keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Sillikakku


Kun minua pyydettiin mukaan Ahti-sillit -kampanjaan, ei vastausta tarvinnut paljon miettiä. Meillä syödään silliä niin arkena kuin juhlapäivinäkin. Varsinkin juhlapäivinä silliä on aina jossain muodossa tarjolla. Sillistä saa valmistettua niin monenlaista, joten se sopii pöytään, oli sitten pääsiäinen, vappu, juhannus tai joulu. Mitäpä kesälläkään uudet perunat olisivat ilman silliä? Yhteistyössä Ahti-sillien kanssa kehitin sillikakku-reseptin loppuvuoden juhlapäiviä silmällä pitäen. Juhlava sillikakku maistuu niin pikkujouluissa, joulupöydässä kuin uuden vuoden aattonakin. Eikä sillikakkua tarvitse jättää pelkästään joulun ajan tarjottaviin. Mikäpä esimerkiksi vappupäivän brunssillekaan paremmin sopisi kuin sillistä valmistettu hyytelökakku? Sillikakusta saa hyvin pienellä vaivalla näyttävän ja maukkaan tarjottavan juhliin kuin juhliin. Lisäinspiraatiota sillin käytölle löytyy Ahdin Sillikoulusta.


Ahti perinteinen sillifilee ja Ahti matjessillifilee valmistetaan molemmat Turussa, eli tuotteet ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita. Sillit on kalastettu vastuullisesti, joten tuotteilla on siitä takeena myös MSC-sertifikaatti. Sillit sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoja. Ahti-sillien raaka-aineena on laadukas ja rasvaisempi Norjansilli, joka kalastetaan sillin ollessa pulleimmillaan. Valmiiksi fileoiduista Ahti-silleistä on helppo valmistaa silliherkkuja. Ahti matjessillifilee on heti käyttövalmis. Ahti perinteinen sillifilee, joka aiemmin tunnettiin nimellä Boy kevytsuolattu silli, kannattaa kuitenkin ensin liottaa vedessä parin tunnin ajan ylimääräisen suolan poistamiseksi. Sillikakkua testasin molemmilla silleillä, ja hyvä kakku tulee ihan kummasta vain. Matjessillifilee antaa kakulle enemmän makua, perinteisellä sillifileellä maku on miedompi.


Sillikakku

Pohja:
300 g perunalimppua
125 g voita

Täyte:
1 pkt (150 g) Ahti matjessillifileetä tai Ahti perinteinen sillifileetä
2 prk (400 g) kermaviiliä
1 prk (200 g) ranskankermaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
mustapippuria myllystä
(suolaa)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä

Päälle:
4 - 5 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 pieni punasipuli
ruohosipulia

Voit tehdä sillikakun joko matjessillistä tai perinteisestä sillistä. Matjessillistä tulee mausteisempi kakku, perinteisestä sillistä miedomman makuinen kakku. Matjessillifileet ovat heti valmiita käyttöön, perinteisiä sillifileitä pitää ennen käyttöä liottaa kylmässä vedessä jääkaapissa 2 tuntia. Aloita kakun teko pohjasta. Jauha perunalimpun siivut monitoimikoneessa hienoksi. Sulata voi ja sekoita leipämurun joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (22 cm) pohja leivinpaperilla ja painele leipäseos vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Leikkaa matjessillifileet tai liotetut ja ylimääräisestä vedestä valutetut perinteiset sillifileet pieniksi kuutioiksi. Sekoita sillikuutioiden joukkoon kermaviili, ranskankerma sekä hienonnettu tilli. Mausta seos mustapippurilla ja tarkista suola. Kuumenna kaksi ruokalusikallista vettä kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet veteen yksitellen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Poista sillikakku vuoasta tarjoiluvadille ja koristele keitetyillä kananmunilla, punasipulilla sekä ruohosipulilla.




http://www.foodlover.fi/
Yhteistyössä: Ahti-sillit


lauantai 26. marraskuuta 2016

Chili-hunajaporkkanat


Talviaikaan meillä tehdään aterioiden lisukkeet useimmiten juureksista. Juureksistahan voi tehdä vaikka mitä. Ne menevät hyvin tuoreraasteina tai eri tavoin kypsennettyinä. Porkkanasiivuja tulee usein höyrytettyä ja maustettua eri tavoin. Nämä porkkanat pääsivät höyrytyksen jälkeen vielä hetkeksi pannulle voihin paistumaan ja ottamaan väriä. Porkkanat maustoin muun muassa chili-hunajalla sekä chili-punaviinietikalla. Porkkanoista valmistui hyvän makuinen lisuke pienellä chilin poltteella aterialle kuin aterialle.


