tiistai 6. tammikuuta 2015
Karjalanpaisti
Talviset ilmat palasivat onneksi pian takaisin lumineen ja kovine pakkasineen. Toivottavasti talvi nyt pysyisikin vähän pidempään, vaikkei sääennusteiden mukaan hyvältä vaikutakaan. No, nyt kuitenkin otettiin heti pakkasista ilo irti, ja tein parasta pakkaspäivien ruokaa, eli uunissa pitkään haudutettua pataa. Tällä kerralla padassa valmistui perinteinen karjalanpaisti. Miten niin vähillä valmisteluilla ja melko vähistä aineksista voikaan syntyä mitä maukkain ruoka? Karjalanpaistilihoja saa valmiiksi paloiteltuna ja niiden lisäksi tarvitaan vain pari porkkanaa ja sipulia kuorittuina lohkoina. Suolan, pippureiden ja laakerinlehtien kanssa ainekset pataan, vettä päälle, ja sitten vain uuniin muhimaan. Hyvin yksinkertaista ja onnistuu varmasti vaikka keneltä, ja silti karjalanpaisti sopii hyvin parempiinkin juhliin tarjottavaksi.
Karjalanpaisti
600 g karjalanpaistilihoja
2 porkkanaa
2 isoa sipulia tai useampi pieni sipuli
n. 10 kokonaista musta- tai maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa
kiehuvaa vettä
Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit reiluiksi lohkoiksi. Laita pataan kerroksittain lihaa, porkkanoita ja sipulia, ja mausta kerrokset suolalla ja pippureilla. Lisää joukkoon laakerinlehdet ja kaada pataan kiehuvaa vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Laita pata uuniin 225 asteeseen ilman kantta n. 30 minuutiksi. Kun päällimmäiset ainekset ovat saaneet väriä, laske uunin lämpö 150 asteeseen ja peitä pata kannella. Hauduta karjalanpaistia 2 - 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Voi, nam..maistuis mullekki :)
VastaaPoistaKiitos, maistui meillekin. Karjalanpaisti on hyvää.:)
PoistaJa mulla maistuis kans :) Kylläpä onkin aikaa vierähtänyt siitä kun olen karjalanpaistia laittanut...pitää korjata asia.
VastaaPoistaPitkä aika oli meilläkin, mutta nyt taas mielellään tekee uuniruokia pakkasten paukkuessa.:)
PoistaMäkin aina ihmettelen, miten voi tulla niin maukasta, lähes maustamatta!
VastaaPoistaHarvaan ruokaan riittää pelkkä suola ja pippuri. Ainakaan meillä.;) Mutta karjalanpaisti ei kaipaa mitään muuta, ja silti maku on niin kohdillaan kuin olla voi.:)
PoistaKarjalanpaisti on kyllä patojen kunkku - niin helppoa ja maukasta!
VastaaPoistaOn kyllä, kun karjalanpaisti on niin nopeasti uunivalmiskin.:)
PoistaBack to basics, ihan parasta!
VastaaPoistaTotta.:)
PoistaHerkullista...pitäisi tehdä pitkästä aikaa :)
VastaaPoistaKyllä kunnon karjalanpaisti on hyvää, ja varsinkin näin talvella.:)
PoistaTalvi palasi jo takaisin, mutta eiköhän kohta taas kuljeta loskassa. Tuntuu olevan kovin vaihtelevainen ilmoiltaan tämä talvi.:(
VastaaPoistaHyvää talviruokaa on, kun uunissa voi hauduttaa pitkän aikaa. Kesällä ei tällaisia oikein viitsi tehdä, kun sitten lämpenee talo mukana. Joskus riittää hyvin vähät raaka-ainekset ja silti tulee täydellistä.:)
Aina herkkua, kunhan vaan on riittävän kauan hauduteltu. Tehään meillä lähes kerran kuussa...jonkinlaista versiota. Viimeksi laitoin maksaakin mukaan ja olikin hyvää. Ennen kotona laitettiin sydäntäkin ja munuaisia, vaan ne ovat jääneet käytöstä pois.... meillä päin on aika usein hautajaisruokana karjalanpaistia.
VastaaPoistaParasta olisi, kun hauduttaisi yön yli tosi pienellä lämmöllä. Mutta itse en oikein osaa jättää mitään yöksi uuniin. En varmaan saisi kunnolla nukuttua ja pitäisi käydä välillä tarkistamassa.;) Meilläkin on taas karjalanpaistilihat jääkaapissa, mutta katsotaan nyt tuleeko taas tätä, vai jotain muuta.;) Ennen vanhaan varmasti onkin padassa hyödynnetty useammatkin osat. Täälläkin näkee erilaisissa juhlissa karjalanpaistia ruokana, mutta ei mikään ihmekään, kun se on kuitenkin suurimman osan mieleen, ja kaiken lisäksi helppo tehdä isommallekin porukalle.:)
Poista