tiistai 21. kesäkuuta 2016

Grillatut broilerinsiivet & valkosipuli-sinihomejuustodippi


Meistä kesässä parasta on grillaus, ja sen kyllä huomaa! Grilli on kuumana lähes joka päivä, satoi tai paistoi. Suomen kesän oikullisten sääolosuhteiden vuoksi molemmat grillimme ovat kattojen alla, joten grillaamistamme ei haittaa, vaikka taivaalta sataisi pieniä ukkoja. Kaikkein mukavinta grillaus on tietenkin silloin, kun aurinko paistaa ja tarkenee t-paitasillaan. Talvella taas mieluiten kokkaa sisällä lämpimässä, mutta kesähelteillä hellan ääressä hikoilu on kauhistus. Koska Suomen kesä on lyhyt, nautitaan siitä se kokkailuun menevä aikakin, ja valmistetaan ruoat mieluiten ulkona grillissä.


Kun aurinko kerrankin pilkahtaa kesätaivaalla, voi järjestää vaikka pienet grillijuhlat. Juhlat saa pystyyn äkkiä ja ilman suurempaa vaivaa, kun turvautuu osaksi kaupan valmiiseen tarjontaan. Makkarat ovat nopeita ja vaivattomia grillattavia, ja grillimakkaroita löytyy nykyään vaikka minkälaisin makuvaihtoehdoin. Laajasta valikoimasta jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa. Esimerkiksi Atrian Wilhelm -grillimakkaroista löytyy perinteisen maun lisäksi mm. valkosipuli-sinihomejuusto, chili-sulatejuusto, feta-mustapippuri, hot chorizo sekä pekoni-mozzarella. Lisukkeeksi sopivia grillisalaattejakin Atrialla on useampaa laatua, mm. coleslaw, rapea vinaigrette kaalisalaatti, valkosipuli grillisalaatti sekä peruna-pekonisalaatti. 


Atrian ja Blogiringin grillauskampanjassa sain grillattavakseni broilerin. Ja sehän sopii! Jos viime kesän grillihittimme oli grillipizza, tänä kesänä se on ollut ehdottomasti grillatut broilerinsiivet. Grillauskausi aloitettiin jo hyvissä ajoin keväällä, ja broilerinsiipiä on ehditty grillaamaan jo kilo jos toinenkin. Atrian Perhetilan broilerituotteissa on maustamattomia siipiä, jotka ovat suosikkimme grilliin. Naturellit siivet saa maustaa täysin oman maun mukaan, ja pienen koon ansiosta ne kypsyvät nopeasti. Atrian Perhetilan broilerituotteissa lihan alkuperä on merkitty tilalle asti, ja se takaa lihan kotimaisen alkuperän sekä laadun. Jokainen Atrian perhetila toimii vastuullisesti, ja broilereista huolehditaan yhteisesti sovitulla tavalla. Se takaa kuluttajille hyvät ja maukkaat sekä turvalliset broilerituotteet, mutta myös hyvän elämän broilerille. Entisenä kasvissyöjänä syön lihaa paljon paremmalla omalla tunnolla, kun tiedän, että se on kasvatettu eettisesti.


Viime kesän lopulla muurattu, puilla lämmitettävä grilli on yksi syyllinen broilerien grillausintoomme. Broilereita on paljon mukavampi grillata hyvän hiilloksen päällä kuin kaasugrillissä, koska niistä tippuu grillatessa aika paljon rasvaa. Kaasugrillissä rasva helposti liekehtii tämän tästä. Ja puuhiilloksessa makukin on toista luokkaa kuin kaasulla, puhumattakaan tunnelmasta. Ei silti hätää, jos ei omista muuta kuin kaasugrillin. Onnistuu ne broilerinsiivet siinäkin.


Grillimme ritilälle mahtuu juuri sopivasti kaksi paketillista siipiä. Siivet maustan itse tekemälläni dry rub -kuivamausteseoksella. Kuivamarinointi on oiva tapa maustaa lihaa, varsinkin grillatessa. Meillä onkin nyt alettu suosia kuivamarinointia marinadikastikkeiden sijaan. Grillikin sotkeentuu paljon vähemmän, kun lihassa on kuivat mausteet. Atrian sivuilta kannattaa hakea lisää vinkkejä kuivamaustamiseen.


Maustamisen jälkeen siivet grillataan molemmin puolin, kunnes liha on kypsää. Broileria, ja yleensäkin lihaa grillatessa, kannattaa käyttää kaksia grillipihtejä, tai ainakin käydä välillä pesemässä pihdit. Kypsää broileria ei saa koskea pihdeillä, joilla raakoja on käännelty. Grilliritilä roikkuu grillissämme vaijerien varassa, ja ritilän saa veivattua grillissä siihen kohtaan, missä hiilloksen lämpö on grillattavalle tuotteelle sopivin. Broilerinsiivet kannattaa grillata aika miedossa lämmössä, ettei pinta kärvähdä ja liha pääse kuivumaan.


Kuivamausteseoksella maustetut broilerinsiivet ovat maukkaita sellaisenaankin, mutta viimeisen silauksen ne saavat tulisesta kastikkeesta, joka loppuvaiheessa siipiin sivellään. Grillausta jatketaan vielä hetki, jotta kastike tarttuu siipien pintaan, ja kanojen pinta saa rapeutta.


Samaan aikaan, kun broilerinsiivet kypsyvät tiiligrillissä, kaasugrillissä grillaantuvat makkarat ja kasvikset. Esikypsennetyt maissintähkät, kesäkurpitsa sekä kirsikkatomaatit kypsyvät yhtä nopeasti kuin makkaratkin.


