maanantai 19. joulukuuta 2016

Kreikkalainen meze-lautanen & arvonta


Yhteistyössä Palirrian kanssa pääsin maistelemaan herkullisia kreikkalaisia makuja. Kansainvälisiä makupalkintoja voittaneen Palirrian tuotevalikoimaan kuuluu paljon erilaisia ruokasäilykkeitä. Kyseessä on perheyritys, joka panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja huolella valmistettuihin aterioihin, jotka ovat pitkälti lisäaineettomia. Palirria on Kreikan johtava valmisruokavalmistaja ja maailman suurin viininlehtikääryleiden tuottaja. Tuotteet ovat saaneet mm. Superior Taste Quality Awardeja.


Sain Parillialta maisteltavaksi:

  • Parillia viininlehtikääryleitä, jotka nautitaan huoneenlämpöisinä tai lämmitettyinä. Viininlehdet on poimittu käsin ja täytteessä on riisiä, tilliä ja minttua. Viininlehtikääryleet voi tarjoilla tzatzikin tai sitruunamehun kanssa.
  • Palirria jättipapuja tomaattikastikkeessa, jotka sopivat hyvin vaikka pääruoaksi. Lisäksi voi tarjota fetajuustoa, vihreää salaattia ja tuoretta leipää.
  • Palirria munakoisoa tomaattikastikkeessa, joka on parhaimmillaan fetajuuston , tuoreen leivän ja vihreän salaatin kanssa. Munakoiso laitetaan vuokaan, ripotellaan päälle fetajuustoa ja kuumennetaan uunissa.
  • Palirria stifado-sipuleita, jotka ovat valmiiksi kypsiä, ja voidaan lisätä pataruokiin ja kastikkeisiin. Äskettäin tekemässäni stifadossa salottisipulit voi korvata Palirria stifado-sipuleilla, lisäämällä sipulit stifadoon loppuvaiheessa. Stifado-sipuleita voi syödä myös sellaisenaan liha- ja kasvisruokien lisukkeena.
  • Palirria lihapyöryköitä tomaattikastikkeessa, jotka ovat valmiita nautittavaksi. Lihapyörykät on maustettu perinteisillä kreikkalaisilla mausteilla, ja ne sopivat mm. pastan, perunan ja riisin kanssa.
  • Palirria okraa tomaattikastikkeessa, jota usein Kreikassa nautitaan kanan tai lampaan kanssa. Okran voi lisätä lihapataan tai nauttia sellaisenaan pihvin lisukkeena.
  • Palirria My Greek Meze jättipapuja vinaigrette-kastikkeessa, jotka sopivat mainiosti salaattipöytään. 
  • Palirria My Greek Meze kuminamausteisia kikherneitä, jotka sopivat salaattiin sellaisenaan tai vaikka risottoon.

Joskus ruoanlaittajankin pitää päästä vähän helpommalla, ja ainakin uuden vuoden aatto on meillä useimmiten sellainen päivä, jolloin ruoanlaittaja vähän oikaisee keittiössä. Onhan juuri kuitenkin aherrettu hellan äärellä päivä- ja jopa viikkokausia joulupöytää varten. Uuden vuoden aattona unohdetaan hellan ääressä seisoskelu ja otetaan rennosti. Koska meillä joulupöytä sisältää aina ne perinteiset kotimaiset jouluherkut, uutta vuotta otetaan sitten vastaan mielellään muiden maiden ruokia nautiskellen. Palirrian tuotteilla pääsee vaivattomasti juhlimaan uuden vuoden aattoa herkullisin kreikkalaisin mauin. Kampanjaa varten valmistin kreikkalaisen meze-lautasen, jossa kokin tehtäväksi jää vain dipit ja pitaleivät, ja nehän valmistuvat aika helposti. Vuoden vaihtumisen odottelu sujuu mukavasti pieniä suupaloja dipaten ja maistellen. Ja vaikka tässä menussa on keittiössä vähän oikaistu ja käytetty valmistuotteita, mausta ei ole tarvinnut tinkiä. Palirrian tuotteet maistuivat meille, ja olen iloinen siitä, että lähdin mukaan kampanjaan. Kampanjan myötä löytyi muun muassa niin hyvät viininlehtikääryleet, ettei meillä enää jää niiden syönti pelkästään syksyyn, jolloin kääryleitä pääsee tekemään omien viiniköynnösten lehdistä. Kiitos Palirrian, nyt viininlehtikääryleillä herkutellaan meillä ympäri vuoden. Meze-lautanenkin tullaan toistamaan jo heti uuden vuoden aattona. Sen verran hyvää kaikki oli, että sitä iltaa jo oikein odottelee.


