sunnuntai 27. huhtikuuta 2014
Vihreä parsaa Bearnaise-kastikeessa
Eilen vihdoin onnisti, ja kaupasta löytyi lähes täydellistä vihreää parsaa. Parsat olivat lyhyitä, mutta kuitenkin ihanan ohuita, eikä nipuissa ollut yhtään nuupahtanutta parsaa, niinkuin pääsiäisen alla kaikki niput kaupoissa näkyivät olevan. Sopuhintaisiakin parsat olivat, joten ostettiin heti viisi nippua, jotta saadaan kerrankin syödä parsaa oikein kunnolla. Illalla kypsensin kaksi parsanippua keittämällä, ja tein Bearnaise-kastikkeen. Meistä parsa onkin kaikkein parasta Bearnaise- ja Hollandaise-kastikkeiden kera, mutta koska kastikkeet ovat niin tuhteja voimääränsä vuoksi, ei parsalla herkutella näiden kastikkeiden kanssa kuin kerran tai kaksi keväässä. Parsaa syödään kyllä tosi paljon, mutta muut kerrat valmistetaan sitten muilla tavoin, hieman kevyemmin. Nyt oli kuitenkin näin hyvien parsojen kanssa tehtävä myös kastike, ja tällä kertaa se oli Bearnaisea. Nyt tein kastikkeesta sipulittoman version, mutta välillä tulee keiteltyä myös ensin salottisipulin kanssa kastikkeen pohjaksi mausteliemi. Hyvää kastike on kuitenkin myös ilman sipulia.
Vihreää parsaa Bearnaise-kastikkeessa
Parsa:
2 nippua vihreää parsaa
n. 2 l vettä
1 rkl suolaa
2 palaa sokeria
sitruunamehua
Bearnaise-kastike:
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl valkoviiniä
4 keltuaista
200 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
2 rkl kuivattua rakuunaa
tilkka sitruunamehua
valkopippuria
Leikkaa vihreistä parsoista kova, puumainen tyviosa pois. Kiehauta kattilassa vesi. Lisää joukkoon suolaa, sokeripalat sekä sitruunamehua. Lisää parsat kattilaan, kun vesi kiehuu. Kun vesi alkaa uudelleen kiehua, voit katsoa parsojen kiehumisajan. Ohuet parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat vievät 5 - 10 minuuttia. Valuta kypsät parsat keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päällä. Valmista kastike. Mittaa kattilaan valkoviinietikka ja valkoviini. Lämmitä ja lisää joukkoon keltuaiset vispaten. Vispaa, kunnes seos paksuuntuu ja kuohkeutuu. Nosta kattila liedeltä ja lisää huoneenlämmössä pehmennyt voi pieninä nokareina joukkoon. Vispaa hyvin koko ajan. Mausta kastike rakuunalla, sitruunamehulla sekä valkopippurilla. Tarjoa heti keitetyn parsan kanssa.
Tunnisteet:
Kastikkeet,
Kasvisruoat,
Ruoka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oi parsa ja bearnaise ovat kyllä ihana yhdistelmä...
VastaaPoistaBearnaise tai hollandaise parsan kanssa on ihan täydellistä.:)
Poistailman noita raskaita lisäkkeitä, parsa on oikein terveellistä ja kevyttä :) Mutta kyllä se kerran pari täytyy nauttia ihan kaikilla herkuilla höystettynä
VastaaPoistaParsa on sellaisenaan hyvinkin terveellistä ja kevyttä, mutta välillä pitää unohtaa kalorit.:)
PoistaVesi ihan herahti kielelle...! Olen nykyään ruvennut kypsentämään parsat grillaamalla/uunissa oliiviöljyllä voideltuna, näin maku säilyy parempana kuin keitetyissä parsoissa. Parsat voi ennen grillausta kietoa parmankinkkusuikaleeseen, ja ne ovat kylminäkin todella hyvää pikinik- ja sormiruokaa.
VastaaPoistaMinäkin nykyään useimmiten kypsennän parsat uunissa tai grillissä. On paljon näppärämpää ja parsan maku tulee paremmin esille, kun ei ole vedessä lillunut. Mutta näiden kastikkeiden kanssa tulee laitettua sitten aina keittämällä. Grilliin parsat menee meillä aina pekoniin kiedottuna. Hyvää.:)
PoistaOi ja oi, parsat vaan ovat niin parhautta keväällä. Joskus minulla vielä on se oma parsapenkki :).
VastaaPoistaNiin on, ja parsakaudesta otetaan kaikki irti.:) Viime vuonna istutin yhden parsan taimen, ja näyttäisi selvinneen talvestakin. Jos jostain taas taimia löytyy, niin laitan niitä lisää kasvamaan.:)
PoistaBearnaise on niin mun herkkua. Söisin lusikalla suoraan kattilasta - jos kehtaisin :D
VastaaPoistaSama juttu. Ihan paras kastike, mutta harmi, kun on niin tuhtia, ettei voi usein syödä.;)
PoistaHyvä, että ongelma ratkesi. Joskus vika löytyy omastakin koneesta. Nyt on ollut onneksi jo hyvää parsaa kaupoissa. Ja parhaimmillaan nipun saa alle kahdella eurolla. Aika tavalla on nyt parsaa tullut syötyä.:)
VastaaPoista