maanantai 2. huhtikuuta 2018

Perunaruusut


Kun meillä pitkäperjantaista on muodostunut kalapäivä, pääsiäissunnuntain traditiona alkaa taas olla karitsan paahtopaistit. Karitsan paahtopaistit valmistin jälleen samalla tavalla kuin viime vuonnakin. Mitäs sitä hyväksi havaittua muuttamaankaan? Eli karitsan paahtopaistit marinoin punaviinimarinadissa ja kypsensin uunissa. Ja entiseen tapaan tein myös punaviinikastiketta lihan seuraksi. Lisukkeista parsa oli jälleen itsestäänselvyys. Sitten kuivasin jo edellisenä päivänä uunissa kirsikkatomaatteja valmiiksi ateriaa varten. Pari valkosipuliakin lähti uuniin muiden mukana, ja sitten väkertelin perunaruusuja. Ja aika väkertäminen niissä olikin. Voitte varmaan kuvitella kuinka helppoa öljyisiä perunasiivuja on rullata ruusun muotoon. Onneksi ruusujen muotoa pystyi hyvin korjaamaan lisäämällä niihin vielä vuokiin yksitellen perunasiivuja.


Ohjeen perunaruusuihin löysin Maggilta. Perunaruusut olivat hieman työläitä tehdä, mutta aika kivan näköisiä lisukkeita niistä tuli pääsiäisaterialle. Ohjeesta poiketen maustoin pohjalle tulevaa perunasosetta hieman suolalla. Lisäksi vielä kypsennyksen jälkeen ripottelin perunaruusujen päälle pikkaisen suolaa ja mustapippuria. Lisämaustaminen tuli ihan tarpeeseen. Pelkkä ohjeessa oleva kasvisfondi ei mielestäni olisi riittänyt kunnolla perunaruusuja maustamaan.


Perunaruusut

Pohja:
400 g jauhoisia perunoita
1 kananmunan keltuainen

Terälehdet:
550 g kiinteitä perunoita
3 rkl oliiviöljyä
1 Maggi Fond Cup kasvis

Kuori jauhoiset perunat, pilko pienemmiksi paloiksi ja keitä kattilassa vedessä kypsiksi. Muusaa perunat survimella, anna hetki jäähtyä ja lisää joukkoon kananmunan keltuainen. Sekoita huolellisesti. Pese ja harjaa kiinteät perunat (ei kuorita) ja leikkaa ohuiksi (korkeintaan 2 mm) siivuiksi. Sekoita astiassa siivuihin oliiviöljy sekä Maggi Fond Cup. Voitele muffinivuoka ja jaa perunamuusi tasaisesti kaikkiin koloihin. Asettele noin 10 perunasiivua riviin niin, että ne peittävät aina noin puolet edellisestä. Rullaa siivut muodostaaksesi ruusukkeen ja aseta ruusuke perunamuusiin. Jos tarvetta, aseta muutama ylimääräinen perunasiivu reunoille viimeistelläksesi ruusun. Toista jokaiselle muffinivuoan kololle. Paista uunissa 180 asteessa noin 45 min., kunnes perunat ovat saaneet kauniin paistovärin.


Paahtopaistiaterian kanssa joimme Ironstone Old Vine Zinfandel -punaviiniä, joka sopii kevyemmälle lihalle, kuten esimerkiksi porsaalle ja lampaalle. Myös runsaanmakuiset pitsat ja pastat sopivat tämän viinin kanssa, sekä kana. Ironstone Old Vine Zinfandel on maultaan runsas ja samalla erittäin pehmeä. Jälkimaku on tyylikkään mausteinen. Tuoksussa voi aistia tummaa lämmintä marjaisuutta, luumua ja vaniljaisuutta. Ironstone Old Vine Zinfandelin köynnökset ovat iäkkäitä, keskimäärin 45-vuotiaita. Viiniä kypsytetään 6 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Ironstone-viinit tuottaa Kautz Family Vineyards. 

Ironstone Old Vine Zinfandel saatu tuotenäytteenä Norex Selected Brands Oy:ltä

Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

7 kommenttia:

  1. Kylläpä on ihanan näköinen annos :)
    Voiskohan nuo perunaruusut tehdä siten, että asettelisi "terälehdet" ihan yksitellen ruusun muotoon perunamuusipohjaan? Kuulostaa melko haasteelliselta tuo rullaaminen tällaiselle hätähousulle ;)
    Aurinkoista huhtikuuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Hyvin voisi ruusut onnistua noinkin, koska hyvin niiden muotoakin sai korjailtua lehtiä lisäämällä.:) Kiitos samoin!:)

      Poista
  2. Ei vitsit, onpa kauniin näköisiä ♥
    Voi olla että itsellä ei riittäis kärsivällisyys noiden väkertämiseen ;) mutta onhan ne nättejä ja vievät ruoka-annoksen kauneuden ihan uusiin sfääreihin! Pitää joskus "hyvähermoisena" päivän testata... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ihmeen hyvin onnistuivat, vaikka vähän epäilytti mitä uunista mahtaa ulos tulla.:) Ei välttämättä pääsiäispäiväkään ollut paras päivä näiden väkertämiselle. Vähän kirosin itseäni, kun lähes kaikki muu oli vielä laittamatta ja näissä meni aikaa.:D

      Poista
  3. Voi ihme kuinka kauniita ja hyvän makuisia. Oli tarjolla itsenäisyyspäiväjuhlassa. Perunaruusut olivat kuin korut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunaruusut on näyttävää tarjottavaa ja maistuvat hyviltä. Näitä on kiva tehdä paremmille aterioille.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-