torstai 29. kesäkuuta 2017

Pekoni-varhaisperunasalaatti & Nordwik perunankuorija


Vihdoinkin niitä taas saa! Nimittäin kotimaisia varhaisperunoita. Tänä vuonna uusia pottuja saikin odotella mielettömän kauan. Vielä juhannukseksikaan ei meinannut kunnollisia varhaispottuja saada, ainakaan kohtuulliseen hintaan. Mutta nyt niitä vihdoin siis saa ja uusia pottuja pitääkin nyt syödä lähes joka päivä, että jaksaa odotella taas ensi kesään. Meillä varhaisperunoita on jo syöty keitettynä, grillattuna sekä herkullisena salaattina, jonka reseptin jaan teille tämän postauksen lopussa.


Niin hyviä kuin varhaisperunat ovatkin, yksi huono puoli niissä on. Niiden peseminen! Pieni erä nyt vielä jotenkin menee, mutta yleensä meillä keitetään varhaisperunoita kerralla pari kolme kiloa. Seuraavana päivänähän valmiiksi keitetyt uudet perunat maistuvat hyvältä vaikka paistettuna tai grillattuna. Ja mitä pienempiä, sen parempia. Eli pestävää riittää! Ja siitä hommasta ainakaan minä en pidä yhtään. Niinpä, kun KitchenTime tarjosi minulle testattavaksi Nordwik käsinveivattavaa perunankuorijaa, ei vastausta tarvinnut paljon miettiä.


Kukapa ei olisi kiinnostunut laitteesta, jonka ansiosta varhaisperunat ovat puhtaita ja kuorettomia parissa minuutissa, sen sijaan, että jynssäisi niitä kymmeniä minuutteja kädet väsyen? Nordwik perunankuorija toimii siis niin, että kuorijaan asetetaan raastinterät paikoilleen, sitten kaadetaan sisään varhaisperunoita kerrallaan maksimissaan 700 grammaa, lisäksi vettä, ja sitten vain veivataan.


Ja puhdasta tulee! Raastinterien vuoksi perunoiden pinta tietenkin hieman rikkoontuu, mutta jos sileän pinnan menetys ei häiritse, ja haluat päästä perunoiden pesemisessä helpolla, tämä laite on silloin juuri sinua varten. Nordwik perunankuorija ei jää edes kaappiin pölyttymään muuksi ajaksi vuotta, koska se sisältää myös salaattilävikön, jolla kuorija muuntuu helposti salaattilingoksi. Perunankuorijan voi pestä koneessa, joten siinäkin säästyy käsin pesulta. KitchenTime myy Nordwik perunankuorijaa hintaan 39,90 €.


Eilen innostuin tekemään keitetyistä varhaisperunoista perunasalaattia. Perunoiden seuraksi laitoin salaattiin rapeaksi paistettua pekonia sekä varhaissipulia. Kastikkeen tein creme fraichesta, jonka maustoin dippikastikejauheella. Dippikastikejauheen makuna oli Ranch, joka on yksi meidän suosikkimauista. Ranch-jauheella maustaen tulee muun muassa mielettömän hyvää maustevoita pihvien lisukkeeksi. Maustevoista ajatus vähän lähtikin, ja mietein, että dippijauheet varmasti sopivat moneen muuhunkin käyttöön kuin vain dippikastikkeeseen ja maustevoihin. Ja hienostihan se sopi myös perunasalaattiin. Ranchin tilalla voi tietenkin käyttää myös muun makuisia dippikastikejauheita. Makuja vaihtelemalla perunasalaattiin saa vaihtelua. Pekoni-varhaisperunasalaatti maistui raikkaalle ja se on maukas ja ruokaisa lisuke vaikka grilliruoille.

