maanantai 14. huhtikuuta 2014

Nyhtökanaa kaakaoisessa olut-tomaattikastikkeessa


Nyhtökanan valmistamisesta ei ehtinyt kulumaan pitkääkään aikaa, kun jo piti tehdä taas uudelleen. Nyt halusin tehdä nyhtökanaa riisin kanssa syötäväksi, joten kastiketta piti olla reilummin kuin mitä esimerkiksi hampurilaisten väliin laitettaessa. Viime kerralla nyhtökana kypsennettiin liedellä, nyt tahdoin kanan uuniin. Ensin lähdin kehittelemään kastiketta, ja aluksi valitsin pääraaka-aineiksi oluen ja tomaatin. Tietysti kastikkeeseen kuuluu myös sipuli ja valkosipuli, sekä ilman muuta chili. Kastiketta kasaan keitellessä jotain selvästikin uupui, ja mieleeni juolahti kaakaojauhe. Kaakaota ja/tai tummaa suklaata on jo pitkän aikaa pitänyt kokeilla johonkin suolaiseen ruokaan, mutta uskallus ei ole vielä riittänyt. Nyt sitten ripsautin kastikkeen joukkoon ensin ruokalusikallisen kaakaojauhetta. Ei maistunut ollenkaan pahalta, joten toisenkin lusikallisen sekoittelin vielä sekaan. Kaakaojauhe antoi kastikkeelle tummaa sävyä niin väriin kuin makuunkin. Jatkossa pitää opetella kaakaojauhettakin käyttämään rohkeammin muuallakin kuin vain kaakaojuomassa tai makeassa leivonnassa.

Nyhtökanaa kaakaoisessa olut-tomaattikastikkeessa

n. 700 g maustamattomia koipipaloja tai kanankoipia
2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
2 dl olutta
500 g  tomaattimurskaa
2 - 3 rkl ruokosokeria
2 - 3 rkl worcestershire-kastiketta
2 rkl balsamicoa
2 rkl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
kuivattua meiramia
kuivattua timjamia
cayennepippuria
mustapippuria myllystä
suolaa

Ota kanat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota sipuleita ja chilejä muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon tomaattipyree, ja perään olut. Kiehauta ja keitä hetken aikaa. Lisää pannulle tomaattimurska ja kiehauta. Mausta kastike ja keitä kasaan n. 20 minuuttia. Poista kanoista nahka ja laita kanat uunipataan. Kaada päälle kastike, ja sulje kansi. Hauduta kana kypsäksi 125-asteisessa uunissa vähintään 90 minuuttia, eli kunnes liha irtoaa luista. Nosta kanat pois kastikkeesta ja nyhdä lihat luista kahden haarukan avulla. Lisää lihapalat takaisin kastikkeen joukkoon, sekoita ainekset hyvin sekaisin ja laita pata vielä uuniin 200 asteeseen ilman kantta n. 30 minuutiksi. Tarjoile keitetyn riisin kanssa.


6 kommenttia:

  1. No on kyllä kieltämättä kiehtova makumaailma. Sinulta ei uskallusta puutu ruoanlaitossa, minulta olisi voinut jäädä hyvinkin kokeilematta... Eihän kaakao kuulu ruokaan...:D No joo, uskonpa että passaa vallan mainiosti, sillä tämäkin ruoka näyttää tosi herkulliselta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoanlaitossakin pitäisi olla vain ennakkoluulottomampi ja rohkeampi. Useimmiten tulee kyllä valittua tuttu ja turvallinen vaihtoehto, mutta joskus tekee mieli kokeilla jotain erikoisempaakin. Suklaata ja/tai kaakaota sisältäviä reseptejä olen nähnyt paljonkin, mutten ole ennen tätä rohjennut mihinkään kokeilla. Nyt jäi hieman mietityttämään, millaistahan tumma suklaa olisi ollut kaakaojauheen tilalla.;) Pitää joskus vielä testata johonkin suklaatakin. Tästä tuli ihan maukas ateria.:)

      Poista
  2. Erikoinen kokonaisuus mutta samalla pirun mielenkiintoinen ja varmana toimiva setti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin voi tuntua, että kovin on erilaiset ja yhteen sopimattomat ainekset, mutta toimiihan suklaa ja olut yhdessä sekä myöskin olut ja tomaatti. Miksei siis kaikki yhdessäkin.;) Yllättävän hyvin kaikki ainekset sopivat samaan soosiin ja riisin kanssa kokonaisuus toimikin. Hampurilaisten väliin tekisin sitten taas nyhtöä jossain muussa kastikkeessa.:)

      Poista
  3. Aivan loistava kastikeohje! :) Ensimmäisen kerran kun tämän luin niin kulmakarvat kieltämättä pomppasivat ohimoille mutta samalla hetkellä päätin että tätä kokeillaan. Ja kokeiltiinhan sitä vaikka antoikin pari kuukautta odotella itseään. Nyt 4. heinäkuuta pidimme jenkkihenkisen "4th of July" -barbecuen ja tein tätä kastiketta hamppareiden täytteeksi ja ai nam! Kyllä siis toimi :) Kirjoitin tästä blogiinikin mutta tietysti linkitin reseptin tänne blogiin :)

    http://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/07/pulled-pork-burgerit-kaakaoisella-olut.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) On nuo kastikkeen ainekset vähän sellaiset, mitä ei ihan heti tulisi mieleen lähteä yhdistelemään, mutta tosi hienoa kuulla, että maut toimivat yhdessä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-