Kreikkalainen meze-lautanen

Palirria Viininlehtikääryleitä
Palirria Jättipapuja tomaattikastikkeessa
Palirria Lihapyöryköitä tomaattikastikkeessa
My Greek Meze Jättipapuja vinaigrette-kastikkeessa

Lisäksi:
pitaleipää
tzatzikia
hummusta
oliivitahnaa
vihreitä ja mustia oliiveja
fetajuustoa
kirsikkatomaatteja
kurkkutikkuja


Pitaleivät pannulla:

2 1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl kuivahiivaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Paistamiseen:
ruokaöljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola ja hunaja. Sekoita joukkoon pieneen määrään vehnäjauhoja sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa taikinaan vähitellen loput jauhot. Käytä jauhoja sen verran, että taikina on mahdollisimman pehmeää, mutta napakkaa. Lisää loppuvaiheessa joukkoon oliiviöljy. Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä palloiksi. Kaulitse pallot jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi litteiksi leiviksi. Sivele parilapannu kevyesti ruokaöljyllä ja paista leivät yksitellen molemmin puolin kuumalla pannulla, kunnes leivissä on hyvät raidat ja taikina on kypsää. Leikkaa leivät kolmioiksi ja tarjoile meze-lautasella.


Tzatziki:

2 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 kurkku
1/2 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hienonnettua tilliä
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
suolaa

Pinnalle:
oliiviöljyä

Raasta kurkku ja sekoita raasteen joukkoon puoli teelusikallista suolaa. Laita raaste siivilään ja anna olla hetki. Puserra raasteesta ylimääräinen neste pois mahdollisimman tarkkaan. Sekoita raasteen joukkoon kreikkalainen jogurtti, kuorittu ja hienonnettu valkosipulin kynsi, sitruunamehu ja tilli. Mausta tzatziki sokerilla, mustapippurilla ja suolalla. Laita tzatziki tarjoilukulhoon ja valuta päälle hieman oliiviöljyä.


Hummus:

1 prk My Greek Meze Kuminamausteisia kikherneitä
1 - 2 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl savupaprikajauhetta
vettä
(suolaa)

Päälle:
oliiviöljyä
savupaprikajauhetta
muutama kokonainen kikherne

Kaada kikherneet monitoimikoneeseen liemineen. Säästä muutama kikherne koristeeksi. Aja kikherneet tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon tahini, sitruunamehu, ja savupaprikajauhe. Lisää vettä sen verran, että tahnan koostumuksesta tulee sopivan levittyvää, mutta silti vielä kiinteää. Tarkista suola. Laita hummus tarjoiluastiaan, valuta päälle oliiviöljyä ja koristele savupaprikajauhella sekä kikherneillä.


Oliivitahna:

2 dl kivettömiä kalamata oliiveja
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Mittaa oliivit ja tomaatit tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi ja lisää oliivien ja tomaattien joukkoon. Aja ainekset tasaiseksi tahnaksi. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja sitruunamehu. Mausta oliivitahna mustapippurilla ja tarkista suola.


Asettele kaikki meze-lautasen syötävät isolle tarjoiluastialle, omiin kippoihinsa tai tee jokaiselle syöjälle oma annos valmiiksi lautaselle. Nauti pienenä naposteltavana tai vaikka päivän ateriana riippuen annoksen koosta ja syöjien määrästä.


Haluaisitko sinäkin päästä maistelemaan Palirrian tuotteita? Jätä kommenttia alla olevaan kommenttilaatikkoon ja olet mukana Palirria -tuotepaketin arvonnassa. Ilmoitathan myös sähköpostiosoitteesi, jotta saan sinut kiinni, jos voitto osuu kohdalle. Osallistumisaikaa on 25.12.2016 saakka. Kannattaa muutenkin tutustua Palirrian tuotteisiin. Lisää kivoja reseptejä löytyy Palirrian sivuilta.

(Kilpailun säännöt täällä.)

http://www.foodlover.fi/
Yhteistyössä: Palirria


50 kommenttia:

  1. Kyllä olis ihania!
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Uskomattoman herkullisen näköinen kokoelma! Kreikkalainen ruoka on ehdottomasti omia lemppareitani <3

    shimmerblinger@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Airiina
    Haluaisin maistaa, olen kreikkalaisen ruuan ystävä. Hummusta en vielä syönyt koskaan.

    aiholapp(at)uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
  4. Tosi hyvän näköistä ja varmasti myös todella hyvää. Kreikkalainen ruoka on minunkin makuuni.
    t.virvi@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Näyttää aivan äärettömän herkulliselta. anuikk (at) gmail.com

