sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Mustikkapiirakka (pullataikinapohja)


En ole koskaan leiponut pullataikinaista mustikkapiirakkaa. Syönyt tietenkin olen monetkin kerrat, mutta itse tulee leivottua piirakat aina vaikka murotaikinasta. Ihan vain siitä syystä, että se hiivataikinasta leipominen ei toimi minulla stressin poistajana, niinkuin niin monella, vaan ihan päinvastoin. Siitähän se stressi vasta tuleekin, kun taikinan kanssa taistelee. Tänään kuitenkin rohkenin tehdä mustikkapiirakan pullataikinaan. Jääkaapista piti jo saada tuorehiivan puolikas pois pyörimästä, ja kaikkein eniten teki mieli mustikkapiirakkaa. Olisihan sitä tietysti voinut leipoa jo laskiaispullat valmiiksi, mutta mustikkapiirakka vei voiton. Eikä sen pullataikinan kanssa edes kovin kamalaa ollut. Aika sopuisasti se taikina muokkautui piirakan pohjaksi sekä ristikoksi päälle. Tämän jälkeen uskallan takuulla toistekin leipoa mustikkapiirakan pullataikinasta. Kyllä se tuore mustikkapiirakka maistuikin sitten hyvältä päiväkahvin kanssa. Täytekin pysyy hyvin piirakanpaloissa, kun vain malttaa antaa piirakan jäähtyä kunnolla. Minä en ihan malttanut, kun kahvihammastakin jo kolotti.

Mustikkapiirakka (pullataikinapohja)

Taikina:
2 1/2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte:
8 dl pakastemustikoita
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä 
2 rkl perunajauhoja

Voiteluun:
kananmuna

Valmista ensin täyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, sekoita tasaisesti keskenään ja kuumenna levyllä, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja anna mustikkatäytteen jäähtyä. Tee taikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää myös sokeri, kardemumma ja suola. Vaivaa joukkoon vehnäjauhot vähitellen ja lisää loppuvaiheessa huoneenlämmössä pehmennyt voi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Ota taikinasta n. 1/3 talteen ristikkoa varten. Kaulitse lopputaikina levyksi leivinpaperin päälle ja nosta uunipellille. Anna taikinan kohota hetki. Levitä mustikkatäyte pohjalle ja käännä reunat hieman täytteen päälle. Tee lopusta taikinasta suikaleita ja nosta ristikoksi piirakan päälle. Voitele reunat ja ristikko kananmunalla ja paista piirakka uunissa 200 asteessa n. 20 min.

9 kommenttia:

  1. En ole ehtinyt pitkään aikaan käydä blogissasi. Onpas sillä raikas ja ihana, uusi ilme! Instassa näin tämän mustikkapiirakan kuvan, ja siitä asti minulla on tehnyt ihan kamalasti mustikkapiirakkaa mieli! Piti tänne tulla kuolaamaan vielä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Uuden bannerin tuossa joskus tein. Pienellä muutoksella saa vähän uutta ilmettä ja vaihtelua.:) Mustikkapiirakka on ihanaa. Olikin pitkä aika, kun itsekään olen tällaista perinteistä pullapohjaista piirakkaa päässyt syömään.:)

      Poista
  2. Ja pullapohjasta tulee paras mustikkapiirakka. Kauniin yksilön olet tehnyt! Ei mitään tietoa taikinan kanssa taistelusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä piirakka tulee. Lapsena muunlaista mustikkapiirakkaa syötykään.:) Ihmeen vaivattomasti taikinan käsittely tällä kertaa sujui. Pikkupullien teossa menee aina hermot, kun taikinaa joutuu pyörittelemään moneen kertaan.;)

      Poista
  3. Joskus aikoinaan olin minäkin sitä mieltä, jotta mustikka ja puolukkapiirakan pitää olla ehdottomamasti pullapohjainen.....vanhemmiten olen tullut suvaitsemammaksi. Joka tapauksessa, maistuu aina meillä kaikille tällainen piirakka. Ristikkoa en aina jaksa/viitsi tehdä päälle, mutta kaunishan se on. Mustikoiden sekaan olen laittanut sokerin ja perunajauhon ja ihan sellaisenaan piirakkaan...onnistuu myös niin, jos ei halua kiehauttaa täytettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monelle, varsinkin vanhemmalle väestölle, nämä pullapohjaiset ovat niitä ainoita ja oikeita. Ei minunkaan lapsuudessani mustikkapiirakkaa tehty kuin pullapohjaan. Eikä yleensä niitä taikinaristikoitakaan päällä ollut. Välttämättä en ensi kerralla itsekään ristikkoa laita, pääsee helpommalla. Hyvin onnistuu täyte kyllä keittämättäkin.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-