Chilillä maustettu hunaja sekä punaviinietikka löytyi marraskuun Best Bites -yllätyspaketista. Best Bites -yllätyspaketti on osoittautunut tässä kolmen kuukauden aikana hyväksi ja toimivaksi konseptiksi. Hienoa, että Suomeenkin on saatu tämän tyyppistä toimintaa myös elintarvikepuolelle. Joka kuukausi on yhtä suuri ilo päästä pakettia avaamaan ja katsomaan mitä se nyt tällä kertaa sisältää. Sisällön suhteen ei ole tarvinnut paljon pettyä. Marraskuun paketti teemalla, 'mausteinen marraskuu', sisälsi jälleen todella mieluisia tuotteita.


Kiwa juuressipseissä on yhdistelmä erilaisia kuivattuja kasviksia. Juuressipsit sisältävät kasviöljyä ja pikkaisen suolaa. Sipsit olivat tosi hyviä, erityisesti punajuuresta tehdyt. Hyvä ja terveellisempi vaihtoehto perunalastuille. Murtolan Hamppufarmin HamppuSnacks puolestaan on valmistettu suomalaisista, ravintorikkaista hampunsiemenistä. Mukana on myös auringonkukan siemeniä sekä pellavan siemeniä. Myös HamppuSnacksit olivat meidän mieleen.


Syyskuun paketti sisälsi Lazzarettin linssipastaa, tällä kertaa mukana oli saman merkin kikhernepastaa. Linssipastan tapaan myös kikhernepastassa on hyvin makua, ja molemmat kypsyvät nopeasti 5 minuutissa. Perheen pienin syö meillä näitä luomupastoja mielellään sormiruokana. Järki Särki luomutomaatti & yrtit -kalasäilyke on ekologinen ja kotimainen vastine tonnikalalle. Se sopii esimerkiksi pastaan, lämpimiin leipiin sekä pizzaan. Järki Särkeä ei vielä ehditty maistamaan, mutta mielessä on jo jotain, mihin se tullaan käyttämään.


SAM Aroma Deli Chili & Hunaja on chilillä maustettua juoksevaa hunajaa. Hunaja sopii mainiosti ruoanlaittoon, leivontaan sekä moneen muuhun. Big Tree Farmsin 100 % puhdasta kookossokeria en vielä ehtinyt maistamaan, mutta vastaavanlaista kookossokeria olen käyttänyt ennenkin, ja pitänyt. Kookossokeri on ihanaa ihan vaikka vain maustamattoman jogurtin päälle ripoteltuna. Kookossokerilla voi korvata kokonaan myös taloussokerin. 


Folkington's sitruuna ja minttu presse on kupliva juoma, joka on valmistettu italialaisten sitruunoiden mehusta sekä Englannissa kasvatetun mintun  eteerisistä öljyistä. Juoma oli raikasta, mutta minttu vei sitruunasta turhan paljon voittoa. Tuoksu ja maku oli aika hammastahnamainen. Rajamäen Chili-punaviinietikkaa voi käyttää vaikka marinadeihin sekä salaatinkastikkeisiin. James White omena-inkiväärimehusta tykkäsimme enemmän kuin sitruuna ja minttu pressestä. Omena-inkiväärimehua joisi toistekin.