Pekoni-varhaisperunasalaatti

n. 800 g varhaisperunoita
suolaa
1 pkt (170 g) pekonia
1 reilun kokoinen varhaissipuli
1 prk (200 g) creme fraichea
1 ps Taffel Ranch -dippijauhetta
mustaa pippuria myllystä

Keitä pestyt varhaisperunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Jäähdytä perunat ja kuutioi ne. Paista pannulla pieneksi paloitellut pekonisiivut rapeiksi. Kaada paistettu pekonisilppu talouspaperin päälle jäähtymään, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Hienonna kevätsipuli. Kaada perunakuutiot, pekoni ja kevätsipuli tarjoiluastiaan. Jätä pekonia ja kevätsipulia hieman koristeluun. Sekoita creme fraichen joukkoon dippijauhe ja kaada kastike salaatin joukkoon. Sekoita ainekset keskenään sekaisin. Koristele salaatin pinta pekonilla ja kevätsipulilla, rouhi päälle mustapippuria myllystä. Anna makujen tasaantua vielä viileässä ennen tarjoilua.

Yhteistyössä: KitchenTime

maanantai 26. kesäkuuta 2017

Flank steak & bbq-kastike


Keskikesän juhla tuli ja meni, vaikka ilmojen puolesta tuntuu siltä, ettei kesä ole vielä edes kunnolla alkanut.  Juhannuksena meillä syötiin aika perinteisesti sitä samaa kuin muinakin juhannuksina, eli savustettiin ja grillattiin kalaa, lihaa ja kasviksia. Aatto meillä on aina kalapäivä, ja silloin savustettiin muikkuja sekä merilohifileitä. Lisäksi vielä varhaisperunoita voi-sipulikastikkeen kanssa sekä tuoresalaattia. Juhannuspäivänä grillattiin aatolta jääneet keitetyt perunat, maissia sekä padroneita lisukkeeksi naudan flank steakille. Aattoiltana muistin nukkumaan mennessä, että flank steak piti laittaa yöksi marinadiin. Niinpä nappasin Juomavinkki -sivustolta reseptin testattavaksi, kun itse ei enää jaksanut alkaa siihen aikaan omia marinadeja miettimään. Ohjeessa oli flank steakin seuraksi bbq-kastiketta, jota valmistin grillauspäivänä hyvissä ajoin valmiiksi. Punaviinipohjaisessa marinadissa marinoitu flank steak oli hyvää, bbq-kastike oli hyvää, mutta yhdessä ne vain eivät mielestämme hyvin toimineet. Bbq-kastike oli niin makeaa, että possun kanssa siitä saisi paljon toimivamman yhdistelmän. Kastiketta tuleekin ohjeella niin reilusti, että laitoin osan siitä pakastimeen odottamaan seuraavaa kertaa, kun grilliin päätyy porsasta. Ja seuraavan flank steakin nautimme taas chimichurrin kanssa, joka on takuuvarma makupari.


Flank steak & bbq-kastike

Flank steak:
400 g flank steak (naudan kuvetta)
1/2 dl punaviiniä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl kuivattua persiljaa

Bbq-kastike:
100 g voita
2 isoa sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 1/2 dl fariinisokeria
400 g tomaattimurskaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 tl juustokuminaa
1 rkl paprikajauhetta
yhden sitruunan mehu
1 rkl Worchester-kastiketta
10 tippaa smoked tabascoa

Valmista marinadi. Sekoita punaviini, hienonnetut valkosipulin kynnet, rypsiöljy, soijakastike ja kuivattu persilja keskenään. Lisää liha joukkoon ja anna maustua mielellään yön yli jääkaapissa suojattuna. Valmista seuraavaksi bbq-kastike. Sulata voi kattilassa ja kuori ja hienonna sipulit.
Kuullota sipulisilppua hetki ja lisää hienonnetut valkosipulin kynnet, fariinisokeri, tomaattimurska, mustapippuria myllystä, juustokumina, paprikajauhe, puristettu sitruunamehu, Worchester-kastike ja tabasco. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti. Tarkista maku. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Pyyhi ylimääräinen marinadi ja grillaa kovalla lämmöllä 4 - 5 minuuttia per puoli. Anna lihan vetäytyä foliossa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa flank steak ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa bbq-kastikkeen kanssa.


