tiistai 9. helmikuuta 2016

Aurajuustoperunat


Perunan kulutus on Suomessa laskussa koko ajan. Perunoita on syöty vajaa 60 kiloa vuodessa henkeä kohden, ja 2010-luvulla kulutus on notkahtanut vieläkin alemmas, 52,3 kiloon vuodessa henkeä kohden. Vielä vuonna 1956 suomalaiset söivät perunoita hurjat 188 kiloa vuodessa. Ihmiset valitsevat lautaselleen yhä useammin jotain muuta kuin perunaa, esimerkiksi riisiä tai pastaa, vaikka lähellä tuotettu peruna olisi kaikin puolin paljon ekologisempaa. Puhumattakaan siitä, kuinka monipuolinen raaka-aines peruna on, ja siitä valmistuu vaikka minkälaisia herkullisia aterioita. Meillä peruna on edelleen ruokapöydässä ykkönen. Ei sitä nyt meilläkään sentään 188 kiloa syödä nuppia kohden, mutta varmasti vähintäänkin se 60 kiloa. Syksyisin maakellari lastataan täyteen perunoita ja muita juureksia, ja lähes päivittäin niitä pyritään ruoanlaitossa käyttämään. Mikäpä olisi paljon sen parempaa kuin vaikka Aurajuustoperunat?

Aurajuustoperunat

25 g voita
10 - 12 perunaa
2 1/2 dl ruokakermaa
1/2 - 1 pkt Aurajuustoa
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja viipaloi perunat. Sulata pannulla voi ja kuullota perunoita 5 - 10 minuuttia. Ei haittaa, vaikka perunat hieman ruskistuisivatkin. Kaada sitten sekaan ruokakerma ja paista hetki, kunnes kerma sakeutuu. Lisää joukkoon murusteltu Aurajuusto ja mausta perunat suolalla ja mustapippurilla. Kaada perunat voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa n. 45 min., kunnes perunat on kypsiä ja pinta saanut hyvän värin.

3 kommenttia:

  1. Surullista, perunaa arvostetaan kyllä aivan liian vähän.:( Itse pidän perunasta, melkeinpä varmaan enemmän kuin pastasta ja riisistä. Meillä tehdään paljon perunasta varsinkin muusia ja lohkoperunoita. Valkosipulikermaperunat ovat meillä usein juhlaruokaa. Aurajuustoperunoita täytyy tehdä joku kerta.:)

    VastaaPoista
  2. Erinomainen vinkki pyöräyttää koko satsi pannulla ennen uuniin laittoa! Kiitos! En ihan noudattanut reseptin määriä, ja kuullotin ihan ekana sipuli-ja valkosipulisilppua, mutta sitten lisäsin kaikki aineet pannulle. Ja ai mahoton, miten tuli maukkaat potut, ja juusto oli tasaisesti levinnyt koko vuokaan. Nam nam. Terv Lissu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainesmäärien kanssa ei ole niin mahdottoman tarkkaa tällaisessa ruoassa. Oman maun mukaan toimii hyvin. Teen nykyään aina kaikki kermaperunat tähän tapaan. Ei tarvitse arvuutella onnistuiko maustaminen, kun pannulta sitä pystyy hyvin maistamalla testaamaan. Ja maustuu tasaisesti. Kiva, että kokeilit ja vinkki toimi.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-