sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Sitruunaperunamuusi, sumakkilohiperhoset & raikas jogurttikastike


Meillä on jo pitkään pääsiäisen ruokailut menneet niin, että pitkäperjantai on kalapäivä, eikä tänäkään vuonna tehty siinä poikkeusta. Pitkäperjantain aterialle paistoin sumakilla maustettuja lohiperhosia. Lohiperhosten lisukkeeksi valmistin raikkaan jogurttisen kylmän kastikkeen. Lisäksi tein sitruunaperunamuusia, joka sopii hyvin kalan kanssa. Ja parsaahan meillä on varsinkin pääsiäisenä joka aterialla. Sen kummempia aineksia meidän ensimmäinen pääsiäisateria ei kaivannut. Juomaksi vielä hyvää valkoviiniä, niin mitään muuta ei kaivattu.

Rasvaisen lohen seuraksi sopi hyvin Ironstone Chardonnay, jonka tuoksu on raikas ja runsas, ja siinä voi aistia sitrushedelmää, vihreää omenaisuutta sekä tyylikästä mineraalisuutta. Maku on kuiva, mutta trooppisen hedelmäinen. Maussa tulevat esiin ananas, persikka ja kypsä keltainen omena. Viinin jälkimaku on pirteä ja tyylikkään vaniljainen. 40 % viinistä on kypsytetty pienissä tammitynnyreissä. Rasvaisen kalan lisäksi Ironstone Chardonnay sopii ruokaisille salaateille, kanalle, kevyemmille äyriäisille, ja se kestää myös mausteisempia ja täyteläisempiä kastikkeita. Ironstone-viinit tuottaa Kautz Family Vineyards, joka on Yhdysvaltojen kahdeksanneksi suurin perheomistuksessa oleva viinintuottaja. Yhtiön ensimmäiset viinitarhat on perustettu 1960-luvun lopulla.



Sitruunaperunamuusi, sumakkilohiperhoset & raikas jogurttikastike

Sitruunaperunamuusi:
reilu 1 kg jauhoisia perunoita
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
25 - 50 g voita
2 - 3 dl maitoa
suolaa

Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi. Keitä perunalohkot vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja survo perunat muusiksi. Sekoita joukkoon sitruunan raastettu kuori, sitruunamehu ja voi. Lisää maitoa niin, että saat muusista sopivan notkeaa. Mausta sitruunaperunamuusi suolalla.

Sumakkilohiperhoset:
n. 1 kg merilohifileetä (paksusta päästä)
sumakkimaustetta
suolaa
mustapippuria myllystä

Paistamiseen:
voita tai ruokaöljyä

Leikkaa merilohifilee neljäksi perhoseksi. Mausta fileet sumakilla, suolalla ja mustapippurilla. Paista lohiperhoset pannulla tilkassa rasvaa molemmin puolin kypsiksi.

Jogurttikastike:
2 1/2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl kapriksia
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
1 - 2 rkl persiljaa

Sekoita turkkilaisen jogurtin joukkoon muut ainekset ja anna maustua viileässä ennen tarjoilua.

Ironstone Chardonnay saatu tuotenäytteenä Norex Selected Brands Oy:ltä

Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!
 

3 kommenttia:

  1. Ateria näyttää herkulliselta! Nyt on pakko kysyä tuosta sumakista, että millainen mauste se on? Yleensä tulee tehtyä lohi aina niin perinteiseen tapaan, että kaikki uudet mausteet yms. kiinnostaa kovasti! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos.:) Sumakki on tosi monikäyttöinen mauste, sopii melkein mihin vain, kalalle, lihalle, kasviksille... Jossain oli, että kylmille ja lämpimille voileivillekin, ja mikä ettei. Maultaan sumakki on miellyttävän hapan ja maussa on myös sitruksisuutta. Ei ihan hirveän voimakas mauste, lohellekin sitä saa aika reippaasti hieroa.:)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-