Koska kaupan vaniljakreemiä sisältävät pitkot ovat meillä suosiossa, oli tätä Suklaapossun peltipullareseptiä pakko kokeilla. Pannupullaa olen leiponut ennenkin, mutta ihan vain perusversiona raesokerilla, mantelilla tai kaneli-sokerilla. Aiemmin ei tullut mieleenkään, että jotain muutakin pannupullan päälle voisi laitella. Onneksi Suklaapossun mieleen tuli. Tätä peltipullaa olen leiponut nyt jo vähän ajan sisällä kahdesti, ja sitä tullaan meillä varmaan leipomaan lähes aina, kun pullaa tekee mieli. Niin hyvää se on! Pullasta tulee muhkeaa ja pehmeää. Pullan pehmeys säilyy aika hyvin vielä pakastamisenkin jälkeen. Ja parasta pullassa on tietenkin nuo kreemisilmät, joihin voi vielä halutessaan ripotella pakastimesta marjoja tai jättää pullan marjoitta. Peltipullassa ihanaa on myös sen leipomisen helppous. Ei paljon tarvitse käsiään taikinaan tahria. Ohjeessa käsketään lopuksi vaivaamaan rasva taikinaan käsin, mutta senkin olen tehnyt koneella, koska en ole kovin innokas käsiäni taikinaan upottamaan.
Peltipulla vaniljakreemillä ja marjoilla
1 uuni pellillinen (n. 40 x 35 cm)
Aineet:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1 1/2 rkl kardemummaa
1 1/2-2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
n. 11 1/2 - 12 1/2 dl vehnäjauhoja
125 g juoksevaa rasvaa
Päälle lisäksi:
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl maitoa
0,25 tl vaniljajauhetta (ei pakollinen)
marjoja (esim. pakastemustikoita, -puolukoita)
Pinnalle:
1 muna
raesokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon huoneenlämpöinen
hiiva. Sekoita joukkoon myös kardemumma, sokeri, suola ja muna. Mittaa
puolet jauhoista maitoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneen
vatkainosalla n. 10 - 15 sekuntia täysillä. Lisää loput jauhoista (laita
ensin yhteensä 11 1/2 dl ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää) ja vatkaa
jälleen vatkaimella (tai yleiskoneen vatkausosalla) voimakkaasti, kunnes
taikina hieman kiinteytyy (n. 10 - 15 sekuntia). Tässä vaiheessa taikina
on pehmeän ja hieman sitkoisen tuntuinen. Sitkon puuttuminen/vähäisyys
ei kuitenkaan haittaa. Tärkeintä on, että taikina on pehmeää. Putsaa
käsin suurimmat taikinan palat vatkainosista kulhoon. Mittaa joukkoon
rasva ja sekoittele se käsin joukkoon.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle käsin. Käytä
tarvittaessa jauhoja apuna, jos taikina tarttuu sormiin. Kohota liinan
alla lämpimässä paikassa n. 45 - 60 minuuttia. Pulla on tarpeeksi
kohonnut, kun taikinan pinta pompsahtaa takaisin päin, kun sitä painaa
kevyesti sormella.
Tee kreemitäyte sillä välin, kun taikina kohoaa. Mittaa
vaniljakreemijauhe ja maito kulhoon. Vatkaa pari minuuttia vatkaimen
keskinopeudella (tai käsin pallovatkaimella). Lisää halutessasi joukkoon
vaniljajauhetta korostaaksesi vaniljan makua.
Kun pulla on noussut, painele siihen syviä koloja sormilla. Kolot
umpeutuvat hyvin nousseessa taikinassa nopeasti, joten lusikoi koloon
samantien reilusti (iso teelusikallinen) kreemiä. Paina kreemiä
kolon kohdalta lusikalla tasaisemmaksi, niin se painuu hieman
syvemmälle. Laita halutessasi kreemin päälle hieman mustikoita ja
puolukoita. Voitele vielä munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 225 asteessa n. 10 - 15 minuuttia,
kunnes pulla on saanut pintaansa kauniin värin. Anna pullan jäähtyä
hetki ja leikkaa sen jälkeen annoskokoisiksi paloiksi.
Onpas kätevä ohje! Minä tykkään pullan leipomisesta, mutta tämä hyvä vinkki pikaisempaan versioon. Menee testiin.
VastaaPoistaVaikuttaapas varsin näppärältä, en ole koskaan kokeillut, pitääpä testata, hiukan nimittäin pullan leipominen laiskottaa, vaikka menekki olisikin kova.
VastaaPoista