keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Ragù alla Bolognese peurasta


Otin pakastimesta peuran jauhelihaa sulamaan tarkoituksenani tehdä lihapullia, mutta innostuinkin keittelemään ragù alla Bolognesea, eli erityisen pitkään haudutettua jauhelihakastiketta. Bolognese-kastike ei ole mitään pikaruokaa, vaikka kyllähän jo puolen tunnin tai tunninkin hauduttelulla hyvää kastiketta saa aikaiseksi. Mutta silloin kun aikaa on, kannattaa Bolognesekin tehdä sitä säästelemättä. Se todellakin kannattaa. Kun kastiketta keittää kasaan useamman tunnin, kaikkien ainesten maut tiivistyvät herkullisesti yhteen. Vaikka kastikkeen valmistumiseen meneekin useampi tunti, vaivannäköä se ei paljon vaadi. Kunhan ainekset saa kasariin muhimaan, kastike valmistuu lähes itsekseen. Kunhan käy jokusia kertoja sekoittelemassa, niin paljon muuta ei tarvitse tehdä. Tätä kastiketta keittelin kasaan 7 - 8 tuntia, ja siitä tuli oikein maukasta. Punaviiniä käytin tällä kertaa kastikkeeseen reilulla kädellä, koska halusin avatun pullon pois. Punaviinin sijaan Bologneseen voi käyttää valkoviiniäkin, mutta itse suosin enemmän punaviiniä. Varsinkin voimakkaan makuisen peuran lihan kanssa se sopii hyvin. Peuran lisäksi käytin kastikkeeseen pekonia. Rasvainen pekoni on hyvää vähärasvaisen riistan joukossa. Se antaa mehevyyttä ja makua. Kastikkeen ollessa jo valmista, kaadoin joukkoon vielä kuohukermaa, vaikkei Bolognese mikään kermakastike olekaan. Kerma kuitenkin mukavasti vielä pyöristi makuja ja antoi hyvää rakennetta.

Ragù alla Bolognese peurasta

170 g pekonia
400 g peuran jauhelihaa
1 iso sipuli
2 - 3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
suolaa
mustapippuria myllystä
rosmariinia
timjamia
70 g tomaattipyrettä
1 prk kokonaisia säilyketomaatteja
1 prk vettä
1/2 plo punaviiniä
1 - 2 dl kuohukermaa

Tarjoiluun:
raastettua parmesanjuustoa

Paista korkeareunaisessa pannussa pieneksi pilkottu pekoni rapeaksi. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Leikkaa varsisellerit pieniksi kuutioiksi ja lisää kasvikset pannulle. Jatka paistamista, kunnes kasvikset pehmenevät. Mausta liha-kasvisseos suolalla, mustapippurilla, rosmariinilla ja timjamilla. Sekoita joukkoon tomaattipyre. Kaada pannulle säilyketomaatit, huuhtele purkki vedellä ja kaada sekin pannulle. Lisää punaviini, kiehauta ja keitä kastiketta kasaan miedolla lämmöllä mahdollisimman kauan. Kun kastike on hautunut kasaan. Lisää joukkoon kuohukerma. Lämmitä vielä hetki ja tarkista suola. Tarjoile kastike pastan kanssa ja lisää päälle raastettua parmesanjuustoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-