torstai 8. syyskuuta 2016

Tyrnijäädyke tyrnisiirapilla


Syksy etenee ja marjalajikkeet ovat kypsyneet vuoron perään. Tyrnitkin olivat jo poimintavalmiita, ja heti tuoreeltaan piti kokeilla tehdä jäädykettä. Jäädykemassaan käytin vesitilkan kanssa keitettyjä ja siivilän läpi paseerattuja tyrnimarjoja. Marjojen siemenet eivät ehkä olisi olleet jäädykkeessä kovin miellyttäviä, jos marjat olisi vain laittanut survoksena. Koska itse jäädyke oli aika kirpeän makuista ja turkkilainen jogurttikin antoi hapahkoa makua, tein jäädykkeen seuraksi vielä tyrnisiirappia. Lisäksi koristelin jäädykkeen lakritsimarengeilla, jotka tein jäädykkeen teosta ylijääneistä valkuaisista. Siirappi ja marengit antoivat jäädykkeelle sopivasti makeutta ja lopputuloksena oli raikas jälkiruoka.


Tyrnijäädyke tyrnisiirapilla

Tyrnijäädyke:
4 dl tyrnimarjoja
2 rkl vettä
4 keltuaista
2 dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
3 1/2 dl turkkilaista jogurttia

Tyrnisiirappi:
2 dl tyrnimarjoja
1/2 dl vettä
1 dl sokeria

Tarjoiluun:
marjoja
lakritsimarenkeja

Mittaa kattilaan tyrnimarjat ja vesi. Kiehauta ja keitä hetken aikaa, kunnes marjat pehmenee. Paseeraa marjat siivilän läpi. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota kuohukerma vaahdoksi ja yhdistä kermavaahto keltuaisvaahdon kanssa. Sekoita vaahdon joukkoon jogurtti sekä vaniljatangosta siemenet. Lisää paseerattu tyrnimehu ja sekoita jäädykemassa tasaiseksi. Kaada massa silikonivuokaan ja jäädytä pakastimessa. Mittaa kattilaan tyrnimarjat ja vesi. Kiehauta ja keitä hetki. Paseeraa marjat siivilän läpi ja kaada paseerattu tyrnimehu takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sokeri. Kiehauta ja keitä, kunnes seos sakenee ja muuttuu siirappiseksi. Älä kuitenkaan keitä liian kauan, jottei siirappi jähmety liikaa. Anna siirapin jäähtyä. Kumoa tyrnijäädyke vuoastaan tarjoilualustalle. Kaada päälle tyrnisiirappi. Anna jäädykkeen sulaa jonkin aikaa ennen tarjoilua. Tarjoile jäädyke marjojen ja lakritsimarenkien kanssa.3 kommenttia:

 1. Kyllä maistuisi!😋
  Kaunis koristelu!

  VastaaPoista
 2. Wau, onpas kaunis jälkkäri. En vain ole koskaan maistanut tyrniä. :o

  VastaaPoista
 3. Tyrni on minulle melko uusi tuttavuus, ja siksi kaikki reseptit kiinnostavat kovasti. Tämä vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta reseptiltä. Kauniita kuvia!

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-