    VastaaPoista
  6. Mukana arvonnassa!
    marsar69@luukku.com

    VastaaPoista
  7. Ehdottomasti haluaisin, nää onkin mulle täysin uusia tuttavuuksia! :)

    laura.leppajarvi@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Hienolta näyttää��

    tero.j.hietanen@gmail.com

    VastaaPoista
  9. Mukana herkkujen arvonnassa.
    karhuoja@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Olisi kiva päästä maistelemaan, mukana arvonnassa
    annikajokinen95@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Mukana :)
    tyttinurminenn(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  12. Mukana arvonnassa! Houkuttelevat herkkukuvat saavat jo odottelemaan uutta vuotta, aion tehdä kyllä tällaisen setin meidänkin pöytään. Jouluruokien jälkeen maistuu erilainen ruoka ja todellakin haluaa päästä helpommalla. Tuotteet kuulostavat kyllä lupaavalta! :)

    VastaaPoista
  13. Mukana herkullisessa arvonnassa :)
    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  14. Tiina P haluaisi päästä maistelemaan!
    tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

    VastaaPoista
  15. Siis KYLLÄ, vähän helpottaisi Kreikka-ikävää.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  16. Korjaa jos olen väärässä mutta eikös maahantuoja ole Gavrielides eikä Palirria (tuotemerkki)? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palirrian tuotteiden maahantuoja on Gavrielides Foods. Palirria on yritys, joka valmistaa Palirria -tuotteet.

      Poista
  17. Mukana ollaan!

    hippohiiri at gmail.com

    VastaaPoista
  18. Vau, miten hyvännäköinen lautanen! Ehdottomasti haluan päästä maistelemaan, viininlehtikääryleet ja jättipavut on niiin hyviä, joten veikkaan, että muutkin noista maistuisi vallan hyvin :)
    talviuninalle@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Mukana makoisan Palirria -tuotepaketin arvonnassa.
    T: Miukkis
    birgit82@suomi24.fi

    VastaaPoista
  20. Mukana arvonnassa :)
    jen-ny93@hotmail.com

    VastaaPoista
  21. Kyllä maistus. �� h.kostiainen@luukku.com

    VastaaPoista
  22. Nam, herkulliselta näyttää :)
    mukana :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  23. Olisi varmasti herkullisia :)
    sayav at hotmail.fi

    VastaaPoista
  24. Mukana arvonnassa.
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  25. Oi vitsit olisi niin ihana päästä kokeilemaan näitä! :) Olen todella innoissani mukana arvonnassa!

    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  26. Kreikassa käydessä syön aina paikallista ruokaa, mutta täällä sitä ei tule laitettua. Vaikka tuollainen Mezze- lautanen on jo oikea ateria ja herkullinen. Osallistun arvontaan.
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  27. Herkullisen näköistä, ehdottomasti mukaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista
  28. En ole koskaan Kreikassa käynyt, mutta ruokapuoli kiinnostaa kovasti. Ravintoloissa olen pariin kertaan herkkuja maistellut. Pitää joskus reissu tehdä sinne.:) Ihanan näköinen tarjotin. :p lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  29. Nam! Hyvältä näyttää, mukana olen :)
    minna1995@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Tällainen kokonaisuus olisi ihana voittaa, vaikuttaa niin herkulliselta!

    tii.tuomainen@gmail.com

    VastaaPoista
  31. Mietin juuri, mitä ruokaa tupareihin... namia... Oonjustiina(a)gmail.com

    VastaaPoista
  32. Haluaisin ehdottomasti päästä maistamaan, erityisesti merkin viininlehtikääryleitä!
    jippurajr(a)hotmail.com

    VastaaPoista
  33. Kreikkalainen makumaailma ��������
    anne.jarvi@hotmail.fi

    VastaaPoista
  34. Olisi kiva järjestää oman nuorison kanssa illanistujaiset näiden herkkujen merkeissä eli hep - mukana ollaan! :-)
    vilppukarhu@gmail.com

    VastaaPoista
  35. Ehdottomasti maistuis mullekkin.
    tiina.puronvarsi@gmail.com

    VastaaPoista
  36. Mukana, olisi mahtavaa päästä maistelemaan :) ninavuolio@windowslive.com

    VastaaPoista
  37. Oi, mulle maistuis kyllä :) Mukaan kivaan arvontaan.
    nelliina(@)yahoo.com

    VastaaPoista
  38. Hyvältä näyttää :) Mukana arvonnassa. Marianna.mmk@gmail.com

    VastaaPoista
  39. Maistuis :) veera.laine_@hotmail.com

    VastaaPoista
  40. Palirrian tuotteita haluaisin maistaa oikein mielelläni! Mukana arvonnassa :)
    -Marjuska-
    laaksonritari@luukku.com

    VastaaPoista
  41. Ehdottomasti mukana. :) saraana.makela@gmail.com

    VastaaPoista
  42. Oi kyllä! �� Mukaan arvontaan.
    Nina
    ippenpippen72@suomi24.fi

    VastaaPoista
  43. mukana arvonnassa:)
    emmi.saali a luukku.com

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-