Suolaisten herkkujen lisäksi marraskuun paketti sisälsi myös makeita herkkuja. Makeat herkut olivat juuri viileään vuodenaikaan sopivia. The Ginger People Gin-Gins Inkiväärikaramelli Spicy Apple on toffeemainen karkki, jossa maistuu omena sekä inkivääri. Arctic Superfoods eväspatukka tyrni & kuusenkerkkä on lisäaineeton, gluteeniton ja maidoton vaihtoehto suklaa- ja proteiinipatukoille. Makuyhdistelmä oli oikein toimiva. Arctic Chocin Aurora Borealis -maitosuklaa on maustettu talvisilla mausteilla. Siinä maistuu muun muassa sitrushedelmät sekä kaneli. Fatalii Gourmetin lempeän tulinen pähkinätoffee sisältää Aji Cristal -chiliä, ja sitä on hyvin maltillisesti. Toffee ei polta suuta, mutta lämmittää mukavasti.

Joko sinä olet kokeillut Best Bites -yllätyspakettia? Jos et, mutta olet siitä kiinnostunut, nyt saat ensimmäisen paketin puoleen hintaan, eli paketti maksaa vain 19,95 € käyttämällä tilatessa kampanjakoodia MVSBLOGI50. Etu koskee jatkuvaa tilausta, mutta sen voi irtisanoa koska vain 1 kuukauden irtisanomisajalla. Alennuskoodi on voimassa vuoden loppuun saakka.

Chili-hunajaporkkanat

6 -7 porkkanaa
nokare voita
1 - 2 rkl SAM Aroma Deli Chili & Hunajaa
1 - 2 rkl Rajamäen Chili punaviinietikkaa
1 - 2 tl timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori porkkanat ja leikkaa ne vinoittain siivuiksi. Höyrytä porkkanasiivut napakan kypsiksi. Sulata pannulla nokare voita ja paista höyrytettyjä porkkanasiivuja kuumalla pannulla, kunnes siivut saavat vähän väriä. Lisää pannulle hunaja ja punaviinietikka. Mausta porkkanat timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.

Yhteistyössä: Best Bites

tiistai 22. marraskuuta 2016

Hasselbackan bataatit


Meillä pyöri jonkun aikaa muutama pienehkö bataatti. Bataatit olivat sen verran pieniä, että kun vihdoin sain aikaiseksi valmistaa niistä jotain, päätin kokeilla laittaa ne Hasselbackan perunoiden tapaan. Siivutetuille bataateille sivelin reilusti voisulaa ja maustoin runsaalla kädellä. Bataatit voi maustaa ihan oman mielen mukaan, ja korppujauhoja ja juustoraastettakin päälle voisi loppuvaiheessa ripotella. Minä laitoin tällä kertaa vain mausteita. Tunnin uunissa olon jälkeen bataatit olivat sopivasti pehmenneet ja ne olivat hyvä lisuke pihviaterialle.

Hasselbackan bataatit

4 pienehköä bataattia
n. 50 g voita sulatettuna
suolaa
mustapippuria myllystä
jauhettua cayennea
timjamia
savupaprikajauhetta
valkosipulijauhetta

Pese bataatit huolellisesti. Jos haluat, voit myös kuoria ne, mutta se ei ole välttämätöntä. Leikkaa bataattien päälle syvät viillot mahdollisimman taajaan. Varo leikkaamasta pohjaan asti, ettei bataatit katkea. Aseta bataatit uunivuokaan viillot ylöspäin ja sivele bataatit kauttaaltaan voisulalla. Ripottele bataattien päälle reilusti mausteita ja kypsennä uunissa 200 asteessa n. 1 tunti, kunnes bataatit ovat sopivasti pehmenneet. Kypsymisen aikana voi bataatteja sivellä muutaman kerran uudelleen vuokaan valuneella voisulalla.

torstai 17. marraskuuta 2016

Rommirusinamuffinit


Innostuin edellispäivänä leipomaan muffineja. Niitä tulee tehtyä ihan liian harvoin, vaikka ovatkin nopeita valmistaa ja erilaisia makuyhdistelmiäkin voi keksiä vaikka kuinka paljon. Yksi suosikkimakuni on ollut kautta aikain rommirusina. Se toimii niin jäätelössä, fudgessa kuin kakuissakin, ja nyt sitten upotin rommissa liotettuja rusinoita myös muffinitaikinaan. Ihanan makuiset ja mehevät muffinit eivät välttämättä kaipaa mitään kuorrutetta, mutta voisihan näille halutessaan pursottaa vaikka jotain suklaakuorrutetta. Minä siivilöin tällä kertaa vain hieman kaakaojauhetta päälle tarjolle laitettaessa. Rommirusinamuffinit sopisivat varmasti myös joulupöytään. Katsotaan, jos vaikka tekisi näitä jouluksi uudelleen.


