keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Macaron-leivokset


Sain juuri pääsiäisen alla aivan yllättäen paketin Urtekramin luomutuotteita. Pääsiäiseksi en vielä tuotteita ehtinyt kokeilemaan, mutta tänään käyttöön pääsi mantelijauho sekä kookosöljy. Paketin mukana tuli ohje Macaron-leivoksiin, ja halusin kokeilla, saanko ollenkaan noita ihania, mutta haastavia ranskalaisia herkkuja onnistumaan. Ja sainhan minä. Ei leivoksista vielä aivan täydellisiä tullut, mutta ensikertalaisena olen kyllä leivosten ulkomuotoon ja koostumukseen tosi tyytyväinen. Leivoksiin tuli rapsakka pinta, mutta sisältä jäivät vielä sopivan kosteiksi ja sitkeiksi. Ohjeessa oli leivosten täytteenä käytetty Rigoni-hilloa, mutta minä kehittelin itse kaakaoisen täytteen, ja pääsin samalla käyttämään myös kookosöljyä. Urtekramin kookosöljy sopii paisto- ja ruokaöljyksi. Sen lisäksi öljyä voi käyttää myös vartalo- sekä hiusöljynä. Nämä Macaron-leivokset sopisivat hyvin tulevan vapun makeaksi herkuksi kuohuviinin kera, mutta voi olla, ettei vappuna enää leivoksia ole jäljellä. Sen verran suussa sulavan hyviä ne ovat.

Macaron-leivokset
(n. 35 kpl)

Macaron:
110 g Urtekram mantelijauhoa
195 g tomusokeria
110 g valkuaisia huoneenlämpöisinä (n. 3 kananmunan)
55 g ruokosokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
4 rkl Urtekram kookosöljyä
50 g voita
1/2 dl kaakaojauhetta
1 kananmuna
1 1/2 dl tomusokeria
muutama tippa rommiaromia

Vatkaa valkuaisia kulhossa. Kun ne alkavat vaahtoutua, lisää ruokosokeria ruokalusikallinen kerrallaan. Jatka vatkaamista, kunnes seoksesta tulee kiinteää ja kiiltävää. Seos on riittävästi vatkattu, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin. Kääntele varovasti seoksen joukkoon keskenään sekoitetut mantelijauhot, tomusokeri sekä kaakaojauhe. Pursota massasta pellille leivinpaperin päälle pieniä nokareita n. 2,5 - 3 cm halkaisijaltaan. Anna macaronien levätä n. 15 - 30 min. ennen paistamista. Paista uunissa 140 asteessa n. 12 min. Jäähdytä, ja irrota vasta sitten pelliltä. Valmista täyte. Sulata kattilassa liedellä kookosöljy ja voi. Sekoita joukkoon kaakaojauhe, ja nosta kattila jäähtymään. Vatkaa keskenään kananmuna ja tomusokeri. Vatkaa joukkoon hieman jäähtynyt kaakaoseos, mausta seos rommiaromilla ja laita täyte jääkaappiin jähmettymään. Kun täyte on jähmettynyt levityskelpoiseksi, levitä sitä nokareet puolelle leivoksista ja paina toiset puolet vastakanneksi. Säilytä leivokset jääkaapissa. Leivokset voi myös pakastaa.


Tuotteet saatu Urtekramilta.

18 kommenttia:

  1. Ei kyllä uskoisi, ettet aiemmin ole noita tehnyt! Kauniita ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman pelkäsin, mikä on lopputulos, mutta ihmeen hyvin onnistuivat. Ja olivat herkullisia.:)

      Poista
  2. Todellakin maistuis! Nätit leivokset ja aivan ihana kuva. Mäkin voisin syödä noita, kun niissä ei ole käytetty vehnäjauhoja. Katja, kyllä sä oot mestarileipuri, aivan ihmeellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Sinulle ei käy vehnäjauhotkaan? Aika harmillista, kun on monta sopimatonta ruoka-ainesta. Mutta onneksi aina löytyy myös vaihtoehtoja.:) En nyt mikään ihmeellinen leipuri ole, mutta välillä onnistuukin.:)

      Poista
  3. Oi, miten kauniita ja herkullisen näköisiä. Minusta macaronsit ovat aivan ihania, mutta sen ainoan kerran, kun niitä tein niin eivät kyllä näyttäneet ollenkaan tuollaisilta... Voisi tietysti kokeilla uudelleen, kun sen ekan kerran jälkeen olen ostanut oikeanlaisen tyllankin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ihana makea herkku on. Täytyy itsekin kokeilla uudestaan, ja katsoa miten ensi kerralla käy. Voi olla, ettei sitten taas lopputulos olekaan julkaisukelpoinen.;)

      Poista
  4. Kyllä nuo kuule aika lailla täydellisiltä näyttävät :-) wow!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman kuperiksi jäivät, kun en huomannut peltiä kopauttaa, jotta pinta olisi tasoittunut.;) Mutta kyllä nuo minulle passaavat ensitekeleiksi.:)

      Poista
  5. Hienoja! Minä en osaa tehdä macaronseja :( Ensimmäisellä kerralla sain hyvän makuisia mutta rumia, toisella kerralla parempia ja kolmannella jo ihan hienoja. Mutta sen jälkeen en ole onnistunut kertaakaan(!) tekemään edes syömäkelpoisia! Syytän jauhoja, leipurissa ei voi olla vikaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Voi olla, etten minäkään taas seuraavalla kerralla onnistu. Ei nämä mistään helpoimmasta päästä ole, mutta välillä on kiva kokeilla, mitä saa aikaiseksi.:)

      Poista
  6. Mahtavat macarons! Ja varmasti hyvää makuisia myös. Rommi ja suklaa, mmmmm....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tosi hyvän makuisia olivat. Tuo täyte oli oikein onnistunut.:)

      Poista
  7. Ihan täydellisen näköisiä! Uskaltaisikohan sitä itsekkin kokeilla... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Aivan varmasti uskallat kokeilla. Sinähän se leipuri oletkin.:)

      Poista
  8. Ihania! Mielettömän kauniita suorastaan.:) Ensimmäistä kertaa teit, ei kyllä ikinä uskoisi! Olet näköjään luonnonlahjakkuus, ainakin macaronsien suhteen.;) Itse pidän näitä niiiiin vaikeina, etten ole ikinä uskaltanut edes suunnitella niiden kokeilemista...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Näitä on tehnyt mieli kokeilla jo tosi pitkään, vaikka tiedänkin haasteellisiksi. Nyt oli sitten ihan pakko, kun sain sopivia aineksiakin ja reseptin mukana.:) Ei muuta kuin itseään haastamaan ja kokeilemaan.;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-