Sain äskettäin sähköpostiini kutsun lähteä mukaan Myllärin joululeipähaasteeseen. Otin haasteen vastaan ja viime viikolla sain toimituksen jauhoja sekä mysliä auttamaan inspiraation luomisessa. En vain haasteeseen tarttuessani arvannut, että muut kiireet iskevät niin päälle, ettei keittiössä paljon ehdi olemaan. Tänään kuitenkin ryhdyin viime tipassa heti aamulla toimeen ja sain leivän leivottua. Tiukoille meni, sillä osallistumisaika päättyy tänä iltana.
Focaccia on lempileipääni, ja haastetta varten aloin pohtimaan saisiko siitäkin jouluisen version. No, saahan siitä sopivilla täytteillä. Käytin leipään kuivattuja karpaloita, mantelirouhetta sekä rosmariinia, ja focacciasta tuli sopivan suolaisen makeaa herkkuleipää. Tämä focaccia sopii vaikka joulun juustotarjottimelle, jos ei se ole tullut jo syödyksi sellaisenaan. Yleensä teen focaccian uunipellille, jolloin leivästä tulee latuskampi. Nyt käytin uunipeltiä puolta pienempää vuokaa, ja sain ihanan muhkean ja mehevän leivän.
Haasteessa haluttiin myös, että leipä paketoitaisiin lahjaksi. Koska aikatauluni meni näin tiukoille, en sen kummemmin alkanut miettimään paketoimisvaihtoehtoja. Vanha kunnon karkkimalli toimii aina, ja kääräisin focaccian vain sellofaaniin ja solmein päät nauhoilla. Resepti on myös aina kiva liittää mukaan ruokalahjoihin, jotta lahjan saaja tietää mitä on syömässä ja voi halutessaan tehdä samaa itsekin.
Karpalofocaccia
Taikina:
3 1/2 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 ps kuivahiivaa
7 dl Myllärin Leivontakarkeita vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
Pinnalle:
oliiviöljyä
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1 - 2 rkl mantelirouhetta
rosmariinia
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
Mittaa astiaan kuivatut karpalot ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin paljon, että karpalot peittyvät. Anna karpaloiden liota sen aikaa, kun valmistat taikinan. Lämmitä taikinaa varten vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola, hunaja sekä jauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot vähitellen ja lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Levitä taikina jauhotetuin käsin korkeareunaiseen uunivuokaan (n. 22 x 28 cm) leivinpaperin päälle. Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele taikinan pinta oliiviöljyllä. Valuta karpaloista ylimääräinen vesi pois ja ripottele ne leivän pinnalle. Painele karpaloita hieman syvemmälle taikinaan. Ripottele pinnalle lopuksi mantelirouhetta, rosmariinia, sormisuolaa ja mustapippuria myllystä. Paista uunin alatasolla 190 asteessa noin 30 - 35 minuuttia, kunnes leipä on kypsä.
Jauhot tarjosi Myllärin.
Vautsi, mielenkiintone idea!! Näyttää hyvälle... moon joskus syöny jottai tummaa leipää ja siinä oli puolukoita, muistelen että soli mukava kokemus!
VastaaPoistaKiitos.:) Hyvää tuli focacciasta. Makeatkin täytteet sopivat ihan hyvin.:) Ainakin siirappilimppuihin puolukat sopivat tosi hyvin mukaan.:)
PoistaOnnea kisaan, on kyllä tosi kivanoloinen paketti ja onhan tuo leipäkin ihan superherkullisen näköinen!!!
VastaaPoistaKiitos. Eipä tuo leipä kauaa paketissa viihtynyt, kun sitä piti päästä maistamaan. Hyvää oli.:)
PoistaKyllä kelpaisi pukinkotista tuollainen herkkulahja :) Hyvä idea liittää mukaan reseptikin!
VastaaPoistaFocaccia on ihanaa ja jouluisesta versiostakin tuli tosi hyvää.:) Resepti on hyvä bonuslahja, jos saaja tykästyy leipomukseen.;)
PoistaOi tää on aivan ihana idea ja varmasti todella hyvää! :)
VastaaPoistaKiitos, kyllä oli hyvää. Koska focaccia on tuollaista vaaleaa "höttöleipää", sopii siihen makeatkin täytteet.:)
PoistaTosi kaunis leipä ja ihanan näköinen lahja! Mulla on vieläkin tuo focaccia kokeilematta....
VastaaPoistaKiitos Taru. Suosittelen erilaisten focaccioiden kokeilemista. Ovat tosi hyviä täytteillä kuin täytteillä.:)
PoistaNiin minustakin ihan parhaimpia leipiä. Ja kaiken lisäksi niin helppoja leipoakin, että minäkin viitsin.;)
VastaaPoista