Vaikka auringon rauhassa kypsyttämät tomaatit ovatkin sellaisenaan makeita ja huippuhyviä, kaikkein eniten pidän tomaateista silti kuivattuna. Aurinkokuivatuissa ja uunissa kuivatuissa tomaateissa maku nousee vielä ihan uusiin sfääreihin makujen tiivistyessä kuivuessaan. Myös rapsakoissa tomaattisipseissä maku on herkullisesti tiivistynyt. Ennen uunissa kuivaamista itketin ohuet tomaatin siivut suolalla ja pyyhin ylimääräiset nesteet pois. Itketys vähentää uunissa oloaikaa. Itketyksen jälkeen tomaattisipsit eivät suolaa kaipaa, mutta erilaiset yrtit ja yrttisekoitukset antavat hyvää lisämakua. Tällä kertaa maustoin tomaattisipsit Provencen yrttisekoituksella. Lisäksi tein vielä pestodipin, johon tomaattisipsejä oli kiva dipata, vaikka maistuvat ne ilman dippejäkin.
Tomaattisipsit & pestodippi
Tomaattisipsit:
tomaatteja
suolaa
oliiviöljyä
yrttejä
Pestodippi:
1/2 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 rkl vihreää pestoa
Leikkaa tomaatit ohuiksi ja tasaisiksi siivuiksi. Levitä ne vaikka leikkuulaudan päälle ja ripottele pintaan suolaa. Anna siivujen olla vartin verran. Pyyhi siivuista nesteet pois talouspaperilla, käännä ja ripottele toisellekin puolelle suolaa. Anna olla vartin verran ja pyyhi ylimääräiset nesteet pois. Levitä siivut oliiviöljyllä kevyesti sivellyn leivinpaperin päälle uunipellille. Älä lado peltiä liian täyteen, vaan jätä siivuihin hieman väliä. Sivele tai ruiskuta tomaattisiivuille vielä pintaan hieman oliiviöljyä ja mausta mieluisilla yrteillä. Kuivata uunissa 100 - 120 asteessa, kunnes siivut on kuivuneet. Voit käännellä siivuja välillä, jotta ne kuivuvat nopeammin. Kuivumista kannattaa tarkkailla taajaan, koska ne kärvähtävät nopeasti. Ensimmäiset sipsit valmistuivat minulla n. 1 tunnissa. Ota sipsejä uunista pois sitä mukaa, kun ne kuivuvat ja aseta talouspaperin tai ritilän päälle jäähtymään. Valmista pestodippi. Sekoita keskenään jogurtti ja majoneesi. Mausta pestolla ja anna makujen tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Näyttääpä herkulliselta, pitää laittaa muistiin ja joskus testailla :)
VastaaPoistaTestiin menevät! Tomaattihullu kun olen. 😄
VastaaPoistaIhana ohje, menee testiin. :)
VastaaPoista