Rommirusinamuffinit
(10 kpl)

1 1/2 dl rusinoita
1/2 dl tummaa rommia
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl juoksevaa kasvisrasvavalmistetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3/4 dl maitoa

Mittaa rusinat kulhoon ja kaada päälle rommi. Anna rusinoiden liota tunnin verran. Mittaa kulhoon rusinoiden ja rommin sekaan sokeri. Sekoita joukkoon kananmuna ja rasva. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada joukkoon maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia. Jäähdytä muffinit ja kuorruta halutessasi jollain kuorrutteella tai siivilöi päälle kaakaojauhetta tai tomusokeria.



keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Stifado karitsasta


Meillä päin on harvoin lammasta tai karitsaa myynnissä. Tai jos on, niin hintakin on sitten useimmiten liian kova. Parhaiten lammasta on saatavilla tietenkin pääsiäisen aikaan, ja sen vuoksi lammasta meillä yleensä syödäänkin vain kerran vuodessa. Nyt viime viikolla K-kaupan tarjouslehdestä osui silmään ilmoitus karitsan patalihasta. Kilohinta vain 13,90 €, kun liha oli kaiken lisäksi tuoretta ja kotimaista. Karitsaahan oli sitten pakko lähteä ostamaan, kun kerrankin suht edullisesti sai. Siitä sitten lähdin miettimään isänpäivän ateriaa karitsan patalihoista, ja pitkän pohdiskelun jälkeen käytin lihat stifadoon. Stifado tehdään useimmiten naudasta, mutta voi siihen käyttää myöskin lammasta, tai vaikka jänistä. Yleensä stifado tehdään luuttomasta lihasta, karitsan patalihoissa oli hieman luita, mutta luut eivät ollenkaan haitanneet. Kun pata oli muhinut uunissa kolme tuntia, luut lähtivät lihoista ihan vain ottamalla päästä kiinni ja nyppäämällä. Ihan suupaloiksi patalihoja ei luiden takia saanut leikattua, mutta koitin leikata mahdollisimman pieniksi sen mukaan, mitä luut antoivat myöden. Karitsasta tehty stifado oli herkullista, ja jo paljon ennen padan valmistumista uunista leijaili ihanan mausteinen tuoksu. Luulenpa, että stifadoa tullaan tänä talvena syömään meillä kerran jos toisenkin. Vaikkei karitsaa ole aina saatavilla, niin tehdään sitten perinteisemmin naudasta.


Stifado karitsasta

n. 1 kg karitsan patalihaa
2 - 3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
500 g salottisipuleita
5 valkosipulin kynttä
1 prk laadukasta tomaattimurskaa (esim. Mutti)
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
1/2 dl punaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 kanelitankoa
2 - 3 laakerinlehteä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua maustepippuria
(hienonnettua persiljaa)

Paloittele patalihat reiluiksi paloiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja ruskista lihat. Siirrä lihat uunipataan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuori salottisipulit ja ruskista kokonaisina pannulla. Siirrä sipulit uunipataan. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja laita pataan. Lisää pataan lopuksi tomaattimurska ja -pyre, punaviini, punaviinietikka, hunaja sekä mausteet. Laita kansi päälle ja hauduta stifadoa uunissa 175 asteessa vähintään 3 tuntia. Ripottele valmiin stifadon pinnalle halutessasi hienonnettua persiljaa ja tarjoile esim. riisin kera.


