keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Pohjolan kaprikset


Kun tämä resepti tuli aiemmin syksyllä vastaan, tiesin heti, että sitä on pakko kokeilla. Kyseessä on siis Soppa365 -sivustolta löytyvä resepti, jossa pihlajanmarjat säilötään etikkaan. Pihlajanmarjoista tulee kapriksien tapaisia kirpeän suolaisia marjoja, joita voi käyttää ihan kapristen tapaan. Ja todellakin, aika saman tapaisia ovatkin. Pihlajanmarjojen kova rakennekin pehmenee sopivasti ja näitä onkin mukava ripotella erilaisiin ruokiin kapristen asemasta. Pihlajanmarjat antavat annoksiin paljon enemmän väriäkin. Ehkä suolaa olisin kaivannut pikkaisen enemmän, mutta voi olla, ettei makuaistini ole nyt ihan parhaimmillaan flunssan vuoksi. Sokeria laitoin etikkaliemeen enemmän kuin ohjeessa. Pihlajanmarjat ovat hyvin happamia, ja etikkaliemi tuntui ohjeen mukaisella sokerimäärällä liian happamalta. Sokeri hieman pehmentää makua.

Pohjolan kaprikset

5 dl puhdistettuja pihlajanmarjoja

Suolaliemi:

2 rkl karkeaa merisuolaa
3 dl vettä

Etikkaliemi:

2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
2 rkl sokeria
2 laakerinlehteä

Kuumenna noin puolen litran vetoista lasipurkkia uunissa 100 asteessa n. 10 minuuttia. Kiehauta kattilassa vettä ja ryöppää puhtaita pihlajanmarjoja parin minuutin ajan. Siivilöi vesi pois ja laita marjat lasipurkkiin. Mittaa kattilaan suolaliemen ainekset. Kiehauta ja keitä, kunnes suola sulaa joukkoon. Kaada suolaliemi purkkiin marjojen päälle. Sulje kansi ja anna seistä huoneenlämmössä 3 päivää. Siivilöi marjoista suolaliemi pois. Mittaa kattilaan etikkaliemen ainekset. Kiehauta ja kaada kuuma liemi lasipurkkiin marjojen päälle. Sulje kansi ja jäähdytä. Säilytä Pohjolan kapriksia viileässä. Anna maustua vähintään kolme päivää ennen käyttöä.


11 kommenttia:

  1. Itse löysin ohjeen näihin Muista syödä välillä -blogista :). Minulla ovat nyt vasta tekeytymässä suolaliemessä, eli vielä täytyy odottaa useampi päivä, ennen kuin pääsen näitä maistamaan. Jos ovat hyviä, täytyy tehdä ensi vuonna enemmän kuin vain tuo 5 dl. Ja ehkä tänäkin vuonna vielä ehtii tehdä tarvittaessa lisää, ellei tilhet ehdi napsia marjoja ensin suihinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parissa blogissa minäkin olen näitä jo nähnyt, mutta varmuutta alkuperästä ei ole. Ihan kivasti nämäkin "kaprikset" piristävät ruokia. Marjoja olisi vieläkin tarjolla, joten lisääkin voisi tehdä.:)

      Poista
  2. Mulla pihlajanmarjat ovat vielä pakastimessa odottamassa jatkokäsittelyä. Pihriksiä tulee niistäkin, kun muuten meillä ei kauheasti kulu noita pihlajanmarjasäilykkeitä. Mielenkiintoista testata mitä siitä tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihlajanmarjat ovatkin siitä hyviä, että voi huoletta laittaa pakastimeen odottelemaan aikoja, jolloin paremmin ehtii niistä jotain tekemään. Niin minullakin hillo- ja hyytelömarjat oli ensin pakastimessa, mutta näihin kävin sitten äkkiä keräämässä puusta tuoreet.:)

      Poista
  3. Onpas kerrassaan mielenkiintoinen juttu. En ole tällaista ohjetta aikaisemmin nähnyt. Tätä täytyy kyllä testata jos koittas kans eka hiukan pienemmällä määrällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli taas yksi niitä reseptejä, joka oli ihan pakko testata. Kannattaa kokeilla. Eikä tuosta 5 desistäkään mahdotonta määrää tule. Varmasti ne saa jossain käytettyä.:)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kiva, että pihlajanmarjoillekin löytyy uutta käyttöä.:)

      Poista
  5. Ruotsista taitaa olla peräisin. https://bittersweettastesofnorth.wordpress.com/2014/09/18/nordens-kapris-nordic-capers-pohjolan-kapriksia/

    VastaaPoista
  6. Yes, nyt on sitten kaprikset maistettu. Onneksi tein muutaman purkillisen suoraan. Niin ovat hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva lisuke on moneen. Ja aina kannattaa samalla vaivalla tehdä enemmän. Nämähän säilyy hyvin. Ja nyt olikin hyvä pihlajanmarjasato.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-