torstai 6. syyskuuta 2018

Sirkkis-pizza


Tarjoilija, pizzassani on sirkka! Ja ihan tarkoituksella, koska sain tilaisuuden kokeilla grillimaustettua Sirkkistä. Hyönteisruoathan ovat jo jonkin aikaa tehneet tuloaan ja varsinkin sirkkoja sisältäviä tuotteita alkaa näkyä kaupoissa jo täällä maaseudullakin.

Uusin sirkkatuote on siis Sirkkis, jota on tästä viikosta alkaen löytynyt keskeisimmistä Prismoista. Sirkkis on kasvisproteiineja ja sirkkajauhoa sisältävä proteiinivalmiste, jota voi käyttää kypsän jauhelihan tavoin monissa ruoissa. Sirkkis on aika samanoloista kuin Härkis ja nyhtökaura. Sirkkis sisältää 24 % proteiinia, runsaasti rautaa sekä B12-vitamiinia. Sirkkis on turkulaisen hyönteisalan yrityksen Entiksen (Entomophagy Solutions Oy) kehittämä tuote.

Kun Entikseltä kysyivät, haluaisinko Sirkkistä testiin, ei paljon tarvinnut vastausta miettiä. Sirkkatuotteet ovat kiinnostaneet jopa siinä määrin, että pikkaisen jo välillä haaveilin sirkkojen kasvattamisesta, kun luin lehdestä naapuripaikkakunnalla niitä kasvatettavan ihan autotallissa.

Mitä itse tuotteeseen tulee, niin Sirkkiksessä sirkat ovat helposti lähestyttävässä muodossa, jauhettuna. Kokonainen sirkka lautasella voisi laittaa epäröimään suuhun laittoa, mutta Sirkkis ei aiheuta mitään inhotuksen tunnetta. Grillimaustettu Sirkkis on miedon makuista, ja pizzan päällä se paahtui kivan rapeaksi. Kosteammissa ruoissa, kastikkeissa ja keitoissa, Sirkkis kannattaa lisätä joukkoon ihan loppuvaiheessa, ettei koostumus kauheasti kärsi.

Sirkkis-pizza
(pellillinen)

Pohja:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
4 rkl öljyä

Päälle:
3 - 4 dl tomaattikastiketta
1 rs (250 g) Grillimaustettua Sirkkistä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
juustoraastetta
tomaattisiivuja
paprikasuikaleita
minisuolakurkkuja

Kuumenna vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan. Lisää loppuvaiheessa öljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota lämpimässä vähintään puoli tuntia. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuullota sipulit pehmeiksi pienessä tilkassa öljyä. Sekoita sipuleiden joukkoon Sirkkis ja nosta pannu liedeltä. Kaulitse taikina leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen. Levitä pinnalle tomaattikastike ja ripottele juustoraastetta. Levitö pinnalle pannulta Sirkkis ja sipulit. Lisää päälle tomaattisiivuja, paprikasuikaleita ja halkaistuja minisuolakurkkuja. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta ja paista 250 asteessa 15 - 20 min.


Grillimaustettu Sirkkis saatu testiin Entikseltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-