Koska pihasta on jo lumet ja jäätiköt sulaneet pois, ja grillikatokselle pääsee liukastelematta, toimme grillin viikonloppuna takaisin katokseen talvisäilytyksestä. Koska grilli oli taas iskuvalmiudessa, aloitimme tietenkin samalla myös grillikauden. Eikä grillikautta aloitettu ihan millä hyvänsä, vaan kunnon pihvillä. Tai oikeastaan pihvien kuninkaalla, Tomahawk Steakilla. Tomahawk-pihvi on saanut nimensä muodostaan eli iso luullinen pihvi muistuttaa intiaanien sotakirvestä. Kokoa Tomahawk-pihvillä on runsaasti. Meidänkin pihvimme painoi reilut 1,3 kiloa! Pihvistä riittää syömistä siis useammallekin. Luu tietenkin vähentää pihvissä syötävän määrää, mutta pihvissämme luu painoi hieman alle 200 g, joten jäihän sitä lihaakin vielä reilusti. Jos tarjolla on paljon eri lisukkeita, pihvikin on sitä riittoisampi. Tomahawk-pihvistä riittää syömistä jopa 4 - 6 ihmiselle. Koska Tomahawk-pihvi on niin reilun kokoinen, maustoin sitä jo ennen grillaamista hieman, ja vielä grillaamisen päätteeksi lisäsin pihville mausteita. Osa maustaa pihvinsä vasta kypsentämisen jälkeen, jottei suola irrottaisi lihasta liikaa nesteitä. Tomahawk-pihvi on kuitenkin sen verran rasvainen, ettei pieni suolamäärä ennen kypsennystä vielä onnistu lihaa kuivattamaan. Mausteina en käyttänyt suolaa ja mustapippuria kummempaa. Mitäpä sitä laadukkaan lihan makua liiaksi millään peittämään. Lopusta maustamisesta huolehti kuitenkin syödessä chimichurri-kastike, jota tein pihvin seuraksi. Tomahawk-pihvi oli Tammisen 100 % suomalaista naudanlihaa, ja pakkauksen päällä oli hyvät grillausohjeet, joita seurasin pihviä grillatessa. Parhaimmillaan Tomahawk-pihvi on mediumina, ja halutun sisälämpötilan saamiseksi kannattaa käyttää grilliin sopivaa lihamittaria apuna.
Naudan Tomahawk Steak eli Tomahawk-pihvi
1 naudan Tomahawk Steak
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
Ota pihvi huoneenlämpöön, poista se pakkauksesta ja kuivaa pinta. Anna pihvin olla n. 1 tunti. Hiero pihvin pintaan oliiviöljyä, hieman suolaa sekä mustapippuria. Anna pihvin olla vielä n. 1 tunti huoneenlämmössä maustumassa. Lämmitä grilli mahdollisimman kuumaksi. Grillaa pihvin pinnat kovalla, suoralla lämmöllä n. 5 min./puoli. Siirrä pihvi miedommalle, epäsuoralle lämmölle ja jatka grillaamista vielä n. 10 min., kunnes sisälämpötila pihvin paksuimmasta kohdasta on haluttu. Siirrä pihvi folioarkille, mausta vielä lisää suolalla ja mustapippurilla ja anna pihvin levätä foliokääreessä 10 - 15 min. Leikkaa pihvi tarjolle ohuiksi siivuiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-