tiistai 28. huhtikuuta 2015
Mansikkasima
Sima on perinteinen vappujuoma, jota pitää joka vapuksi itse tehdä. Kaupan simat eivät kelpaa, koska ne eivät yleensä edes maistu oikealle simalle. Useimmiten teen ihan normaalin siman sitruunoista ja mukaan saatan laittaa myös appelsiinin tai kaksi. Joskus on kuitenkin hauska kokeilla jotain uuttakin, joten tänä vuonna meidän vappusima maistuu mansikalle. Yleensä käytän simassa taloussokerin sijaan maukkaampaa fariinisokeria, mutta mansikkasimassa kannattaa käyttää pelkästään taloussokeria, jotta väri säilyy mahdollisimman kirkkaana. Rusinat voi simasta jättää kokonaan poiskin, ja käyttää niiden sijaan tarjolle laitettaessa vaikka pakastemansikoita jääpalojen tapaan. Meillä kuitenkin simasta pitää aina löytyä runsaasti rusinoita, ja rusinoistahan kaiken lisäksi näkee hyvin milloin sima on valmista, kun rusinat nousevat pulloissa pintaan.
Mansikkasima
400 g pakastemansikoita
2 sitruunan mehut
500 g taloussokeria
4 l kiehuvaa vettä
1/5 tl tuorehiivaa (pienen herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita
Laita ämpäriin jäiset mansikat, sitruunoista puserrettu mehu sekä sokeri. Kaada päälle kiehuva vesi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Laita jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Sulje pullot, mutta älä liian tiukasti, koska paine pulloissa kasvaa siman käydessä. Säilytä mansikkasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi vajaassa viikossa pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ihana väri simalla:) Minulla taitaa tällä kertaa jäädä sima tekemättä;flunssa heikensi niin että puhti vieläkin poissa .
VastaaPoistaMarjoilla saa simaan väriä.:) Flunssa vie usein tehokkaasti voimat. Mutta sopiihan se sima vaikka kesäjuomaksikin, jos ei ihan vapuksi jaksa tehdä.
PoistaUpean väristä simaa ja taatusti makukin on ihana. Meillä tehtiin vaan ihan perus sitruunaista simaa ja kerrankin jo hyvissä ajoin, errä ehtii kunnolla tekeentyä. Pullia/munkkeja rupean just nyt tekemään....kunhan saan muut aamutouhut tehtyä....
VastaaPoistaMansikoista tulee makua ja väriä.:) Perussimakin on silti aina yhtä hyvää.
PoistaMeille tulee pitkästä aikaa tavallista simaa, mutta onpa tämä mansikkasima nätin väristä ja tätä täytyykin kokeilla. Sima sopii suuhun muulloinkin kuin vappuna!
VastaaPoistaKesällä voi hyvinkin tehdä erilaisia simoja helteillä juotavaksi. Raparperistakin tulee tosi hyvä sima.:)
PoistaOoh miten kaunis kuva! Mansikkasima on taatusti ihanan makuista, pitääpä tehdä juhannukseksi. :)
VastaaPoistaKiitos.:) Juomat on aina vähän hankalia kuvattavia. Nytkin kuvasin useammassa eri paikassa, eri valossa ja eri taustoilla, ennen kuin sain kuvan onnistumaan.;) Juhannukseen sopisikin hyvin marjaisat simat.:)
PoistaIhanan väristä simaa, meillä tytöt olisivat taatusti innoissaan. Mukavaa vappua!
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaKauniin värinen sima...pitäisi uskaltaa kokeilla jotain uutta,mutta perinteisellä mennään 😉 Hyvää Vappua!
VastaaPoistaKiitos.:) Simaan voi tosiaan laittaa montaa muutakin kuin vain sitruunoita. Rohkeasti kokeilemaan.:)
PoistaOi miten kutsuvan värinen sima, pääsispä maistamaan :) Mukavaa vappua!
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaSamaa mieltä kaikkien aiemmin kommentoineiden kanssa: kerrassaan hurmaavan väristä simaa! Tätä reseptiä täytyy kyllä kokeilla joskus, joko kesähelteillä tai viimeistään ensi vappuna. :)
VastaaPoistaVinkkaanpa muuten tässä samalla, että Canelia on nyt linjoilla jälleen! Tai ex-Canelia oikeastaan. Minäkin sain näet vihdoin ja viimein aikaiseksi siirtyä Vuodatuksesta Bloggerin puolelle ja päätin samalla vaihtaa myös blogin nimen. Uusi alku puhtaalta pöydältä, noin niin kuin kuvaannollisesti ainakin. :D Iloista vappua vielä näin viime tingassa! :)
Marjoja kannattaa simassa hyödyntää, jos pakkasesta sopivasti löytyy. Saa hienon värisiä juomia.:)
PoistaAina joskus olenkin miettinyt, lopetitko vallan, vai palaatko vielä tämän harrastuksen pariin. Kiva, että olet mukana jälleen!:)
Hyvän värin mansikatkin simalle antoi, vaikka vadelma antaa vieläkin paremman punan. Mansikoista tulee enemmän oranssiin vivahtava puna.:) Noin se onkin kätevää, kun vuorovuosina hoituu simat ja munkit.:) Kiitos, rauhallisesti se vappu meilläkin sujui. Pääasiassa kotosalla, kun ei myöskään yleensä juhlimassa käydä.:)
VastaaPoista