torstai 7. heinäkuuta 2016

Mansikkaruudut


Käytän tuoreita mansikoita todella harvoin leivontaan. Useimmiten ne päätyvät vain täytekakun väliin ja päälle, tai  johonkin muuhun leipomukseen tuoreena koristeeksi. Nyt halusin kuitenkin leipoakin mansikoista jotain, ja tein rapsakkapintaisia mansikkaruutuja, joiden mehevä täyte valmistuu mansikoista ja kermaviilistä. Leivonnaisesta tein nopea- ja helppotekoisen ja taikina syntyy ilman vatkainta. Taikina on irtonaista, mutta ruudut pysyvät silti hyvin koossa. Osa taikinasta painellaan hyvin vuoan pohjalle ja loput ripotellaan pinnalle. Mansikkaruudut ovat ihanan kesäisiä tarjottavia kahvin kanssa, ja makeutensa ansiosta riittoisia. Ruudut voi leikata aika pieniksi.

Mansikkaruudut

Taikina:
200 g voita
1 dl ruskeaa raakaruokosokeria
1 1/2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte:
5 dl lohkottuja mansikoita
2 dl kermaviiliä
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria

Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita keskenään sokerit, vehnäjauho, sooda, leivinjauhe ja suola. Kaada joukkoon voisula ja sekoita kaikki ainekset hyvin yhteen. Vuoraa korkeareunainen vuoka (20 x 28 cm) leivinpaperilla ja painele n. 2/3 taikinasta hyvin vuoan pohjalle. Sekoita kermaviilin joukkoon sokeri, kananmuna ja vaniljasokeri ja levitä pohjan päälle. Levitä kermaviilin päälle mansikkalohkot ja murustele loppu taikinasta pinnalle. Paista uunissa 175 asteessa n. 50 min., kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Anna jäähtyä ja leikkaa pieniksi ruuduiksi.


7 kommenttia:

  1. Nam, nam ja nam!:P Aivan ihanan näköisiä ruutuja. Tämä herkku on pakko lisätä kokeilulistalle. Silloin tällöin leivon tuoreista mansikoista, mutta useimmiten ne tulee käytettyä tuoreena kakkujen koristeluun tai täytteisiin.:) Mansikoista ei voi saada kesällä tarpeekseen, niin ihania ne ovat.:) Mustikka-aikakin alkaa olla käsillä. Harmi vain, että inhoan sitä metsässä kykkimistä. Sienestys sen sijaan on asia ihan erikseen.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Tuoreet mansikat on niin hyviä, että harvoin ne ehtivät leipomuksiin asti. Kiva kuitenkin välillä leipoa jotain mansikastakin.:) Mustikat alkavat olla jo kypsiä. Jokunen litra jo saatiin ja heti piti vähän leipoa.:) Puolukoita on suht mukava ja nopea poimurilla poimia, mutta mustikoiden poimiminen on ikävää. Siksi nyt tilasinkin ämpärillisen mustikoita, ja saa vain suoraan pakastaa.:) Sienestys on ihan parasta, mutta täällä vaikuttaa taas yhtä heikolta kuin viime vuonnakin.:( Sadetta tarvittaisiin!

      Poista
  2. Sama täällä... mansikat harvoin menee uuniin asti! Onpa kiva leivonnainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enimmäkseen tuoreena tai pakkasen kautta, vaikka saisihan mansikoista tehtyä vaikka mitä. Ruudut olivat hyviä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-