perjantai 16. kesäkuuta 2017

Nokkosvohvelit & voikukkamarmeladi


Siitä saakka, kun muutama vuosi sitten näin Herkkuhovi -blogissa voikukkahilloa, on itsekin pitänyt sitä kokeilla. Jotenkin vain se alkukesän paras voikukkien kukinta on päässyt menemään ohi, mutta nyt vihdoin sain tarvittavat kukinnot kerättyä. Ihan hilloreseptin mukaan en sitten lopulta mennytkään, vaan käytin kaapista pois vanhan hillo-marmeladisokeripaketin, ja alkuun suunniteltu hillo jalostui marmeladiksi. Kuten Herkkuhovissakin voikukkahillosta todettiin, myös voikukkamarmeladi on hyvin hunajamaista. Mies ensin luulikin hunajaa syövänsä, ennenkuin paljastin syöttäväni hänelle rikkaruohoja. Voikukkamarmeladi on tosi makeaa, mutta hyvää. Kannattaa kokeilla hilloa tai marmeladia, koska raaka-aineistahan ei ole pulaa, ja samalla voi hoitaa kitkemishommat.


Voikukkamarmeladia tarjosin vohveleiden kanssa, ja jatkoin vohveleissakin samalla linjalla. Rikkaruohot hyötykäyttöön. Eli vohvelitaikinaan upposi pihan nokkoset. Nokkosvohveleita paistoin vain pienen erän, mutta makean voikukkamarmeladin kanssa ne riittivät ihan hyvin kahdelle.

Luonnon antimia kannattaa käyttää ruoanlaitossa hyväksi mahdollisimman paljon. Villiyrttien käyttö on helppo aloittaa voikukasta ja nokkosesta, koska kaikkihan ne tunnistavat. Kunhan vain kerää kaikki villiyrtit puhtailta paikoilta ja useimmat villiyrtit kannattaa poimia mahdollisimman nuorina.


Nokkosvohvelit & voikukkamarmeladi

Nokkosvohvelit:
3 dl nokkosen lehtiä
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna
2 1/2 dl täysmaitoa
2 rkl voisulaa

Huuhtele nokkosen lehdet ja ryöppää niitä muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Huuhtele lehdet kylmässä vedessä, puserra ylimääräinen vesi pois ja hienonna. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, suola ja hienonnettu nokkonen. Lisää joukkoon kananmuna, maito ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi ja paista vohveliraudalla vohveleita.


Voikukkamarmeladi:
5 dl voikukan terälehtiä
4 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria

Mittaa voikukan terälehdet kattilaan. Vältä vihreitä osia, koska ne antavat kitkerää makua. Lisää kattilaan vesi. Kiehauta ja keitä n. 15 min. Siivilöi liemestä terälehdet pois. Käytä harsoa tai vaikka suodatinpussia. Puserra kaikki neste talteen. Kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä hillo-marmeladisokeri. Kiehauta ja keitä parin minuutin ajan. Kuori pinnalta mahdollinen valkoinen vaahto pois ja purkita puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin. Jäähdytä ja säilytä viileässä.



keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Tomaattisipsit & pestodippi


Vaikka auringon rauhassa kypsyttämät tomaatit ovatkin sellaisenaan makeita ja huippuhyviä, kaikkein eniten pidän tomaateista silti kuivattuna. Aurinkokuivatuissa ja uunissa kuivatuissa tomaateissa maku nousee vielä ihan uusiin sfääreihin makujen tiivistyessä kuivuessaan. Myös rapsakoissa tomaattisipseissä maku on herkullisesti tiivistynyt. Ennen uunissa kuivaamista itketin ohuet tomaatin siivut suolalla ja pyyhin ylimääräiset nesteet pois. Itketys vähentää uunissa oloaikaa. Itketyksen jälkeen tomaattisipsit eivät suolaa kaipaa, mutta erilaiset yrtit ja yrttisekoitukset antavat hyvää lisämakua. Tällä kertaa maustoin tomaattisipsit Provencen yrttisekoituksella. Lisäksi tein vielä pestodipin, johon tomaattisipsejä oli kiva dipata, vaikka maistuvat ne ilman dippejäkin.


