassa olevaan merkkiin asti. Multaa ei tarvita, vaan Heimgartin tuotteissa mikroversot kasvavat luomu-siementyynyistä, joissa käytetty luonnonkuitu toimii kasvualustana. Siementyynyt asetetaan ruostumattomasta teräksestä tehtyyn sisäosaan ja sitten ne asetellaan paikalleen kasvuastiaan niin, että siemenet ovat ylöspäin ja imukankaat osuvat veteen.


Mikroversovalikoima sisältää kuutta eri lajiketta, rukolaa, vihanneskrassia, parsakaalia, retiisiä, sinappia ja punakaalia. Meillä ensimmäisenä kasvamaan pääsi rukola ja punakaali. Kun siementyynyt ovat paikoillaan kasvuastiassa, siementyynyjen mukana tulevat pahvikannet asetetaan astian päälle ja pidetään peitettynä. Siemenet voivat itää vain pimeässä, joten kasvupeitteiden siirtämistä pitää välttää seuraavien 3 - 4 päivän ajan. Eli sitten vain odotellaan, kunnes mikroversot kasvavat ja puskevat kasvupeitteet pois päältään.


Kun pahvikannet on siirtyneet, mikroversojen lehdet ovat aluksi vaaleanvihreitä. Muutaman päivän sisällä lehdet muuttuvat kuitenkin päivänvalon avulla syvemmän vihreäksi. Kun mikroversot ovat muuttuneet rehevän vihreiksi ja noin peukalon korkuisiksi, ne ovat käyttövalmiita. Meidän ensimmäisessä kokeilussa rukola kasvoi punakaalia nopeammin, mutta valoon päästyään punakaalikin kiri rukolan nopeasti kiinni. Vajaassa viikossa mikroversoja sai alkaa leikkaamaan syötäväksi sitä mukaa kuin niitä halusi ruoka-annoksiin tai vaikka leivän päälle.


Heimgartin mikroversojen posliininen kasvuastia on muotoilultaan tyylikkään yksinkertainen ja sopii kauniiksi sisustuselementiksi keittiöön kuin keittiöön. Mikroversojen kasvatus on todella helppoa eikä sotkuakaan synny, kun mullan kanssa ei tarvitse pelata. Mikroversot kasvavat nopeasti 5 - 7 päivässä syötäviksi. Kasvuastia ja teräksinen sisäosa ovat astianpesukoneen kestäviä, ja niitä voidaan käyttää uudestaan ja uudestaan. Siementyynyt voi kompostoida tai hävittää biojäteastiassa. Koska mikroversojen kasvattaminen on näin vaivatonta, tullaan meillä niitä kasvattamaan jatkossakin aina se aika vuodesta, kun puutarhasta ei voi käydä hakemassa jotain tuoretta ja vihreää. Se on yksi asia mitä aina kaipaan kesästä, mutta nyt Heimgart helpottaa sitä ikävää.


3 kommenttia:

  1. Onpa kiva tuote:) Itse olen ihan nuoresta pitäen idättänyt ituja ja kasvattanut versoja, ihan säännöllisesti, joten tuollaisesta jutusta tykkäisin paljonkin.

    VastaaPoista
  2. Ihan näppärä. Siistiä ja nopeaa laittaa jotain versoamaan.:) Olen myös ituja idätellyt ja joskus jotain versojakin.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-