maanantai 14. marraskuuta 2016

Suklaa-vadelmamoussekakku


Viime vuoden tapaan isänpäivänä kävi jälleen huono tuuri työvuorojen suhteen, ja miehelle osui taas yövuorot. Päivän vietto jäi siis aika vähiin, mutta kakun leivoin ja valmistin hieman paremman aterian. Ja sentään formulatkin sai katsoa rauhassa kotona, niin ei se isänpäivä tänä vuonna yhtään hassumpi tainnut olla. Kakkuohjeen nappasin tällä kertaa Pientalo ja piha -lehden viime kevään numerosta. Suklaaganachea testasin jo keväällä, mutta en saanut sitä silloin kunnolla onnistumaan. Ganache ei millään jähmettynyt siihen muotoon, että olisi voinut kakun päälle lusikoida, vaan pysyi hyvin ohuena, vaikka lopulta laitoin jääkaappiinkin sen joksikin aikaa. Lopulta kyllästyin odottelemaan ja valutin ganachen kakun päälle. Siellähän se tarjoilualustalla suurin osa suklaakuorrutteesta sitten oli hetken päästä. Tällä kertaa onnistuin pikkaisen paremmin, ja ganacheakin tein vain puolet ohjeen määrästä. Viimeksi totesin, ettei kakku edes tarvitse niin isoa määrää kuorrutetta, kun ei ole tarkoitus kakkua kuorruttaa kauttaaltaan. Ja puolet pienempi määrä oli tälle kakulle ihan sopiva. Alkuperäisessä ohjeessa kakkupohjaa ei ollenkaan kostuteta. Väliin tuleva mousse antaa hieman kosteutta, mutta koska sekään ei kuitenkaan ihmeitä tee, ohjeesta poiketen kostutin kakun. Kuiva kakku ei ole hyvää, vaan kostutuksella kakusta saadaan mehevää. Kostutin pohjan rommiaromilla ja vaniljasokerilla maustetulla maidolla, ja kostutusliemi antoi kakulle lisämakua. Kakku olikin kuulemma erityisen hyvää, joten ohjeesta kannatti hieman poiketa. Ohjeessa kakku oli koristeltu itse tehdyillä marengeilla, minä koristelin kakun macaronseilla sekä suklaakuorrutteisilla vadelmamarmeladeilla. Alkuperäisessä ohjeessa kakku leivottiin 20 cm:n vuokaan, itse leivoin 22 cm:n vuokaan, koska sen pienempää kakkuvuokaa minulla ei ole. Pientä harjoittelua nämä naked cake -tyyppiset kakut sekä ganache vielä vaativat, mutta kiva tällaisiakin on vaihteeksi tehdä kermakakkujen sijaan.


Suklaa-vadelmamoussekakku

Pohja:
6 kpl kananmunia
2 1⁄2 dl sokeria
2 3⁄4 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta

Kostukseen:
n. 2 - 3 dl rommiaromilla ja vaniljasokerilla maustettua maitoa

Vadelmamousse:
500 g (pakaste)vadelmia
2 dl sokeria
4 liivatelehteä
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl kuohukermaa

Suklaaganache:
100 g tummaa suklaata (47 %)
1 dl kuohukermaa

Valmista kakkupohja. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (Ø 20 - 22 cm) ja paista uunissa 175 asteessa 35 – 40 min. Jäähdytä. Valmista vadelmamousse. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kiehauta ja jäähdytä ne. Poista vadelmista siemenet painelemalla marjat siivilän läpi kulhoon. Sekoita vadelmasoseeseen sokeri. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Purista liivatelehdistä vesi pois. Kuumenna 1⁄2 dl vadelmasoseesta ja sekoita liivatteet siihen. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja lisää loppu vadelmasose. Vatkaa joukkoon liivateseos. Vaahdota kerma ja kääntele tuorejuusto-vadelmaseokseen. Leikkaa kakkupohja kolmeksi levyksi. Kostuta kakkulevyt. Aseta alimmainen kerros tarjoiluastialle ja laita irtopohjavuoan reunat pohjan ympärille. Kaada päälle puolet vadelmamoussesta ja aseta päälle keskikerros. Lisää loput vadelmamoussesta. Ei haittaa, vaikka mousse yltää juuri ja juuri vuoan reunoihin. Laita päälle kansipala. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Valmista suklaaganache. Rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa, älä keitä! Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle ja anna levätä muutama minuutti sekoittamatta. Sekoita ganache vispilällä tasaiseksi. Poista hyytyneen kakun ympäriltä irtopohjavuoka ja valuta päälle jäähtynyt suklaaganache. Koristele kakku mielesi mukaan esim. marengeilla, macaronseilla, suklaakonvehdeilla, tuoreilla marjoilla ym.