Tomaattisipsit & pestodippi

Tomaattisipsit:
tomaatteja
suolaa
oliiviöljyä
yrttejä

Pestodippi:
1/2 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 rkl vihreää pestoa

Leikkaa tomaatit ohuiksi ja tasaisiksi siivuiksi. Levitä ne vaikka leikkuulaudan päälle ja ripottele pintaan suolaa. Anna siivujen olla vartin verran. Pyyhi siivuista nesteet pois talouspaperilla, käännä ja ripottele toisellekin puolelle suolaa. Anna olla vartin verran ja pyyhi ylimääräiset nesteet pois. Levitä siivut oliiviöljyllä kevyesti sivellyn leivinpaperin päälle uunipellille. Älä lado peltiä liian täyteen, vaan jätä siivuihin hieman väliä. Sivele tai ruiskuta tomaattisiivuille vielä pintaan hieman oliiviöljyä ja mausta mieluisilla yrteillä. Kuivata uunissa 100 - 120 asteessa, kunnes siivut on kuivuneet. Voit käännellä siivuja välillä, jotta ne kuivuvat nopeammin. Kuivumista kannattaa tarkkailla taajaan, koska ne kärvähtävät nopeasti. Ensimmäiset sipsit valmistuivat minulla n. 1 tunnissa. Ota sipsejä uunista pois sitä mukaa, kun ne kuivuvat ja aseta talouspaperin tai ritilän päälle jäähtymään. Valmista pestodippi. Sekoita keskenään jogurtti ja majoneesi. Mausta pestolla ja anna makujen tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua.


tiistai 13. kesäkuuta 2017

Raparperi-kaurapaistos kahdelle


Raparperia on tullut tänä vuonna käytettyä reilusti siitä asti, kun varret vain vihdoin kasvoivat siihen mittaan, että niitä malttaa ottaakin. Raparperipiirakkaa on leivottu jo neljä viisi kertaa, eikä siihen tunnu kyllästyvän ollenkaan. Jotain muutakin sentään raparperista on valmistunut. Yksi päivä tein meille jälkiruoaksi raparperi-kaurapaistokset. Syksyisin kaurapaistosta tulee tehtyä omenoista, mutta raparperi sopii myös loistavasti kaurapaistokseen. Kirpeä raparperi tasapainottaa hyvin makeaa kaurakuorrutusta. Raparperi-kaurapaistokset tein pieniin valurautaisiin blinipannuihin ja niistä tuli sopivan kokoiset annokset. Lisukkeeksi tietenkin vaniljakastiketta. Pientä vaihtelua raparperi-kaurapaistoksiin saa käyttämällä eri sokereja. Taloussokerin voi välillä korvata vaikka fariini- tai intiaanisokerilla.

Raparperi-kaurapaistos kahdelle

5 dl raparperikuutioita
3/4 dl sokeria

Kauraseos:
50 g voita
1/2 dl sokeria
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus kardemummaa

Sekoita raparperikuutioiden joukkoon sokeri. Jaa raparperit kahden voidellun annosvuoan pohjalle. Sulata voi ja sekoita joukkoon sokeri, kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja kardemumma. Jaa seos vuokiin raparperikuutioiden päälle. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 - 30 min., kunnes raparperi on pehmennyt ja pinta on rapea. Tarjoile lämpiminä vaniljakastikkeen kanssa.


keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Ricotta-korvasieni-nokkospiirakka


Kyllä niitä korvasieniä sitten vain löytyikin, vaikka toisin epäilin. Mutta ei mitään huippusatoa, koska on ollut niin mahdottoman kuivaa ja kylmää. Hyvä, kun nyt kuitenkin pariin kolmeen ateriaan löytyi sieniä. Koska korvasieniä saatiin pikkaisen lisää, käytin taas viime vuotisia pakastimesta pussillisen pois, ja leivoin suolaisen piirakan. Piirakkaa varten keräsin lisää luonnon antimia korvasienten seuraksi, eli piirakkaan päätyi myös nokkosta. Täytteeseen sekoittelin purkkillisen ricottaa ja pohjataikina oli jälleen perunamuusijauhepohjainen. Se on maukkautensa vuoksi meidän suosikki suolaisten piirakoiden pohjaksi.

