tiistai 23. elokuuta 2016

Late Lammas -kakku


Niin se vain vauvavuosi kului yhtäkkiä, ja pieni ihmeemme täytti viime perjantaina jo kokonaisen vuoden. Vuosi sitten meillä oli pienen pieni nyytti, jota ei melkein uskaltanut koskea rikki menemisen pelossa, nyt se nyytti kävelee täällä omin jaloin sellaista kyytiä, ettei perässä tahdo aina pysyä. Ensimmäistä syntymäpäivää oli tietenkin juhlittava, ja juhlat vietettiin sunnuntaina.

Nimiäiset järjestimme viime vuonna yhdessä äitini kanssa, koska pienen vauvan kanssa ei paljon aikaa leipomisille ja muille ollut. Syntymäpäivistä taas selvisin jo omin avuin, vaikka edelleenkin se ylimääräinen aika on pahasti kortilla, ja jaksamisenkin kanssa on niin ja näin. Väsymys on kova, kun koko vuoteen ei ole mahtunut yksiäkään kunnon unia. Unenpuute kuitenkin johtuu enemmän pitkään vaivanneesta unettomuudesta kuin pienestä jälkikasvusta.

Olosuhteet huomioon ottaen nyyttikestit olisi ollut hyvinkin houkutteleva vaihtoehto, mutta ei sitä nyt ihan sille tielle kehdannut lähteä. Kyllä vieraiden pitää aina päästä valmiiseen pöytään, eikä tuoda omia eväitä mukanaan. Mieluummin jättäisin sitten vaikka juhlat pitämättä, jos itse en tikkua ristiin niiden eteen laittaisi. Ja ennemmin vaikka ostaisin tarjottavat kaupasta, kuin pyytäisin vieraita tuomaan omat kastamiset. Ei nyt silti kaupan tarjontaankaan pahemmin tarvinnut turvautua, vaan pikkuhiljaa silloin tällöin iltamyöhälläkin tehden tuli valmista.

Jo aikaa sitten päätin, että täytekakku olisi lammas, koska pienokaisemme kovasti tuntuu lampaista pitävän. Niinpä otin sitten mallia netissä olevista Late Lammas -kakuista ja kakun päällystin vaahtokarkeilla sekä sokerimassasta tekemilläni koristeilla. Vasta koristeiden teon jälkeen minulle selvisi, että näin isot, etukäteen tehdyt ja kuivatetut sokerimassakoristeet ovat vähän turhan kovia syötäväksi. Koristeet siis vain laitetaan kakun päälle tarjolle laitettaessa ja sitten kakkua leikatessa koristeet nostellaan tieltä pois. Jos olisin etukäteen ottanut asiasta vähän enemmän selvää, olisin varmaan päätynyt johonkin muuhun ratkaisuun. Mielestäni kaiken lautasella olevan pitäisi olla syötävää, myös koristeiden, mutta tuli nyt ainakin kerran kokeiltua myös näin koristeltua kakkua.

Syntymäpäiville leivoin myös mutakakun sekä unelmatortun voikreemillä sekä itse tehdyllä kirsikkahillolla. Suolaisiksi tarjottaviksi leivoin Koskenlaskijan juusto-kasvispiirakkaa, sekä tein leppäkerttuleipiä, kylmäsavuhärkää ja punasipuli-cumberlandkastiketta mallasleivällä sekä piparjuuri-härkätäytteellä täytettyjä ruissipsejä. Lisäksi tarjolla oli kaupan keksejä.


Late Lammas -kakku

Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
mannaryynejä

Kostutukseen:
1 1/2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
2 1/2 dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
6 dl pakastemansikoita
tomusokeria maun mukaan
1/2 dl mansikkamehua
4 liivatelehteä

Päälle:
kermavaahtoa

Koristeeksi:
280 g pieniä valkoisia vaahtokarkkeja
mustaa ja valkoista sokerimassaa

Tee lammaskoristeet sokerimassasta n. viikkoa aiemmin, jotta koristeet ehtivät kuivua ja pysyvät kakun päällä muodossaan. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja jauhota se mannaryyneillä. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljäksi levyksi ja leikkaa niistä kulhoon sopivat palat. Kostuta kakkulevyt vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti sekä mansikat. Makeuta tomusokerilla oman maun mukaan. Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi ja liuota mehuun liivatteet yksitellen. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen muiden ainesten joukkoon. Kasaa kakku tuorekelmulla vuorattuun kulhoon. Laita yksi kostutettu kakkupohja kulhon pohjalle. Kaada päälle täytettä ja laita päälle toinen kostutettu kakkupohja. Jatka, kunnes päällimmäiseksi jää viimeinen kakkupohja. Peitä vuoka tuorekelmulla. Anna kakun hyytyä ja tekeentyä painon alla jääkaapissa seuraavaan päivään. Poista kakku vuoasta tarjoiluvadille. Levitä kakun pintaan ohut kerros kermavaahtoa. Painele kakun päälle vaahtokarkkeja niin, että ne peittävät koko kakun. Nosta koristeet kakun päälle vasta, kun kakku nostetaan pöytään.

13 kommenttia:

  1. Aivan huikea Latelammas-kakku!Komeat tarjottavat olet tehnyt pikkuapulaisen kanssa :)
    Ei ole helpointa hommaa pienten kanssa juhlia järjestää ja varsinkin kun väsymys painaa.
    Kakunkoristeiden kanssa on aina hankalaa kun osa pitää tehdä etukäteen ettei ne pehmene liiaksi kakun päällä tai että ne saa muodossaan aseteltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kyllä tuo nyt menetteli ensimmäiseksi tekeleeksi. Nyt tekisin jo pikkaisen eri tavalla, mutta niinhän sitä tehdessä aina oppii.;) Ei ole helppoa ei juhlia järjestää, kun kaikista arkiaskareistakaan ei tahdo selvitä. Mutta nyt on juhlat juhlittu ja ensi vuonna varmaan on jo taas pikkaisen helpompaa.:)

      Poista
  2. Onnittelut pienelle prinsessalle.♥ Vuosi on taas hurahtanut vauhdilla. Suloisen kakun teit 1-vuotiaalle. Ja kaikki muutkin tarjottavat kuulostavat oikein herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kyllä se vuosi ihmeen nopeasti meni. Ja pakkohan sitä pikkuiselle oli juhlat järjestää. Ihmeen hyvin onnistui, vaikka välillä jo tuntui, ettei mikään luonaa.;)

      Poista
  3. Kylläpä aika on kulunut nopeasti: `) Onnittelut pikkuiselle ja vanhemmille näin jälkikäteen.Ja niin suloinen kakku:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeesti se aika menee. Välillä vähän turhankin nopeasti. Kiitos.:)

      Poista
  4. Voi kuinka ihana hauska kakku ♥

    VastaaPoista
  5. Ihana kakku ja herkullisen kuulloisia muutkin tarjottavat :) Onpa aika mennyt nopsaan! Onnittelut pikkuprinsessalle :)

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-