tiistai 8. marraskuuta 2016

Persimonsmoothie


Persimonien sesonki on parhaimmillaan ja kaupasta näitä makeita hedelmiä saa taas lähes ilmaiseksi. Persimonit ovat hyvin monikäyttöisiä. Tuoreena nauttimisen lisäksi niitä voi myös kypsentää, keittää tai kuivata. Meillä persimonit useimmiten syödään sellaisenaan. Ne ovat siitä mukavia hedelmiä, ettei niitä tarvitse kuoria, eikä niissä ole siemeniä. Pelkkä huolellinen pesu riittää. Ja maistuu se persimon kypsennettynäkin. Kannattaa kokeilla vaikka pekoniin käärittyjä persimonlohkoja. Nyt kun useampi persimon oli ostettuna, kokeilin myös smoothieta. Smoothie ei kaivannut mitään makeuttajaa, banaani ja persimon huolehtivat siitä. Smoothien maustoin Sonnentorin kurkumalatte -jauheella, joka sisältää kurkuman lisäksi inkivääriä, Ceylonin kanelia, muskottipähkinää, kardemummaa, mustapippuria sekä sahramia. Mausteinen seos sopi hyvin myös smoothieen. Kauraleseillä tein smoothiesta puolestaan täyttävämpää, joten sillä on mukava aloittaa päivä tai nauttia välipalana, ja taas jaksaa pitkään.

Persimonsmoothie

1 persimon
1 pakastettu banaani
2 dl Cashew Dream riisi-cashewjuomaa
1 - 2 rkl kauraleseitä
1/2 - 1 tl Sonnentorin kurkumalatte -jauhetta

Paloittele tehosekoittimeen hyvin pesty persimon. Lisää joukkoon kohmeiset banaanisiivut. Mittaa joukkoon riisi-cashewjuoma ja lisää oman maun mukaan kauraleseitä sekä kurkumalatte -jauhetta. Aja seos tasaiseksi ja nauti heti.

maanantai 7. marraskuuta 2016

Smetanalohi


Kalan syönti väheni meillä joksikin aikaa, kun täältä tuntui olevan tosi vaikea löytää tuoretta kalaa. Usein pyyntipäivämäärät olivat jossain reilun viikon päässä, ja kalat jäivät ostamatta, koska meistä noin pitkään vedestä pois ollut kala ei ole enää mitään tuoretta. Nyt kalan syöntiä on koitettu taas lisätä ja lähes joka kauppareissulla katsotaan olisiko riittävän tuoretta kalaa saatavilla. Kirjo- ja merilohta ollaankin taas aika useasti syöty. Useimmiten valmistan lohen mieluiten uunissa. Se on niin helppoa ja vaivatonta. Kun lohi on uunissa, saa rauhassa tehdä lisukkeita valmiiksi. Kirjolohifileestä olen tehnyt nyt pienen ajan sisällä pariinkin otteeseen smetanalohta. Tykästyttiin siihen niin paljon. Smetanalohen seuraksi ei sitten paljon muuta kaipaakaan kuin perunamuusia.

Smetanalohi

600 - 800 g kirjolohifileetä
suolaa
sitruunapippuria
kuivattua tilliä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 prk (120 g) smetanaa

Lisäksi:
2 - 3 suolakurkkua

Laita ruodoton kirjolohifilee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta fileen pinta suolalla, sitruunapippurilla ja tillillä. Levitä pinnalle hunaja sekä lopuksi smetana. Kypsennä filettä uunissa 200 asteessa n. 20 - 30 min. Ota filee uunista ja ripottele pinnalle pieneksi kuutioidut suolakurkut.