Ricotta-korvasieni-nokkospiirakka

Pohja:
1 dl perunasosejauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 dl kylmää vettä
 
Täyte:
1 l nokkosen lehtiä
250 g esikäsiteltyjä (ryöpättyjä) korvasieniä
1 sipuli
nokare voita
250 g ricottaa
1 1/2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
yrttisuolaa
jauhettua valkopippuria

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon hieman pehmennyt voi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka viileään n. 30 minuutiksi. Pistele pohjataikinaan haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia. Huuhtele nokkosen lehdet ja ryöppää ne nopeasti kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ja silppua lehdet hieman pienemmiksi. Kuullota pannulla voissa kuorittu ja hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon paloitellut korvasienet ja paista hetken aikaa. Ota pannu liedeltä. Sekoita keskenään ricotta, ruokakerma ja kananmunat. Sekoita seos jäähtyneen sieni-sipuliseoksen joukkoon. Lisää joukkoon nokkoset ja mausta seos yrttisuolalla ja valkopippurilla. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista vielä n. 30 minuuttia.


maanantai 5. kesäkuuta 2017

Grillattu flat iron steak & maissisalsa


Eilen meillä oli pitkästä aikaa grillauspäivä. Grillaaminen on jäänyt tänä keväänä aika vähiin, koska nämä kylmät ilmat eivät kauheasti innosta ulkona kokkailuun. Myös kiirettä on pitänyt sen verran, että mieluummin sitä on vain äkkiä päivän ruoat tehnyt sisällä hellan ääressä. Vaikka saahan sitä grillissäkin nopeasti syömistä aikaiseksi. Riippuu ihan siitä mitä grillaa ja kuinka paljon. Eilen grillissä oli lisukkeeksi bataattilohkoja, pimientos de padroneita sekä parsaa. Pääruoaksi grillasin naudan flat iron steakin ja sen kanssa tarjottavan maissisalsan tein jo hieman etukäteen. Loppujen lopuksi itse grillaamiseen ei paljon aikaa mennyt. Bataattilohkojen kypsyminen vei eniten aikaa, mutta nekin kypsyivät siinä sivussa muita grillatessa. Naudan liha on mainiota grillattavaa juuri nopeutensakin puolesta. 600 gramman pala flat iron steakia valmistui grillissä kuudessa minuutissa. Eikä laadukas lihapala kaivannut sen kummempia kikkailuja. Grillaamisen jälkeen vain suolaa ja pippuria pintaan ja syödessä lisämakua sai raikkaasta ja keveästä maissisalsasta.

Grillattu flat iron steak & maissisalsa

n. 600 g naudan flat iron steakia
ruokaöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Maissisalsa:
1 esikeitetty maissintähkä
1 salottisipuli
250 g kirsikkatomaatteja
1 punainen chili
1 rkl limetin mehua
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta korianteria

Valmista ensin maissisalsa. Grillaa maissintähkä grillissä. Anna maissin jäähtyä ja irrota siitä sitten jyvät kulhoon. Kuori ja hienonna salottisipuli ja lisää maissin joukkoon. Leikkaa kirsikkatomaatit pieniksi lohkoiksi ja lisää kulhoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna pieneksi. Lisää chili muiden ainesten joukkoon. Lisää kulhoon vielä limetin mehu ja oliiviöljyä. Mausta salsa suolalla ja mustapippurilla, ja sekoita ainekset yhteen. Lisää joukkoon vielä maun mukaan tuoretta korianteria ja sekoita varovasti. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Ota naudan flat iron steak huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen grillausta. Kuivaa lihan pinta ja sivele siihen hieman ruokaöljyä. Grillaa flat iron steakia kuumassa grillissä 3 min./puoli. Mausta pinnat suolalla ja mustapippurilla ja anna vetäytyä folion sisällä hetki. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi ja tarjoile maissisalsan kanssa.