Ei muuta kuin syömään! Grillauksen paras vaihe koittaa siinä vaiheessa, kun kaikki on valmista, ja pääsee maistelemaan grillin antimia. Grillatut broilerinsiivet maistuvat entistäkin paremmilta, kun niitä vielä dippaa valkosipuli-sinihomejuustodippiin. Dippiä tulee ohjeella reilu määrä, mutta ainahan voi seuraavana päivänä grillata uuden satsin broilerinsiipiä. Tai jos siivet eivät heti uudelleen maistu, dippi sopii mainiosti myös esimerkiksi hampurilaisten väliin.


Atrian uutta Instagram-tiliä seuraamalla voi voittaa pienen punaisen pallogrillin ja 20 eurolla grillattavaa. Palkinto arvotaan joka viikko Atrian seuraajien kesken. Kannattaa siis liittyä seuraajaksi ja kokeilla onnea. Jos voitto osuu kohdalle, voi kokeilla vaikka näitä herkullisia broilerinsiipiä tai katsoa lisää grillausvinkkejä täältä.


Grillatut broilerinsiivet & valkosipuli-sinihomejuustodippi

2 rs (1,6 kg) Atria Perhetilan Naturel Broilerin Siipiä

Dry rub -mausteseos:
1 rkl suolaa
3 tl valkosipulijauhetta
3 tl sipulijauhetta
3 tl savupaprikajauhetta
2 tl mustapippuria
1 rkl ruskeaa raakaruokosokeria

Kastike:
75 g voita
3 rkl ketsuppia
1 - 2 rkl Tabascoa
1 rkl sherryetikkaa
1/2 rkl Worcesterkastiketta

Valkosipuli-sinihomejuustodippi:
1 rs (225 g) Atria Valkosipuli Majoneesidippiä
150 g sinihomejuustoa
4 rkl piimää
2 rkl sitruunamehua

Valmista valkosipuli-sinihomejuustodippi. Mittaa blenderiin dipin ainekset ja aja tasaiseksi. Kaada dippi tarjoiluastiaan ja anna makujen tasaantua jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka. Sekoita dry rub -mausteseoksen ainekset hyvin yhteen esimerkiksi morttelia apuna käyttäen. Kuivaa broilerinsiivet ja hiero mausteseos siipiin. Anna siipien olla huoneenlämmössä maustumassa n. 30 - 60 min. ennen grillausta. Sivele grilliritilä kevyesti ruokaöljyllä. Lado siivet ritilälle ja grillaa siipiä miedolla lämmöllä n. 10 - 15 min. Käännä siivet ja grillaa myös toiselta puolelta n. 10 - 15 min., kunnes liha on kypsää. Mittaa kasariin kastikkeen ainekset ja laita liedelle miedolle lämmölle, kunnes voi sulaa ja muut ainekset sekoittuvat joukkoon tasaisesti. Sivele kypsiä siipiä kastikkeella ja jatka grillaamista vielä hetki, kunnes kastike tarttuu siipiin kiinni. Tarjoile broilerinsiivet heti valkosipuli-sinihomejuustodipin kanssa.

http://www.blogirinki.fi/
Yhteistyössä: Atria

7 kommenttia:

  1. Ei vitsit miten hieno grilli teillä!! UPEA ♥ Kyllä siinä kelpaakin grillailla.
    Meillä ei grilleistä yksikään ole suojassa tuulelta ja tuiskulta. Mutta ehkä vielä jonain päivänä... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kiva on välillä grillata tuollaisella puilla lämmitettävälläkin, vaikka onhan se pikkaisen hitaampaa saada grillauskuntoon kuin kaasugrilli.:) Kyllä sitä pikkuhiljaa ehtii tekemään grilleillekin suojia. Alkuun meilläkin aina vain vedettiin jostain suojasta kaasugrilli taivasalle, kun grillata haluttiin.;)

      Poista
  2. Kyllä maistuisi!😋
    Ihanat ohjeet!
    Hieno grilli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Siivet on hyviä. Taas on pari pakettia odottamassa grillausta.:)

      Poista
  3. Täytyy myöntää, että aika usein katselen hieman kadehtien teidän grilliruokia.;) Teillä tosiaan osataan ottaa kaikki irti grillaamisesta! Meillä on mökillä ainoastaan sähkögrilli. Haaveilen toimivammasta "kesäkeittiöstä", mutta kaikkia muitakin projekteja on ihan omiksi tarpeiksi ja yhdessä kesässä kerkeää hyvin rajallisen määrän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuvuosina meilläkin oli vain pieni kaasugrilli, jolla grillattiin jokunen kerta kesässä makkaraa. Sitten sitä tajusi, että grillata voi vaikka mitä, ja grillaaminen vei mukanaan.:) On mukavaa, kun grillit on katoksissa heti käyttövalmiina. Grillikatoksessa vielä kaasugrillin lisäksi kaasupoltin muurinpohjapannua ynnä muita varten sekä savupönttö omilla paikoillaan. Kaikki pysyy paremmassa kunnossa suojattuna, ja enemmän tulee käytettyäkin, kun ei tarvitse jostain kantaa esille.:) Oma työnsä on silti aina kantaa kaikki grillattavat/savustettavat ja välineet sisältä grillauspaikalle ja taas takaisin.;)

      Poista
  4. Voi nam! Hookin siivistä voi nauttia nyt myös kotona, menee testiin. :P

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-