sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Palsternakkaranskalaiset, lohinuggetit & Sriracha-aioli


Pernod Ricard Finlandin järjestämä OivaPari Gourmet Fast Food -reseptikilpailu etenee ripeää tahtia, ja muutama päivä sitten starttasikin jo toinen osakilpailu. Ensimmäisessä osakilpailussa haettiin makuparia tuhdille Campo Viejo Reserva 2008 -punaviinille, ja nyt on vuorossa Jacob's Creek UnVINED Riesling. Tämä osakilpailu onkin siinä mielessä mielenkiintoinen, että kyseessä on alkoholiton valkoviini. Alkoholittomiin viineihin en olekaan ennen tutustunut, joten osakilpailun viinivalinta oli kiinnostava, ja sen vuoksi samalla myös aika haasteellinen. Jacob's Creek UnVINED Rieslingissä on 50 % vähemmän kaloreita kuin 12 % alkoholia sisältävässä Jacob's Creek Classic Rieslingissä. Alkoholi on poistettu vakuumitislausmenetelmällä, jossa matalassa lämpötilassa alkoholi saadaan paineen avulla haihdutettua pois viinin aromien juurikaan kärsimättä siitä. Viinin maku on hedelmäinen ja raikkaan hapokas. Omassa suussa alkoholiton viini tuntui maisteltuna hieman vetiseltä, mutta ruokajuomana se toimi ihan hyvin. Erityisesti juhliin katsoisin alkoholittomat viinit sopiksi, jolloin alkoholista syystä tai toisesta kieltäytyvät saisivat myös jotain maitoa, vettä ja kotikaljaa juhlavampaa juotavakseen.
 


Ja jotain Gourmet Fast Foodia piti siis jälleen kehitellä viinin kanssa syötäväksi. Gourmetiksi mielletään äkkiä vaikka tryffelit, kaviaari, osterit jne. Täältä maalta vain saa sellaisia raaka-aineita hakemalla hakea, eikä sittenkään mistään löydy. Itse miellän gourmetiksi kuitenkin myös ruoan, joka on tehty tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Raaka-aineiden ei tarvitse olla tähtitieteellisissä hinnoissa, eikä hankalasti löydettävissä. Varsinkin tähän aikaan vuodesta täältä maalta ainakin löytyy laadukkaita, lähellä tuotettuja juureksia, jotka saa melkeinpä suoraan maasta keittiöön ilman sen kummempia varastointeja. Niinpä tämän kertaiseen annokseeni valitsin raaka-aineeksi palsternakan ja sille seuraksi merilohta. Lopputuloksena oli hieman erilainen fish n' chips -annos. Palsternakasta valmistetut ranskalaiset ovat maukkaita ja mahtavan pitkiä. Lohinuggetien panerointiin käytin hienonnettuja suolakeksejä sekä raastettua Parmesania, ja pintaan tulikin tosi hyvä suutuntuma. Potkua annokselle antoi tulisella Sriracha-kastikkeella maustettu aioli. Raikas Jacob's Creek UnVINED Riesling tasapainotti hyvin makuja sekä merilohen rasvaisuutta.



Palsternakkaranskalaiset, lohinuggetit & Sriracha-aioli

Palsternakkaranskalaiset:

2 isoa palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori palsternakat ja leikkaa pitkiksi tikuiksi. Pyöräytä palsternakkatikut oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä palsternakat uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä uunissa 225 asteessa n. 30 min., kunnes palsternakat on kypsiä ja saaneet väriä pintaan.




Lohinuggetit & Sriracha-aioli:

n. 600 g paksu pala merilohta
suolaa
jauhettua valkopippuria

Panerointiin:
n. 1 dl vehnäjauhoja
1 - 2 kananmunaa
n. 1 1/2 dl hienonnettuja suolakeksejä
n. 1 dl raastettua Parmesan-juustoa

Paistamiseen:
ruokaöljyä

Poista merilohesta nahka ja leikkaa kala sopiviksi annospaloiksi. Mausta palat kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Mittaa yhdelle lautaselle vehnäjauhot, riko toiselle kananmunat ja vispaa rakenne kevyesti rikki, ja sekoita kolmannelle lautaselle hienoksi jauhetut suolakeksit ja Parmesan-raaste. Pyörittele lohipalat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa, ja lopuksi suolakeksi-juustoseoksessa. Kuumenna pannulla ruokaöljyä ja paista lohinuggetit pienissä erissä, kunnes pinnat ovat kullanruskeita.