torstai 3. marraskuuta 2016

Kermainen kastike peuranvasan sydämestä


Metsästyskauden alku on viime aikoina näkynyt meidänkin pöydässämme. Metsästyskausi aloitettiin rusakkopadalla, ja sen jälkeen meillä on syöty mm. kaurista fileenä sekä lihapullina. Valitettavasti fileetä ja lihapullia ei vain tullut mitenkään taltioitua. Varsinkin kauriin filee olisi ansainnut päästä blogiin. Siitä tuli yksi parhaimmista, ellei jopa kaikkien aikojen paras, valmistamistani liharuoista. Jos saan sen vielä joskus tehtyä uudestaan, silloin kirjoitan reseptin ehdottomasti ylös ja kuvaan blogia varten. Rusakon ja kauriin lisäksi olen päässyt myös valmistamaan minulle ihan vierasta raaka-ainetta, sydäntä. Valmistamisen lisäksi en ole koskaan myöskään minkään eläimen sydäntä syönyt, joten pikkaisen arvelutti. Miehelle sydän oli kuitenkin ennestään tuttua, joten uskaltauduin sitten pientä peuranvasan sydäntä kokeilemaan. Keitin sydäntä suolatussa vedessä sipulin ja porkkanoiden kanssa kaksi tuntia. Kypsäksi keitetyn sydämen liha oli kiinteää ja mureaa. Sen olisi hyvin voinut syödä ihan sellaisenaankin siivuina, mutta halusin hyödyntää myös maukkaan keitinliemen. Valmistin liemestä kermaisen kastikkeen, jonka joukkoon paloittelin lihat. Sydämessä oli niin hyvä liha, että varmasti sitä kokataan meillä toistekin, jos vain tilaisuuksia tulee.

Kermainen kastike peuranvasan sydämestä

1 peuranvasan sydän
vettä
2 tl suolaa suolaa
1 laakerinlehti
n. 10 mustapippuria
1 sipuli
2 porkkanaa
2 - 3 rkl voita
2 - 3 rkl vehnäjauhoja
loraus kermaa
mustapippuria myllystä

Laita kattilaan sydän. Pese sipuli ja porkkanat ja leikkaa ne sitten kuorineen isoiksi lohkoiksi. Lisää lohkot kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että ainekset juuri peittyvät. Lisää kattilaan suola, laakerinlehti ja pippurit. Kiehauta ja keitä 2 tuntia miedolla lämmöllä, kunnes sydän on kypsää. Lisää keittämisen aikana tarvittaessa vettä. Nosta sydän kattilasta, anna hieman jäähtyä ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi. Siivilöi keitinliemi talteen. Sulata kasarissa voi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja ruskista kevyesti. Lisää joukkoon vähitellen keitinliemi. Lisää lopuksi loraus kermaa ja paloiteltu sydän. Tarkista suola ja mausta kastike vielä mustapippurilla.

keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Pumpkin spice latte


Talvi tekee tuloaan ja ilmat ovat kylmenneet. Jopa luntakin täällä on satanut jo parina päivänä hieman. Varsinkin ulkoilun päätteeksi tekee mieli kuumaa juotavaa. Se lämmittää hetkessä, jos ulkona on päässyt vilu yllättämään. Ilman kahvia en taitaisi tätä nykyä tulla toimeen. Aamulla tarvitaan kupillinen kahvia, jotta koneen saa käyntiin. Päivän mittaankin kahvia pitää saada kerran tai kaksi vähintään. Välillä kuitenkin tavallinen kahvi kyllästyttää, mutta kahviinkin saa monenlaista vaihtelua. Esimerkiksi monet mausteet sopivat kahviin erinomaisesti. Tähän vuoden aikaan sopii kahvin maustajaksi pumpkin spice -mausteseos, eli samat mausteet, joita käytetään kurpitsapiirakassa. Mausteinen kahvinautinto kruunataan lopuksi kermavaahdolla.

Pumpkin spice latte

3 dl kuumaa kahvijuomaa
oman maun mukaan täysmaitoa
oman maun mukaan sokeria
1 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa

Päälle:
kermavaahtoa

Keitä kahvi ja kaada se kuppiin. Kaada joukkoon oman maun mukaan maitoa, ja makeuta kahvi sokerilla mielesi mukaan. Sekoita keskenään mausteet ja sekoita osa kahvin joukkoon. Jätä mausteseosta hieman kermavaahdon päälle. Lusikoi tai pursota kahvin päälle kermavaahtoa ja siivilöi päälle loput mausteseoksesta.