Jos voileipäkakku oli pääsiäisen kahvipöydän kuningas, Brita-kakku oli kuningatar. Tarkoitus ei ollut sen kummemmin leipoa mitään pääsiäiseksi, mutta pakkohan se sitten oli joku kakku tehdä, kun kaupassa ei voitu vastustaa herkullisen näköisiä mansikoita. Kyllähän se tiedettiin, ettei ulkolaisissa mansikoissa mitään makua ole, kaunis ulkomuoto vain, mutta leipomuksissa ja jälkiruoissa ne menevät täydestä. Ihan täytekakkua en sentään jaksanut alkaa tekemään, joten leivoin nopeasti valmistuvan britakakun. Brita-kakkuhan on aina varma valinta tällaiselle marengin ystävälle. Brita-kakun täytin mansikoilla sekä ananaskirsikoilla. Ananaskirsikoilla sai makeaan kakkuun vähän kirpeyttä. Väliin tuli tietenkin myös kermavaahtoa, ja loput tyrni curditkin pirskottelin mukaan. Brita-kakku on parhaimmillaan juuri täytettynä, koska marenki menettää äkkiä parhaan rapeutensa. Brita-kakkua kannattaisikin tehdä silloin, kun syöjiä on mahdollisimman monta paikalla.
Pääsiäisen Brita-kakku
Pohja:
150 g voita
3 munankeltuaista
1 kananmuna
1 1/2 dl sokeria
1/4 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 leivinjauhetta
Marenki:
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
mantelilastuja
Täyte:
2 1/2 dl vispikermaa
tomusokeria maun mukaan
n. 1 dl tyrni curdia
mansikoita
ananaskirsikoita
Päälle:
muutama mansikka ja ananaskirsikka
Sulata voi. Vaahdota keltuaiset, muna ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos varovasti vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Vatkaa marengin valkuaisia hetki. Lisää sokeria lusikallinen kerrallaan, seosta yhä vatkaten. Jatka näin, kunnes koko sokerimäärä on käytetty. Levitä marenki pohjataikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 15 - 20 minuuttia. Jäähdytä kakku. Leikkaa kakkupohja puoliksi ja nosta toinen pohja tarjoiluvadille. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta tomusokerilla. Levitä kermavaahto kakkupohjan päälle ja pirskottele vaahdon päälle tyrni curdia. Levitä päälle paloitellut mansikat sekä puolitetut ananaskirsikat. Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja koristele kakku vielä mansikoilla ja ananaskirsikoilla.
Oi nam! Brita on ihan parasta, ja varsinkin kesällä.
VastaaPoistaTuoreiden marjojen aikaan parasta, niinkuin pavlovakin.:)
PoistaNäyttääpä hyvältä :)
VastaaPoistaKiitos, oli.:)
Poista