Sriracha-aioli:

1 dl hyvää majoneesia
1 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
2 - 3 rkl Sriracha-kastiketta
1 valkosipulin kynsi
1 rkl limetistä puristettua mehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Sekoita keskenään majoneesi ja jogurtti. Sekoita joukkoon maun mukaan Sriracha-kastiketta. Puserra joukkoon yksi valkosipulin kynsi, ja mausta limetin mehulla, suolalla ja ripauksella sokeria. Anna makujen tasaantua jonkin aikaa viileässä ennen tarjoilua.

Viinin tarjosi Pernod Ricard Finland

10 kommenttia:

  1. Aikamoinen fish & chips-annos, vietynä kyllä ihan uudelle tasolle! :) Tuo sriracha-aioli uppoaisi täällä myös erityisen hyvin. Ihanan kuuloiset maut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Perinteisessä fish n' chips -annoksessahan kala kuorrutetaan frittitaikinalla ja friteerataan öljyssä. Monesti kotikeittiöissä on korkea kynnys tuohon uppopaistamiseen, mutta näin paneroimalla tulee myös hyvää ja helpompi monen toteuttaa.:) Sriracha sopii moneen. Nyt vain hieman ärsytti kurkkua, kun flunssan vuoksi on arka.;)

      Poista
  2. Ihana annos,etenkin nuo lohinuggetit:) En yleensä kauheasti välitä leivitetyistä ruuista,mutta jos lohi olisi täällä edullisempaa niin heti tekisin tuollaisia,nami:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Minusta kaikki leivitetty on ihanaa. Tuo lohikin oli kuoren alla todella mehevää. Voi tuota panerointia tietysti käyttää muillekin kaloille.:)

      Poista
  3. Hyvältä näyttää. Ja ihanat fotot!

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli hyvää ja kiva, kun vielä on sellaiset ilmat, että voi kuvata ulkona.:)

      Poista
  4. Upeita, pitkiä palsternakkaranskiksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoista palsternakoista saa mahtavat ranskalaiset.:)

      Poista
  5. Vahva suoritus, jatkoon! Jos minulta kysytään.;)

    Meidän kaupoissa on tosi huonosti tuoretta palsternakkaa! Ja se on surullista. Voin vain kuvitella, miten vahva ja hyvä maku itse kasvattamissasi vihanneksissa ja juureksissa on. Onneksi tämä lähiruoka on niin in, että yhä useammin yllätyn kaupassa hyvinkin positiivisesti. Nyt oli kaupassamme tarjouksessa isot tuoreet palsternakat, ei mitään nahistuneita muoviin pakattuja yksilöitä ollenkaan. Ostin tottakai niitä heti, mielessäni tämä resepti.;) Ja kun kerran pikkukylällä maaseudulla asutaan, niin luulisi että täältä jos jostain niitä tuoreita vihanneksia ja juureksia löytyy, ja vielä omalla paikkakunnalla viljeltyjä.

    Olen ollut taas tosi laiska kommentoimaan ja muiden blogeissa vierailemaan. Tähän on ihan hyvä syykin; Tuo uusi perheenjäsen. Pentuaika on vaan niin nopeasti ohi, että sitä haluaa nauttia ja viettää aikaa yhdessä mahdollisimman paljon.<3 Katson blogisi päivitykset kyllä usein, sillä Instagramissa yritän käydä useammin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Saapa nähdä miten tämän reseptin kanssa käy. Nyhtöhirvellä täytetty focacciani pääsi jo tässä kilpailussa finaaliin.:)

      Täälläkin on kaupoissa useimmiten vain niitä muoviin yksittäin pakattuja nahistuneita palsternakkoja. Eivät kauheasti innosta ruoanlaittoon. Kaupungissa on sitten näkynyt isoja ja komeita palsternakkoja irtomyynnissä. Tosi hyvä juures on, kunhan löytyy laadukkaita.:)

      Sinulla on erittäin hyvä syy laiskuuteen. Ei pentuaikaa kannatakaan haaskata, vaan käyttää kaikki mahdollinen aika yhdessä olemiseen.<3 Minulla taas syyskiireet on painaneet päälle ja kova flunssakin vaivasi pari viikkoa. Ei ole tullut käytyä missään kommentoimassa ja omassa blogissakin on jäänyt vastailut heikolle. Tänään sain onneksi pihan siihen kuntoon, ettei enää ole muuta kuin lehtien haravointi jäljellä sitten, kun vain kaikki putoaa alas. Ehkä tässä alkaa taas aika riittämään tähänkin.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-