tiistai 10. kesäkuuta 2014

Hyötytarha vihdoin kunnossa


Kasvimaan kylväminen jäi taas tänä keväänä viime vuoden tapaan tosi myöhäiselle, koska millään ei vain aiemmin ehtinyt. Muita, kiireellisimpiä töitä on ollut niin paljon. Eilen sain vihdoin suurimpaan osaan maasta kylvökset tehtyä, ja tänään vielä aamulla kävin äkkiä tökkimässä istukassipulit kahteen viimeiseen sarkaan ennen kuin saderintama ehtii meidän nurkille. Nyt sopii jo sateenkin tulla. Eipähän tarvitse itse kylvöksiä kastella. On tästä myöhäisestä kylvöajankohdasta hyötyäkin. Jos kasvimaa olisi laitettu kuntoon jo muutama viikko sitten, olisi ensimmäinen rikkaruohojen kitkemiskierroskin pitänyt jo tehdä. Ja koska maa on nyt ehtinyt kunnolla lämmetä, lähtee arempienkin kasvien siemenet hyvin ja nopeasti itämään.


Kasvihuoneen sain kuntoon jo viikko kaksi takaperin. Ensin pesin kasvihuoneen seinät ja vaihdoin kasvupenkkien mullat, jottei taimiin iskisi niin helposti mitään tauteja. Istutin kasvihuoneeseen kahdeksan tomaatin tainta ja nyt taimet kurkottelevat kohti kattoa.


Tomaattisatoa joutuu kuitenkin vielä jonkin aikaa odottelemaan. Taimet ovat vasta kukassa. Varovainen taimien ravistelu päivittäin auttaa kukkia pölyyntymään.


Kasvihuonekurkkujen taimikasvatus jäi vähän myöhäiselle, mutta kurkuthan kasvavat melkein silmissä. Tänä vuonna kasvihuonekurkkua on kasvamassa kahta eri lajiketta, Burpless Tasty Green F1 sekä Landora F1. Mielenkiintoista nähdä, millaisia eroja lajikkeilla on.


Muutama paprika ja chili on myös kasvamassa kasvihuoneen lämmössä. Loput taimet saavat kasvaa ulkona suojaisilla ja lämpimillä paikoilla ruukuissa.

10 kommenttia:

 1. Kasvimaa näyttää todella siistiltä! Ai, että.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.:) Toistaiseksi siistiä, kun on rikkaruohotonta.;)

   Poista
 2. Voi vitsi teillä on niin ihana ja iso piha, oon ihaillut instagram-kuvissa ja täällä blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.:) Iso piha on ja paljon työtä sen eteen joutuu tekemään, mutta ei kai enää ilmankaan osaisi olla.:)

   Poista
 3. Mäkin sain kylvettyä vasta eilen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vielä ehtikin, vaikka viimeiset ajat alkaakin olla käsillä. Syksyisin on niin pitkään lämmintä, ettei hitaampienkaan kasvatettavien kanssa tule vielä ongelmia. Juureksistakin saa ihan hyvän sadon, vaikka näin myöhäiselle menee kylvöt. Olisi tietysti kiva jo nytkin saada satoa omasta maasta, mutta aina ei vain joka paikkaan ratkea.

   Poista
 4. Ihanan näköinen kasvimaa ja todella hyvässä vaiheessa tomaatitkin! Itse en (vielä) omista kasvihuonetta, mutta odottelen uutena tulokkaana pienellä kasvimaapläntilläni kasvavien avomaa- ja kasvihuonekurkkujen sekä avomaatomaattinen kehittymistä. Istutin ne jo parisen viikkoa sitten ja kurkku on lähtenyt nätisti kasvamaan (lähinnä lehdet ja varsi), mutta tomaatti tuntuu kituvan ja uudet tomaatin alun ilmaantuvat todella hitaasti.. Uuden opettelua tämä, mutta todella hauskaa! Teilläkin on niin paljon tilaa, ja työtä taatusti riittää pitkin vuotta.

  VastaaPoista
 5. Minullakin on parvekkeella kasvamassa yksi kirsikkatomaatti, pari chiliä ja joitakin yrttejä. Eihän niistä satoa tule paljoakaan, mutta omaksi ilokseni niitä laittelen. Yrttejä sentään voin käyttää pitkin kesää.:)

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-